ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ
Αφιερωμένο στους αρχιερείς της διαπλοκής στον νομό Ηλείας και στους εργολάβους – παπαγαλάκια του Τύπου…
Στην Ηλεία ο Συνήγορος του Πολίτη
Επίσκεψη και επιτόπια έρευνα, αν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές των νομών Ηλείας και Λακωνίας θα πραγματοποιήσει μέσα στον Οκτώβρη (από 13 έως 15 Οκτωβρίου στην Ηλεία και από 20-22 Οκτωβρίου) ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η ανεξάρτητη Αρχή επίσης καταγγέλλει, ότι ο Δήμος Ζαχάρως δεν απάντησε ποτέ στα έγγραφά της σχετικά με την παραθαλάσσια έκταση 2.593 στρεμμάτων σε περιοχή ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας του δικτύου NATURA 2000 που παραχωρήθηκαν για 49 χρόνια στον Δήμο από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 24/09/2008
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24.9.2008
Καταστροφική «αξιοποίηση» της παραλίας στη Ζαχάρω
Της Μαριας Δεληθαναση
Σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, βρίσκεται το Μνημόνιο Συνεργασίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) και του δήμου Ζαχάρως που είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο 2007 λίγο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία. Σύμφωνα με πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, οι όροι παραχώρησης από την Κ.Ε.Δ. στο δήμο Ζαχάρως, παραθαλάσσιας έκτασης 2.593 στρ. σε περιοχή ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας του δικτύου ΝΑTURA, παρουσιάζουν σοβαρές νομικές πλημμέλειες και δεν είναι συμβατοί με τον χαρακτήρα των επίμαχων περιοχών.
Οι περιοχές αφορούν τις θίνες και το παραλιακό δάσος Ζαχάρως, τη λίμνη Καϊάφα, τα χωριά Στροφιλιά, Κακόβατο, Κατάκολο και τις θίνες Κυπαρισσίας (χωριά Νεοχώρι και Κυπαρισσία). Με το «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» οι περιοχές αυτές διατίθενται από την Κ.Ε.Δ. στο δήμο Ζαχάρως για περίοδο τουλάχιστον 49 ετών προκειμένου να κατασκευασθούν «λυόμενες καντίνες, έργα υποδομής, προσβάσεις-διάδρομοι επικοινωνίας, χώροι στάθμευσης, δίκτυα κοινής ωφέλειας, χώροι υγιεινής κ.λπ.». Ομως, πρόκειται για «βιοτόπους ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, αρχαιολογικούς-ιστορικούς τόπους, μνημεία φυσικών σχηματισμών». Στις περιοχές αυτές -όπως σημειώνεται- δεν είναι δυνατή η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων, παρά μόνο εάν έχει προηγηθεί προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τροποποίηση των χρήσεων γης έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση ειδικής διαχειριστικής μελέτης. Οι συγκεκριμένοι τρόποι «αξιοποίησης» διαπιστώνεται ότι επιφέρουν επιδείνωση των όρων δόμησης, θίγουν το περιβάλλον και το προστατευτικό καθεστώς της περιοχής. Τέλος, τονίζεται ότι η διάθεση των ακινήτων στο δήμο για 49 χρόνια ουσιαστικά συνιστά παραχώρηση χρήσης δημόσιων ακινήτων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από την ΚΕΔ και μια σειρά υπηρεσίες στην Ηλεία ενημέρωση για τις μέχρι στιγμής ενέργειές τους (αυτοψίες και εγκρίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει). Από το δήμο Ζαχάρως ζητά ενημέρωση για την «παραχώρηση» οικοπέδων στην περιοχή Χρυσοχωρίου, καθώς δεν έχει δοθεί απάντηση σε προηγούμενη επιστολή.
Category: Ζαχάρω