«Αυτά τα χειροκροτήματα μιλάνε στην καρδιά μου… Σε κάθε δύσκολο καιρό χρειαζόμαστε ένα μήνυμα από τον λαό για το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος…». Ο Κ. Σημίτης είχε ανάγκη το παρατεταμένο χειροκρότημα των φίλων και των κομματικών στελεχών που πήγαν στο δημαρχείο του Πύργου για να παρακολουθήσουν την πρώτη δημόσια ομιλία του μετα την αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Η αίθουσα άρχισε να γεμίζει λίγο πριν αρχίσει η εισήγηση του πρώην πρωθυπουργού, καθώς εδώ και μέρες υπήρχε η εντύπωση ότι θα απαντούσε στον Γ. Παπανδρέου. Γι’ αυτό και πολλά τοπικά στελέχη κράτησαν αποστάσεις. Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος και Μ. Κατρίνης δεν παρευρέθηκαν, ο καθένας για δικό του λόγο. Ο μεν Γ. Κουτσούκος, αν και είπε δημόσια ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να είναι παρών, τελικά την επίμαχη ώρα ήταν εκτός Ηλείας σε ομιλία στη Λακωνία για τα αγροτικά θέματα… Ο δε Μ. Κατρίνης δεν παρευρέθη χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Αντιθέτως πήγε ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Αδρακτάς.
Η συμμετοχή των κομματικών στελεχών στην πολυσυζητημένη ομιλία του κ. Σημίτη ήταν μάλλον υποτονική, καθώς στις πρώτες σειρές των καθισμάτων ήταν ο δήμαρχος Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, ο Αχ. Μητσός – διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Αννας Διαμαντοπούλου, η ακαδημαϊκός και βουλευτής Επικρατείας Θάλεια Δραγώνα, ο πρώην βουλευτής Β. Κοντογιαννόπουλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωκρ. Κοσμίδης. Ολοι οι παλιοί στενοί του συνεργάτες, δηλαδή.
«Ταξιδιωτική οδηγία»Κι απ’ την τοπική νομαρχιακή επιτροπή όμως μόνο τρία μέλη πήγαν. Λίγες ώρες νωρίτερα ο γραμματέας της «πράσινης» οργάνωσης στην Ηλεία Γ. Αργυρόπουλος είχε εκδώσει «οδηγία», στην οποία ανέφερε ότι «το κάθε στέλεχος και μέλος του ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική άποψη και κρίση, οπότε αποτελεί προσωπική επιλογή του η συμμετοχή του ή μη σε οποιαδήποτε εκδήλωση». Η είδηση όμως ήταν στο διά ταύτα: «Βεβαίως όλοι μας έχουμε καθήκον με τις πράξεις μας και τις πρωτοβουλίες μας να μην αποπροσανατολίζουμε την ελληνική κοινωνία από τα συσσωρευμένα προβλήματα».
Αυτή την ομιλία την περίμεναν όλες οι τάσεις και τα «ρεύματα» στο ΠΑΣΟΚ. Πολλά στελέχη είχαν ευσχήμως διαμηνύσει πως το κόμμα δεν αντέχει άλλες πληγές, αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος πως ο Κ. Σημίτης δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να ρίξει λίγο αλάτι στα «τραύματα». Περιρρέουσα καχυποψίαΤελικά ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να είναι αιχμηρός μόνο στο θέμα της διαγραφής του: «Η δημοκρατία δεν είναι συμβιβασμός. Ενότητα ως προϊόν συζήτησης ναι, αλλά όχι ενότητα που βασίζεται στο δόγμα της ομοιομορφίας. Υπήρχαν και υπάρχουν προσπάθειες μια παράταξη να εκφράζει ένα μεγαλύτερο εύρος απόψεων. Αλλά τις απόψεις αυτές συνόδευε και συνοδεύει μια περιρρέουσα καχυποψία. Τα σενάρια συνωμοσιών, το κυνήγι μαγισσών είναι ενδείξεις ότι η δημοκρατία πάσχει και η διαφορετικότητα κινδυνεύει», είπε ο Κ. Σημίτης και έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.Αλλά μέχρι εκεί έφτασαν οι βολές. Αντιθέτως ο Κ. Σημίτης αποσαφήνισε το τοπίο και έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο «νέο κόμμα», πρόθεση την οποία πολλοί έσπευδαν να του χρεώσουν:«Οταν το 1995 συμμετείχα σε μια κοινή εκδήλωση με τον κ. Εβερτ για την οικονομική πολιτική, πολλοί είπαν στο ΠΑΣΟΚ ότι είναι ένδειξη δεξιάς απόκλισης. Οταν αργότερα ως πρωθυπουργός απευθύνθηκα σε στελέχη του Συνασπισμού για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε ΔΕΚΟ κατηγορήθηκα από το Συνασπισμό ότι εξαγοράζω συνειδήσεις και από ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ ότι αποστρέφομαι το ΠΑΣΟΚ. »Είμαι βέβαιος ότι τα όσα λέω τώρα θα θεωρηθούν από τους μονίμως καχύποπτους και δημιουργούς σεναρίων ως προαναγγελία ίδρυσης νέου κόμματος ή διάσπασης του ΠΑΣΟΚ ή ως πρόθεση κάποιας άλλης τέτοιας κίνησης. Πράγματα με τα οποία δεν συμφωνώ», είπε. Και των «πρασίνων» η καρδιά πήγε στη θέση της…
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 06/07/2008
Category: Αποκαλύψεις