Τα εμβάσματα της Novartis στον σύζυγο της Ράικου (Έγγραφο)
Του Αγγελου Προβολισιάνου
Στο «φως» έρχονται τα εμβάσματα της Novartis και της Αstellas Pharmaceuticals στον σύζυγο της Ελένης Ράικου, Λάζαρο Καρνέση, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδικαιούχος ήταν και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
Κατά το ενημερωτικό σημείωμα που διαβίβασε στην Προανακριτική Επιτροπή η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στις 15/12/2008 η Novartis καταθέτει 1.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του συζύγου της εισαγγελέως Εφετών.
Στις 27/9/2010 από τον ίδιο λογαριασμό της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας πιστώνονται άλλα 1.000 ευρώ στον Λ. Καρνέση.
Επίσης, στις 19/2/2014 σε λογαριασμό που διατηρεί ο σύζυγος της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στην τράπεζα Eurobank, η φαρμακευτική Αstellas Pharmaceuticals καταθέτει 3.000 ευρώ.
Το ενημερωτικό σημείωμα:
Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί η Ελ. Ράικου δεν κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της από την πολύκροτη υπόθεση Novartis, με δεδομένο ότι τα εμβάσματα της φαρμακευτικής προς τον σύζυγό της και δη σε λογαριασμούς που ήταν και η ίδια συνδικαιούχος θα αποτελούσαν αιτία για – τουλάχιστον – ύποπτους συνειρμούς και σκέψεις.
Επίσης, απορία προκαλεί το γεγονός ότι στην αγωγή κακοδικίας που κατέθεσαν από κοινού Ελ. Ράικου και Λ. Καρνέσης εναντίον της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, γίνεται λόγος για ένα και μόνο έμβασμα.
Αποπροσανατολιστικές αντιδράσεις
Έντονα αντέδρασαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στο γεγονός ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ικανοποίησε το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να διαβιβαστούν στην Επιτροπή τα εμβάσματα, χωρίς να πράττει το ίδιο για άλλα αιτήματα εκπροσώπων της συμπολίτευσης και του κόμματος της Φώφης Γεννηματά.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ψευδώς διαρρέεται από τα πρώην συγκυβερνώντα κόμματα ότι το αίτημα του ικανοποιήθηκε αν και κατατέθηκε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, αφού αυτό είχε κατατεθεί εδώ και εβδομάδες.
Μάλιστα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδουν τις οργισμένες διαρροές των πολιτικών τους αντιπάλων στο γεγονός ότι η βασική μάρτυρας της «σκευωρίας Novartis» υπέστη μεγάλο επικοινωνιακό πλήγμα.
Εικονικές μελέτες
Αξιοσημείωτα στοιχεία για εικονικές μελέτες που χρηματοδοτούσε η Novartis και πραγματοποιούσαν γιατροί έναντι αμοιβής έχουν δώσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων σε εικονικά δείγματα ασθενών και χρηματοδότες λογαριασμούς της πολυεθνικής από τους οποίους δίνονταν εντολές για την καταβολή των αμοιβών στους συμμετέχοντες στις μελέτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κατάθεση της Αικατερίνης Κελέση στις 25 Νοεμβρίου 2017, στην οποία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε αντίθεση με τις άλλες χώρες η Novartis Ελβετίας τιμολογούσε τα προϊόντα που παρέδιδε στη Novartis Hellas με τιμή πολλαπλάσια. Από το υπερβάλλον αυτό ποσό τροφοδοτείτο ο λογαριασμός Novartis Pharma AG και καταβάλλονταν χρήματα καταρχήν σε ιατρούς (του δημοσίου και ιδιώτες) και σε νοσοκομεία ως δήθεν αμοιβή για κλινικές μελέτες, οι οποίες ως επί το πλείστον (ποσοστό περίπου 70%) ήταν εικονικές και κάλυπταν δωροδοκίες ιατρών ένεκα υπερσυνταγολόγησης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιας εικονικότητας ήταν οι περιπτώσεις α) του φαρμάκου για την υπέρταση DIOVAN (2012), για την κλινική μελέτη του οποίου καταβλήθηκε το ποσό περίπου των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάστηκαν περίπου 20.000 με 40.000 περίπου περιπτώσεις ασθενών, αριθμός εξωπραγματικός σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Β) Περίπτωση της κλινικής μελέτης STAR, για την οποία καταβλήθηκε συνολικά ποσό 500.000 ευρώ, περίοδο 2011-2012, με δείγμα ασθενών περίπου 6.500. Οι εντολές για την καταβολή των ποσών- αμοιβών στους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες δίνονταν με εντολή των αρμοδίων υπαλλήλων της NOVARTIS HELLAS μέσω web banking και τα χρήματα διοχετεύονταν πάντα από τον προαναφερόενο λογαριασμό NOAVARTIS PHARMA AG απευθείας στους λογαριασμούς των δωροδοκούμενων αποδεκτών. Τα έντυπα (ενοίδει τιμολογίου), βάσει των οποίων γίνονταν οι πληρωμές στους ιατρούς, εν συνεχεία αποστέλλονταν στη μητρική εταιρεία στην Ελβετία και σε σύντομο χρονικό διάστημα καταστρέφονταν».
Σε μετέπειτα κατάθεσή της, την 1η Δεκεμβρίου 2017, η Αικατερίνη Κελέση, ανέφερε σχετικά με τις «εικονικές κλινικές μελέτες, που χρησιμοποιούνταν ως μέσο για να γίνονται δώρα σε ιατρούς ένεκα υπερσυνταγογράφησης» και τις κλινικές μελέτες 1) HAIPO (για διαβήτη), 2) GOLDEN (για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) περίοδος 2011-2012, ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ η καθεμία, με εικονικό δείγμα 4.000 ασθενών στην πρώτη περίπτωση και 6.500 ασθενών στη δεύτερη. Τα ερωτηματολόγια με τις εικονικές κωδικές ονομασίες των ασθενών συμπληρώνονταν πάντα από τους ιατρικούς επισκέπτες ή από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ιατρικού τμήματος. Η εικονικότητα στις κλινικές μελέτες, που έχω αναφέρει ως εικονικές καθώς και για όσες έχω παραλείψει επειδή δεν θυμάμαι, ήταν τουλάχιστον 75% ανά περίπτωση».
Σε μελέτες που είχαν χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος είχε αναφερθεί με τη σειρά του σε κατάθεση που έδωσε στις 12 Ιανουαρίου 2018 ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης, όταν και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «…Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε –μεταξύ άλλων- ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας…».
Στο μεταξύ η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διευκρινίζει σχετικά με τα έγγραφα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφορούν το σκάνδαλο της Novartis ότι: ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής με έγγραφο του ζήτησε να αποσταλούν στη Βουλή το αργότερο ως σήμερα τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και εστάλησαν.
Επισημαίνει ότι στο γραφείο της δεν έχει διαβιβαστεί κανένα άλλο αίτημα από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής για αποστολή άλλων στοιχείων.
ΠΗΓΗ: https://www.documentonews.gr/article/ta-embasmata-ths-novartis-ston-syzygo-ths-raikoy-eggrafo
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία