Τα δύσκολα είναι μπροστά μας
Του Παναγιώτη Φλεβοτόμου
Εδώ και χρόνια, για την Ελλάδα βαριά βιομηχανία ήταν ο τουρισμός.
Οι εποχές ωστόσο αλλάζουν. Από τον Μάρτιο έως και σήμερα ζούμε σε μία νέα σκληρή πραγματικότητα, η οποία δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει.
Βασικό «θύμα» του κορωνοϊού δεν είναι άλλο από την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, εκείνη που ακόμα και σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, στήριζε την οικονομίας μας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οδηγήθηκαν σε λουκέτο, κατά την διάρκεια της προσπάθεια; να μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας και να μην ζήσουμε καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες του Ιταλικού Βορρά.
Και μπορεί το lockdown να «έσωσε» την κατάσταση όσον αφορά την υγεία, ωστόσο δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις επιχειρήσεις του τόπου μας.
Το προηγούμενο διάστημα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κρατήθηκαν χάρη στα μικροποσά τα οποία δόθηκαν από την κυβέρνηση αλλά και από την περίοδο… χάριτος η οποία όμως τελειώνει.
Φτάνοντας στο σήμερα και με το βλέμμα στο αύριο, οι επαγγελματίες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα νέο μεγαλύτερο ίσως «Γολγοθά» από τον προηγούμενο. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά να σταθούν στα «πόδια» τους και να αρχίσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την εφορεία.
Δυστυχώς όμως οι οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Το φθινόπωρο που πλησιάζει αλλά και ο χειμώνας που θα ακολουθήσει, θα αποδειχτούν ιδιαίτερα δύσκολοι για την ηλειακή επιχειρηματικότητα η οποία ήδη στενάζει.
Πολλές από τις ηλειακές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα στήριξης, καθώς ήταν επιβαρυμένες με δάνεια τα οποία είχαν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο των καταστροφών (περίοδος πυρκαγιών 2007 και σεισμού 2008) και έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα». Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσες από τις επιχειρήσεις θα καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανές, να κρατήσουν το προσωπικό τους, να συνεχίσουν να εργάζονται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι μόνο των ίδιων των επαγγελματιών.
Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή υπάρχουν μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχουν ήδη παρουσιαστεί μέσω και τους προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελεί ΑΝΑΓΚΗ την οποία θα πρέπει να κατανοήσει η σημερινή κυβέρνηση…
Σε διαφορετική περίπτωση αυτό που μας περιμένει είναι στρατιές ανέργων αλλά και χιλιάδες λουκέτα σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει και πάλι την βαριά βιομηχανία της χώρας μας, σε βάθος όμως τριετίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ορθολογικά σχεδιασμένο, που θα επιτρέψει στους νέους να σταθούν στα πόδια τους και να επιχειρήσουν νέα επαγγελματικά ξεκινήματα, έστω και σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία η οποία συνέπεσε με την πανδημία του κορωνοϊού.
Είναι δύσκολο μία χώρα να ορθοποδήσει αφού έχει περάσει από τις «συμπληγάδες» της οικονομικής κρίσης, εάν προσπαθεί να σταθεί σε έναν και μόνο πυλώνα. Είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα δώσουν ώθηση για να αναπτυχθεί και πάλι η οικονομία του τόπου μας.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, απαιτείται σχεδιασμός, απαιτούνται κίνητρα, απαιτούνται γενναία μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης.
Καμία επιχείρηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε λουκέτο και κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να βρεθεί στο ταμείο ανεργίας
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία