Οι επτά «αμαρτωλές»
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5.6.2009
Απέραντα αυθαίρετα τείχη από παράνομες «παραθεριστικές κατοικίες» υψώνονται κατά μήκος δεκάδων χιλιομέτρων στις πανέμορφες ακτές της Ηλείας, υποβαθμίζοντας και ρυπαίνοντας το περιβάλλον, με την προκλητική ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι ακτές της Ηλείας. Μια αυθαίρετη πολιτεία κτισμένη κυριολεκτικά πάνω στην άμμο Από την περιοχή του ποταμού της Νέδας στα σύνορα της Ηλείας με τη Μεσσηνία μέχρι και τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, μια ολόκληρη πολιτεία 20.000 κτισμάτων ξεφύτρωσε τις τελευταίες δεκαετίες κυριολεκτικά από το πουθενά, για να στεγάσει σεισμόπληκτους-«μαϊμούδες», επιχειρηματίες και επώνυμα πρόσωπα της περιοχής.
Εφτά «αμαρτωλές» περιοχές, ο Αλφειός, ο Αγιος Ηλίας, τα Δουνέικα, η Γλύφα, το Επιτάλιο, η Ζαχάρω και τα Λεχαινά, συνθέτουν την εικόνα της ντροπής στις ακτές της Ηλείας. Την εικόνα μιας αυθαίρετης πολιτείας που βρίσκεται κτισμένη κυριολεκτικά πάνω στην άμμο και σε περιοχές που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο ή πάνω στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.
Η υποκριτική στάση του κράτους, η περίεργη ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο και οι πελατειακές σχέσεις πολιτικών προσώπων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους καταπατητές βρίσκονται πίσω από την εικόνα της αθλιότητας που εμφανίζουν σήμερα οι ακτές του νομού.
Σε δεκάδες περιπτώσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραβλέποντας νόμους και διατάξεις αυθαιρετεί και η ίδια, παραχωρώντας στους οικισμούς αυθαιρέτων τις ανάλογες υποδομές με ασφαλτόστρωση οδών, υδροδότηση κ.λπ.
«Η απουσία κρατικής πολιτικής για παραθεριστική κατοικία, η μικροπολιτική και τα ρουσφέτια (με την παροχή νερού, ηλεκτρικού και τηλεφώνου, με αφορμές διάφορες έκτακτες καταστάσεις π.χ. σεισμούς, πυρκαγιές ή και ασθένειες των ιδιοκτητών τους…) δημιούργησαν προσδοκίες στους αυθαίρετους οικιστές, που τώρα είναι οργανωμένοι σε 7 οικισμούς και διεκδικούν τη νομιμοποίησή τους. Πολλά όμως αυθαίρετα είναι κυριολεκτικά στον αιγιαλό, όλα συγκροτούν μια τριτοκοσμική εικόνα που, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες εξωραϊσμού τους, προσβάλλουν αισθητικά τους επισκέπτες τους», λέει στην «Ε» ο Διονύσης Κράγκαρης, υπεύθυνος της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ).
Το 1993, μετά τους μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως την Ηλεία, η πολιτεία άναψε το «πράσινο φως» για την ηλεκτροδότηση χιλιάδων αυθαίρετων, σε μια προσπάθειά της -όπως είπαν τότε- να βοηθηθούν οι πολίτες που είχαν μείνει άστεγοι από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου.
Αυτή ήταν και η αρχή για την ουσιαστική νομιμοποίηση της παρανομίας και της αυθαιρεσίας, καθώς χιλιάδες αυθαίρετα ηλεκτροδοτήθηκαν προσωρινά αλλά μέχρι σήμερα, δεκαέξι χρόνια μετά, η ΔΕΗ εξακολουθεί να τους παρέχει ρεύμα μετά την άρνηση της πολιτείας να προχωρήσει στις προβλεπόμενες αποξηλώσεις των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος.
«Το 1996, το 1999 και το 2003 θέσαμε και επίσημα με έγγραφό μας το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Ν.Α. Ηλείας. Ζητήσαμε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στα αυθαίρετα, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα», λέει στην «Ε» ο πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας, Νίκος Παπαβασιλείου.
«Εμείς εκτελούμε εντολές και δεν μπορούμε να πράξουμε κάτι από μόνοι μας. Αν η δημόσια διοίκηση μας δώσει εντολή να αφαιρέσουμε τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στα συγκεκριμένα αυθαίρετα, θα το πράξουμε αμέσως», λέει στην «Ε» ο προϊστάμενος της ΔΕΗ Ηλείας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
Το 1996 ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς με το 1078374/5138/ΒΟΟ10/8.7.1996 έγγραφό του επιρρίπτει τις ευθύνες για τη δραστηριότητα των καταπατητών στις ακτές ευθέως στη Νομαρχία Ηλείας και ζητεί να παρέμβει άμεσα «για την αφαίρεση των παρασχεθεισών εξυπηρετήσεων και εφεξής να ασκεί άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο και να μην προβαίνει σε ηλεκτροδοτήσεις κ.λπ. που ενθαρρύνουν τους καταπατητές».
Οι εντολές του όμως πέφτουν στο κενό καθώς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι πελατειακές σχέσεις των πολιτικών προσώπων της Ηλείας με τους καταπατητές είναι υπεράνω των νόμων. Στο κενό πέφτουν και οι 1.113 μηνύσεις της ΕΛ.ΑΣ., τις οποίες υπέβαλε συνολικά κατά των καταπατητών παραλιακών εκτάσεων τη χρονική περίοδο 1999 – 2003…
Κι ενώ τίποτα δεν φαίνεται να αγγίζει τους καταπατητές, ξαφνικά η ίδια η φύση αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και την τάξη.
Τα τελευταία πέντε χρόνια από τη διάβρωση των ακτών, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, μεγάλα τμήματα των αυθαίρετων παραλιακών οικισμών, μαζί με δρόμους, δίκτυα υδροδότησης και στύλους της ΔΕΗ, βυθίστηκαν στη θάλασσα προκαλώντας σοβαρότατο πρόβλημα στην ακτή, η οποία γέμισε από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων σπιτιών.
Η αυθαίρετη παράκτια πολιτεία της Ηλείας όμως εγκυμονεί και τεράστιους κινδύνους.
«Εκτός της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, οι κατοικίες αυτές από παραθεριστικές μπορεί να μετατραπούν σε «παγίδες θανάτου» για τους ενοίκους τους, καθώς είναι χτισμένες πάνω στην άμμο και σε σεισμογενή περιοχή», λέει στην «Ε» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ καλεί τους αρμόδιους να βάλουν ένα τέλος στην παρανομία προτού να είναι αργά…
nodaros@enet.gr
Category: Αποκαλύψεις