ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

19 Φεβρουαρίου 2010 | By


ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΠΗΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

19.02.2010

Ο λόγος της σημερινής σύσκεψης είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Πηνειό και τα προβλήματα του Φράγματος.

Τις τελευταίες μέρες είδαμε πλημμυρικά φαινόμενα να πλήττουν τις παραποτάμιες περιοχές κατάντι του φράγματος ,να παρουσιάζονται με έντονο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα του ιδίου του φράγματος .

Αυτές τις μέρες θρηνήσαμε και την απώλεια ενός οικονομικού μετανάστη στην Λίμνη Ηρεμίας του υπερχειλιστή στο Κέντρο που εκτός από την έκφραση την συλλυπητήριων στην οικογένεια του μας θέτει την ανάγκη λήψης μέτρων για να αποφευχθούν τέτοιες άσχημες καταστάσεις στο μέλλον από την ΔΕΚΕ που δικός της χώρος ευθύνης είναι εκεί που έγινε το δυστύχημα αλλα και προς όλους για τις υπόλοιπες περιοχές που ανήκουν σε ΓΟΕΒ , ΤΟΕΒ , Ν.Α ΗΛΕΙΑΣ.

Η τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία βρίσκεται πάνω από την Αρχαία και Νέα Ήλιδα, 20 περίπου χιλιόμετρα από την ακτή κοντά στο χωριό Κέντρο. Η θεμελίωση του έργου άρχισε το 1961 και περατώθηκε το 1968. Το ύψος του φράγματος είναι 50μέτρα, το μήκος του 2175μ.και καλύπτει 21χιλ. στρέμματα. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει επιφάνεια 760 km2, το ύψος της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης στην περιοχή ανέρχεται σε 1.100 mm, ο μέσος ετήσιος όγκος υετού ανέρχεται σε 836 x 106 m3 και η μέση ετήσια απορροή εκτιμάται σε 460 x 106 m3.

Τροφοδοτείται από τα νερά του Καλφαϊκού Ποταμού και του Πηνειακού Λάδωνα.

Ο φετινός χειμώνας υπήρξε έντονα βροχερός με ακραία ,πολλές φορές ,καιρικά φαινόμενα, που είχαν σαν αποτέλεσμα και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, εκτός των άλλων, να εισρεύσουν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού στην τεχνίτη λίμνη του Πηνειού , να υπερπληρωθεί και να υπερχειλίσει.

Η αρμόδια για τη διαχείριση, του μεγάλου αυτού έργου υπηρεσία ,η Δ/νση έλεγχου και κατασκευών Έργων (Δ.Ε.Κ.Ε.) της Περιφερείς Δυτικής Ελλάδας με σχετική της οδηγία στους φυλακές των του έργου, υπαλλήλους της και προκειμένω να αποφορτισθεί το φράγμα από τις ασκούμενες υψηλές υδροστατικές πιέσεις, άνοιξε από τις 10/2/2010 τη θυρίδα στην προσαγωγό διώρυγα, παροχετεύοντας μέσω του υπερχειλιστεί της στην παλαιά κοίτη του Πηνειού ποταμού 25-27 κυβικά μετρά ανά λεπτό, όταν η στάθμη του νερού στην τεχνητή λίμνη έφτασε τα 92μ και με δεδομένο ότι ο υπερχειλιστείς της λειτουργεί στα 93μ περίπου στάθμης νερού.

Δυστυχώς όμως ακόμα και σήμερα οι εισροές νερού στη λίμνη από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού στα γύρο βουνά, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με αποτέλεσμα να εκρέει νερό συνολικά πολύ περισσότερο των 30 κυβικών μέτρων ανά λεπτό από τους υπερχειλιστές τόσο της λίμνης όσο και της προσαγωγού διώρυγας που μέσο του Πηνειού πόταμου απάγεται στη θάλασσα πλησίον της πόλης του Βαρθολομιού.

Όμως η παλαιά κοίτη του Πηνειού με την σημερινή οριοθέτηση και διευθέτηση τις ξεπέρασε την αντοχή της σε απαγόμενο φορτίο με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι πρώτες πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες και καλλιεργημένες εκτάσεις .

Εδώ θελω να κάνω μια παρένθεση και να σας να αναφέρω ότι υπάρχει αντιπλημμυρικός σχεδιασμός από τη Νομαρχία Ηλειας και προς αυτήν κατεύθυνση .

Στις 18 / 11/ 2008 και στις 13 / 10/ 2009 με έγγραφα μας στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα –οριοθετήσεις ποταμών και βασικών χειμάρρων -έργα αποκατάστασης ζημιών στις υποδομές –αντιμετώπιση κατολισθήσεων και καθώς έχουμε εκτελέσει έργο στο ποταμό Πηνειό ύψους 670.000€ .

Η Νομαρχία Ηλειας με ολοκληρωμένη πρόταση της στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος έχει αποστείλει την οριοθέτηση του Πηνειακού Λάδωνα και του Πηνειού.

Για μεν τον Πηνειακό Λάδωνα έχει υπογραφεί από τον Γ.Γ Π.Δ.Ε και απομένει αυτής του Πηνειού ώστε να υπάρχει δυνατότητα ολοκληρωμένων επεμβάσεων.

Διερωτάται κανείς τι μέλλει γενέσθαι με τα σημερινά δεδομένα και με δυσοίωνες για το προσεχές μελλών πρόβλεψης όταν θα παραστεί ανάγκη να φύγουν στον Πηνειό πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού .

Ένα άλλο ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί δεν άνοιξαν από την αρχή το κεντρικό θυρόφραγμα του υπερχειλιστεί πράγμα που νομίζουμε ότι θα απόφραζε γρήγορα και σίγουρα το νερό στη λίμνη χωρίς να παρίστανται ανάγκη να ανοιγοκλείνει η θυρίδα στην προσαγωγό κάθε κίνδυνο που αυτό συνεπάγεται όταν είναι γνωστό ότι η κύρια δουλειά της είναι να παροχετεύει συγκεκριμένη ελεγχόμενη ποσότητα νερού στο αρδευτικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου .

Πλέον τούτου ρωτάμε εάν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος και συντήρηση στην κεντρική βαλβίδα που βρίσκεται στο φυλάκιο του φράγματος, εάν λειτουργεί το θυρόφραγμα εντός της λίμνης και γενικότερα σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτό καθαυτό το φράγμα όσο αναφορά την αντοχή της κ.τ λ .

Η κατάσταση του Φράγματος Πηνειού είναι σοβαρή και μπορεί να καταλήξει και σε επικίνδυνες καταστάσεις και αυτό διότι:

Ø Το φράγμα δεν παρακολουθείται και δεν ελέγχεται όπως πρεπει ώστε να ελέγχεται η συμπεριφορά του , οι μετακινήσεις που αντικειμενικά υπάρχουν και να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Ø Το σύστημα λειτουργιάς και καθορισμού των υδραυλικών παροχών είναι εγκαταλελειμμένο.

Ø Το θυρόφραγμα του υπερχειλιστή δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και απλώς το φράγμα ξεχειλίζει.

Ø Η κεντρική θυρίδα που βρίσκεται κάτω από τον πύργο του φράγματος είναι αχρηστευμένη .

Ø Αν η μια θυρίδα που είναι σε λειτουργία υποστεί βλάβη υπάρχει κίνδυνος απώλειας όλου του αποθηκευμένου ύδατος ¨η ακόμα ακραίων καταστάσεων !

Ουσιαστικά το φράγμα είναι σε οριακή κατάσταση και απαιτείται άμεσα:

ü Συντήρηση & επιδιόρθωση των θυρίδων( πύργου & κατάντι του φράγματος) παροχέτευσης υδάτων για ύδρευση .

ü Συντήρηση και επιδιόρθωση του θυρόφραγμα του υπερχειλιστή.

ü Συντήρηση και εκσυγχρονισμός συνολικά όλων των υδραυλικών , μηχανικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

ü Μελέτη σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτό καθαυτό το φράγμα όσο αναφορά την αντοχή του.

ü Συνεχής παρακολούθηση έλεγχος του φράγματος από επιστημονικό Φορέα όπως Πολυτεχνείο Αθηνάς και της ΔΕΗ που έχει μεγάλη εμπειρία από φράγματα στους οποίους πρεπει να απευθυνθούμε άμεσα.

ü Χρηματοδότηση επαρκής για να πραγματοποιούμουν όλα τα παραπάνω.

Κυρίες και κύριοι .

Όλες αυτές τις προτάσεις τις είχαμε καταθέσει στις 11& 12 /08/2008 στις συσκέψεις για τα προβλήματα και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου Πηνειού και Αλφειού καθώς και σε αλλεπάλληλες προτάσεις για την ανάγκη οριοθέτησης των ποταμών και των χειμάρρων της ώστε να δρομολογηθούν και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed