«Ιερές μπίζνες» με την περιφέρεια για τα πανηγύρια
Καταγγελίες κατοίκων ότι εν μέσω πανδημίας δίνουν 5 εκατ. ευρώ για να συντηρήσουν λίγα μέτρα δρόμου με παραπλανητικά στοιχεία
Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, για τους αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας καθώς και για τους ανθρώπους της εκκλησίας, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης προωθούν το έργο συντήρησης των δρόμων που οδηγούν σε 27 μονές της Ηλείας, κόστους 5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων!
Νέα στοιχεία της υπόθεσης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από τις καταγγελίες – παρεμβάσεις πολιτών τής προσδίδουν τα χαρακτηριστικά οικονομικού σκανδάλου.
Ερωτήματα και καταγγελίες
Με αφορμή την επισήμανση του ρεπορτάζ ότι πολλά από τα συνολικά 27 μοναστήρια που αναφέρονται στην προγραμματική σύμβαση έχουν ήδη πρόσβαση μέσω ασφαλτοστρωμένων οδών, ο γιατρός Σωτήρης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με παρέμβασή του χαρακτηρίζει «μέγα οικονομικό σκάνδαλο» το υπό εξέταση έργο. Παραθέτει πλήθος αποδεικτικών στοιχείων-φωτιά τα οποία σχετίζονται με τα μοναστήρια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ζητώντας συγχρόνως την άμεση παρέμβαση των δικαστικών αρχών.
Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε υπόμνημα που έστειλε στις 15.1.2021 στους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιων Εργων και Πολιτισμού, στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας και κοινοποίησε στην εφημερίδα Documento, «εν μέσω πανδημίας και δεινής οικονομικής κρίσης βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο επιχείρησης ασύδοτης κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, καταστρατήγησης των νόμων της συντεταγμένης πολιτείας και πρωτοφανούς μεθόδευσης για δήθεν δημιουργία έργων με τον τίτλο “Βελτίωση οδών πρόσβασης σε ιερές μονές και προσκυνηματικούς χώρους της ΠΕ Ηλείας ΠΔΕ”. Με την παράθεση ψευδών και παραπλανητικών στοιχείων ότι υπάρχουν δήθεν ανάγκες για δρόμους προς τα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας στους έξι δήμους του νομού Ηλείας».
Ψευδή στοιχεία
«Η “προγραμματική σύμβαση” προβλέπει βελτίωση, ασφαλτόστρωση και συντήρηση δρόμων πρόσβασης σε 27 μοναστήρια και προσκυνηματικούς χώρους της Ηλείας στους έξι δήμους. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι δρόμοι αυτοί προς τα μοναστήρια εντάσσονται στο “δημοτικό οδικό δίκτυο”. Δηλαδή δημοτικό δίκτυο πάνω σε βουνά ή σε ήδη ασφαλτοστρωμένους δρόμους μέσα σε πόλεις. Να σημειωθεί εκ προοιμίου ότι στην επίσημη ιστοσελίδα και στο Μητρώον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα “τουριστικοί θρησκευτικοί προορισμοί” στον νομό Ηλείας –το ίδιο βεβαί ως περιέχεται και στα μητρώα της Μητρόπολης Ηλείας– αναφέρονται (όπως και είναι λογικό και σωστό) μόνο τα επτά ενεργά μοναστήρια της Ηλείας ότι είναι μοναστήρια ή χώροι προσκυνηματικών προορισμών!» σημειώνει ο κ. Σωτηρόπουλος. Εξηγεί ότι επίσημη αναφορά γίνεται για ένα ανδρώο (αυτό της Μονής Χρυσοπηγής Δίβρης) και για τα έξι γυναικεία (Μονές Βλαχερνών, Καθολικής, Φραγκοπηδήματος, Φραγκαβίλλας, Σκαφιδιάς και Κρεμαστής) και σε κανένα από τα υπόλοιπα 21 μοναστήρια που υποτίθεται ότι έχουν τέτοιο χαρακτήρα, σύμφωνα με την «προγραμματική σύμβαση».
Ο κ. Σωτηρόπουλος επισημαίνει ότι στην «προγραμματική σύμβαση» με σχετική αναφορά στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας η οποία αφορά έξι μοναστήρια του εν λόγω δήμου προβλέπονται δρόμοι συνολικού μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων, δαπάνης (13 Χ 160.000 ευρώ) 2 εκατ. ευρώ!
Αναλυτικά, στο υπόμνημά του αναφέρει:
• «Δρόμος “προς Ιερά Μονή Χρυσοπηγής και Αγ. Παντελεήμονα Λαμπείας συνολικού μήκους 4.950 μ.”. Πράγματι πρόκειται για ιστορικό μοναστήρι (το μοναδικό ανδρώο της Ηλείας) όπου υπάρχει ένα κομμάτι άθλιου χωματόδρομου το οποίο δυσκολεύει την πρόσβαση των πιστών και επισκεπτών, γιατί όντως είναι χώρος προσκυνηματικού προορισμού. Ομως και εδώ λένε ένα μικρό ψεύδος. Η απόσταση από το κέντρο της Λαμπείας είναι 3,7 χιλιόμετρα, εκ των οποίων ήδη είναι ασφαλτοστρωμένη ή τσιμεντοστρωμένη σχεδόν η μισή απόσταση. Αρα προς επισκευή και ασφαλτόστρωση απομένουν περίπου 2 χλμ. μέχρι τη μονή και, αν προσθέσουμε και 1,5 χλμ. προς το εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονος (είναι χώρος αναψυχής και ετήσιας πανήγυρης), το πολύ 3,5 χλμ. και όχι 5 χλμ. όπως λέει η σύμβαση».
Μονή άλλης μητρόπολης!
• «Δρόμος “από ΤΚ Κακοταρίου προς τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών συνολικού μήκους 4.750 μ.”. Εδώ μάλλον γίνεται μια απίθανη “ιερή λαθροχειρία”. Αφού: α) η μονή αυτή δεν υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας αλλά στη Μητρόπολη Πατρών Αχαΐας! β) Ηδη τον περασμένο Νοέμβρη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος επιτόπου στη μονή υπέγραψαν και εγκατέστησαν τον εργολάβο για τον δρόμο πρόσβασης από το χωριό Σκιαδά της Αχαΐας προς τη μονή μήκους 5 χλμ. και τώρα γ) ζητάνε με τη σκανδαλώδη σύμβαση της Ηλείας και άλλο δρόμο από το χωριό Κακοτάρι μήκους 4.750 μέτρων, που δεν είναι βεβαίως τόσα χλμ., αφού στα 3,5 χλμ. συναντιέται με τον άλλο δρόμο που έρχεται από τον Σκιαδά…».
• «Δρόμος “από ΤΚ Πελοπίου προς γηροκομείο και ιερά μονή Αγ. Γεωργίου συνολικού μήκους 400 μ.”. Εμείς δεν γνωρίζουμε να υπάρχει καμιά ιερά μονή στο Πελόπιο. Ο δρόμος αυτός είναι βατός μέσα στην κοινότητα και οδηγεί στο πρώην γηροκομείο που έχει καταργηθεί και είναι τώρα κλειστό…»
• «Δρόμος “από την ΤΚ Ορεινής προς Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου συνολικού μήκους 2.000 μ.”. Εδώ είναι η αποθέωση του ψεύδους και της παραπλάνησης. Εκεί, στην κορυφή του βουνού (υψόμετρο 1.400 μ.), δεν υπάρχει καμιά ιερά μονή αλλά υπάρχει ένα παλιό ερημοκλήσι. Εκεί οι κάτοικοι του μικρού χωριού έφτιαξαν δίπλα ένα πολυτελές και πολυδάπανο ναΰδριο (με χρυσούς αετούς κ.λπ., με χορηγίες και πάλι “πελατειακές” κρατικές δαπάνες!) για να προσκυνούν οι ευσεβείς ντόπιοι και να πανηγυρίζουν οι γλεντζέδες μια δυο φορές τον χρόνο με ψητές γουρουνοπούλες κ.λπ. Και όχι βεβαίως ότι είναι χώρος προσκυνηματικού τουριστικού προορισμού. Δηλαδή βάφτισαν το ερημοκλήσι μοναστήρι-μαϊμού!
Τέτοια εξωκλήσια και ερημοκλήσια σαν αυτό της Ορεινής, και μάλιστα με σπουδαιότερη εκκλησιαστική ιστορία, η ιδιαίτερη πατρίδα μας Δίβρη –έχει χαρακτηριστεί “μικρός Μυστράς”– έχει περίπου 80 σε όλες τις βουνοκορφές και τις ραχούλες της Δίβρης. Ρωτάμε: Να ζητήσουμε κι εμείς δρόμους πρόσβασης σε αυτά; Εδώ δεν έχουμε –ή έχουμε άθλιους και αδιάβατους– δρόμους πρόσβασης προς τις γειτονιές της κωμόπολης».
• «Δρόμος “προς Αγ. Ιωάννη Αστρά συνολικού μήκους 480 μ.”. Στην ΤΚ Αστρά υπάρχει ένα παλιό (καταγεγραμμένο) ως “Ασκητήριο της Νουσάς” στον βράχο λίγο έξω από το χωριό, χωρίς να έχει τίποτα το ιδιαίτερο αγιογραφικό ή άλλο στοιχείο, που γιορτάζεται από τους ντόπιους μία φορά τον χρόνο και είναι εύκολα προσβάσιμο από αμαξιτό χωματόδρομο. Βεβαίως κι αυτό δεν είναι χώρος προσκυνηματικού προορισμού».
• «Δρόμος “προς Αγ. Γεώργιο Κρυόβρυσης συνολικού μήκους 170 μ.”. Και εδώ στην ΤΚ Κρυόβρυσης είναι ένας απλός ναός πολύ κοντά στο χωριό, που γιορτάζεται μία φορά τον χρόνο από τους ντόπιους κατοίκους…».
Να αποδοθούν ευθύνες
Στο υπόμνημά του ο κ. Σωτηρόπουλος ζητά να αποδοθούν τυχόν ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες σε όλους εκείνους τους δημόσιους, δημοτικούς, περιφερειακούς και εκκλησιαστικούς λειτουργούς που έβαλαν την υπογραφή τους σε επίσημα έγγραφα κάτω από τα ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία: οι «βαφτίσεις – μετονομασίες» ερημοκλησιών ή απλών ναών σε «ιερές μονές», η Ιερά Μονή Νοτενών που υπάγεται στη Μητρόπολη Πατρών με ήδη προγραμματισμένο δρόμο, ο χαρακτηρισμός ασήμαντων χώρων λατρείας ως σημαντικών, δήθεν «προσκυνηματικού προορισμού», ο χαρακτηρισμός δρόμων πρόσβασης σε βουνά και ερημικές τοποθεσίες ως δήθεν «ένταξή τους στο δημοτικό οδικό δίκτυο», οι ανακριβείς χιλιομετρικές αποστάσεις δρόμων προς επισκευή και ασφαλτόστρωση. Επίσης το ίδιο ζητά και για εκείνα τα μέλη εκ των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων που ψήφισαν και πήραν παρόμοιες αποφάσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια με το ίδιο ψευδές και παραπλανητικό περιεχόμενο.
Η Μενδώνη άδειασε «γαλάζιο» βουλευτή και μητροπολίτη
Ελάχιστες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από την εφημερίδα Documento την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «άδειασε» τον μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Ηλείας και τον Ηλείο βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλο, οι οποίοι ζητούσαν την υλοποίηση του περίεργου έργου χωρίς την παρουσία αρχαιολόγων, παρότι πολλά από τα μοναστήρια που αναφέρονται στην προγραμματική σύμβαση έχουν μεγάλη αρχαιολογική σημασία ή είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι.
«Οι εκσκαφικές εργασίες θα πρέπει να διενεργηθούν με αρχαιολογική επίβλεψη και συνεχή παρακολούθηση, καθώς κατά την εκτέλεσή τους είναι πιθανό να έρθουν στο φως άγνωστα έως σήμερα αρχαιολογικά κατάλοιπα. Τη δαπάνη της αρχαιολογικής επίβλεψης των εκσκαφικών εργασιών αναλαμβάνει ο φορέας υλοποίησης του έργου, όπως ορίζεται από το άρθρο 37, παρ. 6 του ν. 3028/2002 για δημόσια ή ιδιωτικά έργα προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 587.000,00 ευρώ» αναφέρει επί λέξει μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού στη γραπτή απάντησή της προς τον κ. Νικολακόπουλο, ο οποίος έκανε προ ημερών σχετική ερώτηση στη Βουλή υπακούοντας στην επιθυμία του μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού.
ΠΗΓΗ : https://www.documentonews.gr/article/ieres-mpiznes-me-thn-perifereia-gia-ta-panhgyria
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία