Τα SMS δεν στέλνονταν αλλά χρεώνονταν κανονικά…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάκης Νοδάρος
DOCUMENTO – https://www.documentonews.gr/article/ta-sms-den-stelnontan-alla-xreonontan-kanonika/
Βάσιμες υποψίες για λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών παρακολούθησης τηλεφώνων λόγω φουσκωμένου λογαριασμού του υπογράφοντος για το επαγγελματικό του κινητό.
Η παράξενη ιστορία εκτυλίσσεται τον Μάρτη του 2016. Εκείνη την περίοδο το περιοδικό HOT DOC με ρεπορτάζ αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για την εμπλοκή σε κύκλωμα παιδεραστίας του Νίκου Γεωργιάδη, φίλου και συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα ακόμη θέμα που αποκαλύπτει εκείνη την περίοδο το HOT DOC είναι το δαιδαλώδες κύκλωμα διαφθοράς, σχετιζόμενο με λαθρεμπόριο χρυσού, εκβιασμούς και με την εμπλοκή ανθρώπων της εκκλησίας και του ΣΔΟΕ!
Παράλληλα, άλλη έρευνα θέτει σοβαρά ερωτήματα για το Εφετείο Πατρών με την ανάμειξη δικηγόρων, δικαστών και μεγάλων οικονομικών παραγόντων σε δίκες και σε δικαστικές αποφάσεις-παρωδία… Ρεπορτάζ που αποτέλεσε και το αντικείμενο ειδικής έρευνας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Το… καπέλο με τα περίεργα μηνύματα
Τον Μάρτιο του 2016 ο υπογράφων λαμβάνει φουσκωμένο λογαριασμό για τον μήνα Φεβρουάριο του ίδιου έτους για το επαγγελματικό του κινητό τηλέφωνο. Ο αναλυτικός λογαριασμός δείχνει ότι το «καπέλο» στον λογαριασμό του οφειλόταν σε 109 SMS και 64 MMS που φαινόταν να είχαν σταλεί σε ιδιώτη. Μάλιστα, φαινόταν να είχαν σταλεί ακόμη και δύο μηνύματα στη διάρκεια ενός μόνου δευτερολέπτου! Ταχύτητα που ξεπερνάει τα όρια της λογικής.
Κανένα όμως MMS – SMS δεν είχε σταλεί οπουδήποτε με βάση και την κατηγορηματική δήλωση του φερόμενου προσώπου ως αποδέκτη των μηνυμάτων. «Σας δηλώνω και σήμερα κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβα τα μηνύματα που μου λέτε ότι φέρονταν να είχαν σταλεί από το τηλέφωνό σας στο δικό μου εκείνη την περίοδο» λέει και σήμερα, έξι χρόνια μετά.
Μια προσεκτική ματιά στην ανάλυση των κλήσεων για τον μήνα Φεβρουάριο του 2016 αποκαλύπτει ένα επιπλέον περίεργο στοιχείο. Πριν από κάθε περίοδο της φερόμενης αποστολής των δεκάδων μηνυμάτων στον ιδιώτη προηγούνταν η ανταλλαγή μηνύματος για επαγγελματικούς λόγους με τον συνάδελφο Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη του περιοδικού HOT DOC και της εφημερίδας Documento.
Το θέμα προκαλεί εύλογα ερωτήματα και στις 30 Μαρτίου 2016 ενημερώνεται γραπτώς η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone και παράλληλα ζητούνται οι σχετικές εξηγήσεις.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ενημερώνει γραπτώς σε ό,τι αφορά τις έξτρα χρεώσεις που φαίνονταν στον λογαριασμό από τα SMS – MMS και προχωρά στην πίστωσή τους «σε ένδειξη καλής συνεργασίας».
Το e-mail με το οποίο ο Μάκης Νοδάρος ενημερώνει στις 30 Μαρτίου του 2016 την εταιρεία Vodafone ζητώντας εξηγήσεις και η απάντηση τής υπαλλήλου της εταιρείας (τρίτη στη σειρά) ότι στον λογαριασμό του δεν εμφανίζεται χρήση SMS ή MMS, που όμως αντικρούεται από τα στοιχεία ως ψευδής ισχυρισμός
Για τα ανύπαρκτα MMS και SMS αναφέρει ότι: «Η χρέωση των MMS προέκυψε από μετατροπή των SMS σε MMS κατά τη διάρκεια μαζικής αποστολής. Οταν έστω κι ένας από τους παραλήπτες είναι καταχωρημένος με τη μορφή email η συσκευή (συνήθως iPhone –Αndroid) δύναται να κάνει την παραπάνω μετατροπή. Αυτό προέρχεται από εργοστασιακές ρυθμίσεις των συσκευών και πρέπει να ελέγξετε –διορθώσετε τις επαφές σας. Επίσης αν ένα SMS είναι αρκετά μεγάλο, οι παραπάνω συσκευές το μετατρέπουν αυτόματα σε MMS».
O εκπρόσωπος της Vodafone ουσιαστικά δεν δίνει καμιά εξήγηση στα ερωτήματα που του τίθενται και… πετάει την μπάλα στην εξέδρα μιλώντας για ανούσια και πολύ γνωστά ζητήματα που αφορούν την αποστολή μηνυμάτων. Οι εξηγήσεις που δίνει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν πείθουν και ζητούνται επιπλέον πληροφορίες.
Δεν είχε σταλεί κανένα μήνυμα!
Ένα μήνα μετά, την 1η Απριλίου 2016, η τελευταία απάντηση από την εκπρόσωπο της Vodafone δημιουργεί νέα ερωτήματα και αποδεικνύει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Η υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κατά τον μήνα Φεβρουάριο του 2016 δεν είχε καταγραφεί να στέλνεται από την τηλεφωνική συσκευή του υπογράφοντος κάποιο SMS – MMS!
Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στον λογαριασμό σας με ημερομηνία έκδοσης 01/03/2016 που περιλαμβάνει χρήση από 01/02/2016 – 29/02/2016 δεν εμφανίζεται χρήση μηνυμάτων ή MMS».
Ισχυρισμός ψευδέστατος, o οποίος αντικρούεται από τα στοιχεία της αναλυτικής κατάσταση κίνησης του κινητού τηλεφώνου του υπογράφοντος αλλά και από το καπέλο στον μηνιαίο λογαριασμό του.
Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα
Τα ερωτήματα για το τι είχε συμβεί τότε είναι πολλά και παραμένουν μέχρι και σήμερα αναπάντητα. Σίγουρα όμως η παράξενη «συμπεριφορά» των δύο κινητών τηλεφώνων επαγγελματιών δημοσιογράφων του HOT DOC και σήμερα της εφημερίδας Documento, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη αποστολή δεκάδων μηνυμάτων σε τρίτο πρόσωπο, αλλά και τις τότε δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στο περιοδικό HOT DOC δημιουργούν βάσιμες υποψίες για τη λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών.
Δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου κάνουν λόγο για πάνω από 15 συστήματα παρακολούθησης τηλεφώνων και μηνυμάτων που υπάρχουν στα χέρια ιδιωτών στην ελληνική αγορά.
Για «βαλιτσάκια» μιλάει η ΑΔΑΕ!
Μάλιστα, τον Μάιο του 2018, σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που υπογράφει ο Γιάννης Σουλιώτης αναφέρεται ότι ο τότε πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ζαμπίρας εμφανίζοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το 2016 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ιδιώτες είναι πιθανό να έχουν προμηθευτεί φορητές συσκευές παρακολούθησης-βαλιτσάκια, που είναι αδύνατον να ελεγχθούν από τους εμπειρογνώμονες της αρχής.
«Απ’ ό,τι λέγεται υπάρχουν βαλιτσάκια σε ιδιώτες. Αυτά η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να τα ελέγξει. Έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις νομοθετικής παρέμβασης, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορεί να ευδοκιμήσει κάποια ρύθμιση. Επομένως, αυτά ουσιαστικά κυκλοφορούν, εάν κυκλοφορούν, ανεξέλεγκτα» είπε.
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία