Στο κενό η μηνυτήρια αναφορά-φίμωτρο , Φαρμάκη – Μαρλαφέκα .
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DOCUMENTO – https://www.documentonews.gr/article/sto-keno-i-minytiria-anafora-fimotro/
Πανηγυρική δικαίωση του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου για δημοσίευμα-έλεγχο στον «γαλάζιο» περιφερειάρχη
Ηχηρό «χαστούκι» από τη Δικαιοσύνη δέχτηκαν πρόσφατα ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο υπόδικος σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της μεγάλης κομπίνας στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και «προστατευόμενος» του Αδωνη Γεωργιάδη. Η πολυδιαφημισμένη μήνυσή τους από τα τοπικά «πετσοταϊσμένα» ΜΜΕ, με σκοπό να φιμώσουν και να τρομοκρατήσουν τους δημοσιογράφους που τόλμησαν να ασκήσουν κριτική και έλεγχο στα πεπραγμένα τους, έπεσε παταγωδώς στο κενό με διάταξη του εισαγγελέα πρωτοδικών Ηλείας και με την έγκριση του εισαγγελέα εφετών Πατρών.
Οπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη: «Η υπό κρίση μηνυτήρια αναφορά είναι αβάσιμη στον νόμο, καθόσον και αν ακόμη θεωρηθούν ψευδείς οι ειδήσεις που διέδωσαν οι ανωτέρω δημοσιογράφοι και θεωρηθούν ικανές να προκαλέσουν ανησυχία και φόβο στους πολίτες, ούτε οι μηνυτές επικαλούνται αλλά ούτε άλλωστε προκύπτει ότι αναγκάστηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή να ματαιώσουν τέτοιες με κίνδυνο για την εθνική οικονομία, τον τουρισμό ή την αμυντική ικανότητα της χώρας ή με κίνδυνο να διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις».
Στο κενό άλλη μια απόπειρα φίμωσης δημοσιογράφων
«Η αναφορά αρχειοθέτησης του εισαγγελέα κ. Τριανταφύλλου, εγνωσμένου εισαγγελικού λειτουργού, είναι η αυτονόητη ενέργεια κάθε έντιμου λειτουργού της Δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας αξιολόγησε τη δικογραφία και διαπίστωσε ότι ήταν νόμω αβάσιμη η μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του δημοσιογράφου της εφημερίδας Documento Μάκη Νοδάρου. Το χουντικής εμπνεύσεως έγκλημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων έπρεπε να είχε καταργηθεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος όμως είχε άλλου είδους προτεραιότητες. Μια ακόμη απόπειρα φίμωση δημοσιογράφων έπεσε στο κενό…» λέει στο Documento ο Γιάννης Απατσίδης, δικηγόρος της εφημερίδας που χειρίστηκε νομικά την υπόθεση.
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 Φαρμάκης και Μαρλαφέκας συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) και τοπικά ΜΜΕ κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του δημοσιογράφου στο Documento Μ. Νοδάρου και του Ηλείου δημοσιογράφου-ιδιοκτήτη ενημερωτικών ιστοσελίδων Κώστα Κουτσουβέλη. Το «έγκλημα» ήταν ότι εξέφρασαν δημόσια μέσα από το ρεπορτάζ πολλά και αναπάντητα ερωτήματα των επαγγελματιών και του εμπορικού κόσμου της περιοχής που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν τα 30 εκατ. ευρώ της δράσης «Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στη δυτική Ελλάδα» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Φαρμάκης – Μαρλαφέκας και οι «δημοσιογράφοι-συνοδοί τους», αγνοώντας προκλητικά το κοινό δελτίο Τύπου των εμπορικών συλλόγων Αχαΐας στο οποίο γινόταν ευθέως λόγος για «τακτοποίηση πολιτικών αναγκών» από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, με την επισήμανση ότι «γεννώνται υποψίες πως το πρόγραμμα περισσότερο κατευθύνθηκε στο να τακτοποιήσει άλλες πολιτικές ανάγκες παρά τον πραγματικό σκοπό του, την ενίσχυση δηλαδή των πληττόμενων επιχειρήσεων», θεώρησαν σωστό, αντί να δώσουν εξηγήσεις, να καταθέσουν μηνυτήρια κατά των δημοσιογράφων.
Αναπάντητα ερωτήματα των επιχειρηματιών
Τα αναπάντητα ερωτήματα των επιχειρηματιών – επαγγελματιών της δυτικής Ελλάδας μέσα από τα ρεπορτάζ ήταν μεταξύ άλλων:
• Πόσα μέλη του ΔΣ των επιμελητηρίων έλαβαν τη σχετική οικονομική βοήθεια;
• Εγκρίθηκε σε διοικητικό μέλος του Επιμελητηρίου Ηλείας οικονομική βοήθεια συνολικά 140.000 ευρώ;
• Ποιος αξιολόγησε τις αιτήσεις χρηματοδοτικής ενίσχυσης της ΠΔΕ για τις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις;
• Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας που –λένε ότι– έκανε τις αξιολογήσεις ποιους έχει εταίρους και πόσο προσωπικό έχει;
• Υπήρξαν επιχειρήσεις στην Ηλεία που κατέθεσαν τροποποιημένο Ε3, δηλώνοντας το ίδιο προσωπικό σε δύο τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις με διαφορετικό ΑΦΜ του ίδιου επιχειρηματία;
• Ποιοι είναι οι επιλαχόντες του προγράμματος;
• Από πού προκύπτει ότι σχεδόν το σύνολο των ελαιοτριβείων που έλαβαν ενισχύσεις της τάξης των 50.000 ευρώ είχαν ζημία; Δεν λειτούργησαν κανονικά; Δεν ήταν καλή σχετικά η χρονιά για το λάδι; • Είναι δυνατόν να παίρνει ένας επιχειρηματίας 140.000 ευρώ με διαφορετικά ΑΦΜ όταν το 70% δεν πήρε τίποτε; Υπήρξε πολιτικό πρόσωπο της ΝΔ που έλαβε οικονομική ενίσχυση 50.000 ευρώ για τις ζημίες που υπέστη το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης που διατηρεί;
Από τις περίπου 7.000 αιτήσεις επιχειρήσεων στη δυτική Ελλάδα μόλις οι 1.117 στάθηκαν «τυχερές» λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια έως και 50.000 ευρώ καθώς, σύμφωνα με τους αρμόδιους της ΠΔΕ, αυτοί συμπλήρωσαν σωστά τα δικαιολογητικά και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. Ανάμεσά τους και εταιρείες κοινών οικονομικών συμφερόντων.
Θρησκευτικές οργανώσεις και εισπρακτικές εταιρείες
Οι επαγγελματίες της δυτικής Ελλάδας είχαν καταγγείλει ότι στην προκήρυξη του προγράμματος υπήρχε μια σειρά από ΚΑΔ οι οποίοι εγείρουν πολλά ερωτήματα, αφού επρόκειτο για επιχειρήσεις που κατασκευάζουν διαστημόπλοια, θρησκευτικές οργανώσεις, εταιρείες κοπής νομισμάτων, ακόμη και εισπρακτικές.
Ο εμπορικός κόσμος είχε καταγγείλει επίσης ότι αποκλείστηκαν όλοι εκείνοι που είχαν μεγάλη οικονομική ζημία, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το «ταβάνι» των 50.000 ευρώ που πήραν πολλές επιχειρήσεις, καθώς το δίκαιο θα ήταν –όπως λένε– να λάβουν λιγότερα χρήματα περισσότερες επιχειρήσεις.
Οπως είχε αποκαλύψει στο Documento o περιφερειακός σύμβουλος της ΠΔΕ Κωνσταντίνος Κόντης στο εν λόγω πρόγραμμα υπήρχαν ΚΑΔ (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας) επιχορήγησης για θρησκευτικές οργανώσεις, επιχειρήσεις κατασκευής αεροσκαφών, διαστημόπλοιων, ναυπηγεία, επιχειρήσεις μοτοσικλετών, εταιρείες διανομής ή εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, εταιρείες κοπής νομισμάτων και, τέλος, οι… άγρια χτυπημένες από την πανδημική κρίση εισπρακτικές εταιρείες κ.ο.κ., ενώ έλειπαν επιχειρήσεις που πραγματικά είχαν υποστεί σοβαρές επιπτώσεις, που ναι μεν δεν είχε ανασταλεί η λειτουργία τους, αλλά έμειναν στην ουσία εκτός αντικειμένου με το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης.
Ακόμη και οι επιχειρηματίες-επαγγελματίες που πρόσκεινται στον χώρο της ΝΔ είχαν κάνει λόγο για προκλητικές περιπτώσεις οικονομικής βοήθειας σε επιχειρήσεις επωνύμων, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη ότι μοίρασε τα χρήματα με έναν, αν μη τι άλλο, περίεργο τρόπο.
Category: Αμακιγιάριστα, Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία