Από το click away… στο far away των αναγκών της επιχειρηματικότητας
Του Παναγιώτη Φλεβοτόμου
Στο απόλυτο αδιέξοδο οδηγούνται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τόσο του νομού Ηλείας όσο και ολόκληρης της χώρας. Το λεγόμενο click away, όχι μόνο δεν ενισχύει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αντίθετα μάλιστα αποτελεί για αυτές ένα νέο σημαντικό πλήγμα καθώς η όποια οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών εξαντλείται σε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ήδη αναπτύξει ηλεκτρονικά καταστήματα e-shop παρέχοντας τις υπηρεσίες τους.
Ακόμα και αν σήμερα, κάποιος επαγγελματίας επέλεγε να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρονικού κατάστημα (e-shop), εκτός από αρκετό αρκετά μεγάλο κόστος θα χρειαζότανε και αρκετός χρόνος, για την δημιουργία αλλά και την καθιέρωση του. Δυστυχώς όμως χρόνος δεν υπάρχει για τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι υποχρεώσεις «τρέχουν» καθημερινά καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν, το ποσοστό του ενοικίου τους, τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους εισφορές, ενώ διαθέσιμα ταμειακά αποθέματα δεν υπάρχουν αφού τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα από το πρώτο lockdown που σημειώθηκε στις αρχές του έτους. Το οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργείται μέρα με την ημέρα, φαντάζει να γιγαντώνεται μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή, είτε έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο ίδιος ο κορωνοϊός. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλογιστεί ότι η νέα οικονομική κρίση η οποία είναι εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού έρχεται πριν καν η οικονομία της χώρας επανέλθει από τα αλλεπάλληλα μνημόνια τα οποία ξεκίνησαν το 2010 και είχαν σαν αποτέλεσμα να πλήξουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που τότε αποτελούσε την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.
Οι μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες που όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την Ελληνική οικονομία σήμερα έχουν ανάγκη τη δική της στήριξη.
Εκτός από την οικονομική ενίσχυση των ίδιων των επιχειρήσεων, για την οποία θα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση, όχι υπό τη μορφή δανεισμού αλλά υπό τη μορφή επιχορήγησης, επιβάλλεται για την περίοδο του lockdown να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις και στις ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον κατά 25% που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών που δημιουργούνται την περίοδο αυτή. Η ύπαρξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και μετά το πέρας της κρίσης του κορωνοϊού θα πρέπει να αποτελέσει το στοίχημα της επόμενης ημέρας.
Παναγιώτης Φλεβοτόμος ελεύθερος επαγγελματίας Ηλεκτρολογος κτιριακών έργων.
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία