Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΚΑΨΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
Η κρατική τηλεόραση έκανε γαργάρα τη διαμαρτυρία κατά της Κίνας στην τελετή αφής
Του ΦΙΛ. ΣΥΡΙΓΟΥ
Είπαν οι ισχυροί της πολιτικής και του (δήθεν) ολυμπιακού κινήματος, υποστηρίζοντας τον γνωστό υποκριτικό διεθνή καθωσπρεπισμό, ότι ήταν απαράδεκτα τα όσα έκαναν οι ακτιβιστές στην Ολυμπία, κατά την τελετή αφής της φλόγας!
«Μποϊκόταρε τη χώρα που ποδοπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραφε το πανό που ύψωσαν μέλη της οργάνωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» την ώρα που ήταν στο βήμα ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, Λιου Τσι.
Γιατί παρακαλώ; Επειδή η ΔΟΕ έδωσε τους Αγώνες στην Κίνα, κλείνοντας, ως συνήθως, τα μάτια στο δημοκρατικό έλλειμμα αυτής της χώρας και αποβλέποντας μόνο στην εμπορική τους επιτυχία;
Ή επειδή το μονοπώλιο της Λωζάννης, εδώ και πάνω από 70 χρόνια, δεν κάνει άλλο τίποτα από το να εκπορνεύει τους Αγώνες χάριν αιμοσταγών δικτατόρων, θλιβερών πολιτικών σκοπιμοτήτων και συσχετισμών που προέκυψαν μέσα από ισοπεδωτικούς πολέμους;
Το 1936, η ΔΟΕ επέτρεψε στον Χίτλερ να αξιοποιήσει τους Αγώνες προς την κατεύθυνση που οδηγούσε στο αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας.
Η πρωθιέρεια Μαρία Ναυπλιώτου με την ολυμπιακή φλόγα
Το 1948, ανέχθηκε τον αποκλεισμό των νικημένων χωρών από τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1968, προικοδότησε, με την ανάθεση των Αγώνων, το ανελεύθερο καθεστώς του Μεξικού, το ’80 επέτρεψε στους Σοβιετικούς να χτίσουν επάνω τους ένα πρωτοφανές πολιτικό μάρκετινγκ και το ’84 έδωσε τη δυνατότητα στα Αμερικανάκια να δώσουν τη δική τους απάντηση, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των δεινοσαύρων.
Το 1988, η Κορέα χρησιμοποίησε τους Αγώνες για να ξεπλύνει το πρόσωπο του δικτατορικού καθεστώτος της και ως πλατφόρμα για τα προϊόντα με τα οποία αμέσως μετά κατέκλεισε την οικουμένη.
Ενδιάμεσα οι μαύροι της Αμερικής είχαν βρει (1968) την ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν πάνω στο βάθρο για τις φυλετικές διακρίσεις στη χώρας τους. Οι Παλαιστίνιοι (1972), να θυμίσουν με αίμα Ισραηλινών ότι συνέχιζαν να ζουν χωρίς πατρίδα. Οι χώρες της Αφρικής (1976) να διαμαρτυρηθούν κατά του απαρτχάιντ, εγκαινιάζοντας έτσι μποϊκοτάζ που συνεχίστηκαν για άλλους λόγους το ’80 και το ’84…
Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος για να συμβαδίζουν με ιδεώδη και ιδανικά με τα οποία υποκριτικά συνεχίζουν να τους περιβάλλουν οι ισχυροί αυτής της Γης. Αλλωστε, και στην αρχαιότητα, ποτέ δεν υπήρξε αυτό που τάχα αναβίωσε ο Κουμπερτέν. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι οι ομοιότητες του τότε με το σήμερα είναι κατ’ αναλογία παραπάνω από εντυπωσιακές!
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν την Ελβετίδα υπήκοο θιβετιανής καταγωγής η οποία είχε αλείψει το σώμα της με κέτσαπ
Από την άποψη αυτή και με βάση όσα προαναφέρθηκαν, στην Αρχαία Ολυμπία προχθές έγινε κάτι αναμενόμενο, που απλά επιβεβαιώνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι, εκτός όλων των άλλων, και το μεγαλύτερο παγκόσμιο θέατρο πολιτικής διαμαρτυρίας. Ενα «σανίδι», πάνω στο οποίο η όποια φωνή θα ακουστεί μέχρι τα πέρατα της Γης!
Αυτό το τελευταίο είναι πια το μόνο πραγματικά γοητευτικό μέρος των Αγώνων για τους καταφρονεμένους αυτού του κόσμου. Και ταυτόχρονα, ένα τεράστιο καρφί στο μάτι του παγκόσμιου συστήματος, που απαιτεί καταπίεση, «νομιμότητα», ασφάλεια, υποταγή.
Πιστή στα πιστεύω της και τους διεθνείς της προσανατολισμούς, η χώρα που γέννησε τα λεγόμενα ολυμπιακά ιδεώδη, προσπάθησε να καλύψει με σκοτάδι τη διαμαρτυρία για τα όσα συμβαίνουν στο Θιβέτ.
Αλλωστε είχε και ένα λόγο παραπάνω: ότι, δηλαδή, οι μηχανισμοί πρόληψης δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα οι τρεις ακτιβιστές να μας κάνουν, με βάση τα κοινώς αποδεκτά, διεθνώς ρεζίλι.
Φυσική και αυτή η εξέλιξη, αφού πρόκειται για το ίδιο κράτος που δεν μπόρεσε να αποτρέψει την πλήρη αποτέφρωση του φυσικού κάλλους που περιέβαλλε μέχρι πριν από λίγους μήνες την Αρχαία Ολυμπία. Γιατί λοιπόν αυτοί οι άχρηστοι είχαν την απαίτηση να εμποδίσουν τους ακτιβιστές, οι οποίοι σε αντίθεση με τη φωτιά, είχαν να φέρουν εις πέρας ένα δίκαιο έργο;
Το γεγονός ότι στους Ολυμπιακούς του 2004 δεν άνοιξε ούτε ρουθούνι, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Η Ελλάδα, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει με ένα άρθρο που είχε τον τίτλο «Αθήνα ανοχύρωτη πόλη», δεν κινδύνευε από τη διεθνή τρομοκρατία. Ή μάλλον, στον βαθμό που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, υπαίτιοι θα ήταν όλοι εκείνοι που προσπαθούσαν να της πουλήσουν συστήματα που τάχα θα εξασφάλιζαν την ασφάλειά της.
Το «ξεβράκωμα» κατά την τελετή αφής απέδειξε του λόγου το αληθές. Το 2004 κανείς δεν θέλησε, ενώ προχθές μια χούφτα ακτιβιστές στάθηκε αδύνατο να εμποδιστούν από τις στρατιές των ντόπιων και εισαχθέντων πρακτόρων!
Προς τα πού πάει η φλόγα, φίλοι μου;
«Η Ολυμπία στις φλόγες»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Πέτυχαν διάνα τον στόχο τους οι ακτιβιστές της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», με τα επεισόδια που προκάλεσαν προχθές κατά την τελετή αφής της ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία. Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κανάλια είχαν πρώτο θέμα στις βραδινές ειδήσεις τους τα επεισόδια στην Ολυμπία, τα οποία κυριάρχησαν χθες και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
«Η Φλόγα βάζει φωτιά στον κόσμο, λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων», αναφέρει το πρωτοσέλιδο της βελγικής «Le Soir». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο δρόμος μέχρι το Πεκίνο θα είναι μακρύς», δεδομένου ότι τους επόμενους 4 μήνες αναμένονται και άλλα αντίστοιχα επεισόδια στη διαδρομή της Φλόγας. Πάντως, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, δήλωσε χθες από την Ελλάδα ότι «δεν βλέπει να διαμορφώνεται ένα κύμα υπέρ του μποϊκοτάζ των Αγώνων στη διεθνή σκηνή».
Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει ολοσέλιδη ανταπόκριση απεσταλμένου της με τίτλο «Η Ολυμπία στις φλόγες», παίζοντας έτσι με τις λέξεις. Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες που «δεν έχουν καμία σχέση με το ολυμπιακό πνεύμα», αλλά «στα ελληνικά ΜΜΕ διεξάγεται μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία είχε την αποκλειστικότητα κάλυψης της τελετής». Το δημόσιο κανάλι καλείται να εξηγήσει γιατί η κάμερα που μετέδιδε ζωντανά το γεγονός κατά παράξενο τρόπο στράφηκε προς άλλη κατεύθυνση ξαφνικά, τη στιγμή που εισέβαλαν οι ακτιβιστές στον αρχαιολογικό χώρο, παρατηρεί ο απεσταλμένος της «Le Soir».
Από τη μαρτυρική Αρτέμιδα
! «Ξεχωριστή» ήταν η λαμπαδηδρόμος Ιωάννα Αλεξανδροπούλου που παρέλαβε την ολυμπιακή φλόγα αμέσως μετά την τελετή στην κεντρική πλατεία του Πύργου Ηλείας. Η Ιωάννα κατάγεται από τη μαρτυρική Αρτέμιδα, του χωριού που θρήνησε 26 συνολικά νεκρούς στη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών του καλοκαιριού θύμα και η ίδια, αφού έχασε τον αδερφό της μέσα στις φλόγες.
Η επιλογή της έγινε από το Δήμο του Πύργου σε μια προσπάθεια να μην ξεχάσουμε ποτέ την καταστροφή αλλά και τους ανθρώπους που πόνεσαν και εξακολουθούν να πονούν βιώνοντας ακόμα, εφτά μήνες μετά, την ανοργανωσιά και την αδιαφορία της πολιτείας.
Μ.ΝΟΔ.
——————————————————————————–
ΒΕΝΣΑΝ ΜΠΡΟΣΕΛ: Δεν θέλαμε να προσβάλουμε την ελληνική κυβέρνηση, ούτε να γελοιοποιήσουμε τα μέτρα «Ιερότερα τα δικαιώματα από τη Φλόγα»
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
«Κατά της Κίνας κινητοποιηθήκαμε. Προφανώς. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να προσβάλουμε την ελληνική κυβέρνηση, τη διοργάνωση, το ολυμπιακό ιδεώδες, ούτε να γελοιοποιήσουμε τα μέτρα ασφαλείας.
Βενσάν Μπροσέλ: «Κατά της Κίνας κινητοποιηθήκαμε»
Θέλαμε να κάνουμε όλη την ανθρωπότητα να προβληματιστεί για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και για τη συρρικνωμένη ελευθερία του λόγου», λέει στην «Ε» ο Βενσάν Μπροσέλ, ένας από τους τρεις Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα που στην Αρχαία Ολυμπία άνοιξαν μαύρη σημαία, με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους να εμφανίζονται σαν χειροπέδες και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Θιβέτ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «Πεκίνο 2008».
Ο Μπροσέλ, μαζί με το γενικό γραμματέα της οργάνωσης, Ρομπέρ Μενάρ, ο οποίος την Κυριακή τιμήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, και ένα ακόμη μέλος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνολα συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εξύβριση των εθνικών συμβόλων. Από το Παρίσι, όπου και επέστρεψαν χθες, δηλώνουν «έκπληκτοι για την εξέλιξη», αλλά ικανοποιημένοι γιατί το μήνυμά τους εισακούστηκε.
«Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Προγραμματίζαμε την ειρηνική μας διαμαρτυρία αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κινέζου αξιωματούχου, γιατί θέλαμε να θέσουμε την Κίνα προ των ευθυνών της. Γνωρίζαμε ότι μπορεί να συλληφθούμε και ήμασταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν περιμέναμε ότι θα μας απαγγελθούν κατηγορίες για προσβολή και ότι θα πρέπει να παρουσιαστούμε στο δικαστήριο στον Πύργο στις 29 Μαΐου», λέει ο Μπροσέλ. Σπεύδει να τονίσει τον απεριόριστο σεβασμό τους για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. «Ολοι μας έχουμε έρθει στην Ελλάδα και ειδικά την Ολυμπία πολλές φορές. Θαυμάζουμε και μελετάμε την αρχαία ελληνική ιστορία και ποτέ δεν θελήσαμε να προσβάλουμε τον χώρο ή να βλάψουμε την εικόνα την Ελλάδας».
Οπως ο ίδιος δηλώνει στην «Ε», αλλά και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (www.rfs.org) η οργάνωση χαρακτηρίζει την απαγγελία κατηγοριών «παράλογη πράξη».
«Αν η ολυμπιακή φλόγα είναι ιερή, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ακόμη περισσότερο. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την κινεζική κυβέρνηση να αποκτήσει την ολυμπιακή φλόγα, ένα σύμβολο ειρήνης, χωρίς να καταγγείλουμε τη δραματική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων», τονίζει ο Μπροσέλ.
«Να ανοίξει η ανθρωπότητα τα μάτια και τα αφτιά της σε αυτά που συμβαίνουν στην Κίνα και το Θιβέτ και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να καλέσει την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως άλλωστε προβλέπουν οι θεμελιώδεις αρχές του ολυμπισμού», ζητούν τα μέλη της οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι η κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της αφής της φλόγας πριν από τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο αποτελεί «μοναδική ευκαιρία – πραγματικά μία στα 100 χρόνια». «Εάν δεν το επιχειρούσαμε θα μας βάραινε η ενοχή της συλλογικής αποτυχίας, του μεγάλου λάθους», λέει ο Μπροσέλ, που πιστεύει ότι πρέπει κάποιες στιγμές, κρίσιμες, «να κινούμαστε με τρόπο που να κάνει την ουσιαστική διαφορά».
Και ενώ οι εικόνες της διαμαρτυρίας τους στην Αρχαία Ολυμπία ήδη έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, η οργάνωση επαναλαμβάνει το αίτημά της προς αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και μέλη βασιλικών οικογενειών να μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης των Αγώνων στις 8 Αυγούστου στο Πεκίνο.
——————————————————————————–
Κυνηγητά, παρακολουθήσεις και παρατράγουδα
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Μια εκπληκτική και απίστευτη ιστορία με κυνηγητά, παρακολουθήσεις και άλλα «παρατράγουδα» ενός Θιβετιανού ακτιβιστή από Ελληνες αστυνομικούς βρίσκεται πίσω από την κινηματογραφική σύλληψη του Ελληνα φωτογράφου και μέλους της ένωσης των Ελλήνων φωτορεπόρτερ (το όνομά του βρίσκεται στη διάθεση της «Ε»), που συνέβη στην Αρχαία Ολυμπία λίγο πριν από την τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Οπως περιγράφει στην «Ε», όλα ξεκίνησαν όταν την περασμένη Κυριακή στις 9.30 το πρωί συναντήθηκε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ στην Πλάκα με τον 28χρονο Θιβετιανό ακτιβιστή αμερικανικής καταγωγής Τενζίν Ντορζίν, ο οποίος είχε έρθει την προηγούμενη ημέρα στη χώρα μας με σκοπό να προσπαθήσει να συναντήσει τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζ. Ρόγκ, προκειμένου να του εκθέσει την άποψη των Θιβετιανών για το θέμα της λαμπαδηδρομίας στο Θιβέτ.
Ο Θιβετιανός ακτιβιστής, που είχε επαφή και με άλλα διεθνή ΜΜΕ, κατά την είσοδό του στη χώρα μας ανακρίθηκε -όπως ισχυρίστηκε- στο αεροδρόμιο από Ελληνες αστυνομικούς επειδή ήταν στοχοποιημένος καθώς συμμετείχε στην προσπάθεια ανάμματος της δάδας που είχε πραγματοποιηθεί προ ημερών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
«Συναντηθήκαμε στην Αθήνα εκεί και κανονίσαμε να καλύψω για το περιοδικό «Εψιλον» την επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία. Διαπίστωσα ότι είχε συνεχώς από πίσω του σαν σκιά μια μηχανή με δύο άτομα που τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα», λέει και συνεχίζει:
«Στην Αρχαία Ολυμπία είμασταν συνέχεια υπό την επιτήρηση ανδρών με πολιτικά. Το πρωί της Δευτέρας ο Θιβετιανός ακτιβιστής συναντήθηκε στο ξενοδοχείο «Αμαλία» με τον Ζ. Ρογκ με τον οποίο είχε μια πολύ ήρεμη συνομιλία και μετά αποχώρησε. Στην κεντρική πλατεία της Ολυμπίας, αρκετά μακριά από το χώρο της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας μάθαμε για το επεισόδιο της διαμαρτυρίας με τους ακτιβιστές. Κινήθηκα προς τα εκεί με σκοπό να καταγράψω κάποιες εικόνες. Ξαφνικά ένας αστυνομικός με σταμάτησε. Πριν προλάβω να καταλάβω τι είχε συμβεί βρέθηκα να σύρομαι κυριολεκτικά από ένστολους και αστυνομικούς με πολιτικά στο Α.Τ. της Ολυμπίας. Εκεί διαπίστωσα ότι είχαν συλλάβει παράλληλα και τον 28χρονο Θιβετιανό ακτιβιστή. Μας κράτησαν 3,5 ώρες περίπου για εξακρίβωση στοιχείων και όταν τέλειωσε η τελετή της Αφής μάς άφησαν ελεύθερους».
Ο Ελληνας φωτορεπόρτερ που βρέθηκε άθελά του στο επίκεντρο της απίστευτης αυτής ιστορίας, έχει φωτογραφίσει καρέ καρέ, όπως είπε στην «Ε», όλη την εκπληκτική ιστορία την οποία προτίθεται να δημοσιεύσει στο άμεσο μέλλον στο περιοδικό «Εψιλον».
——————————————————————————–
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Βολές κατά της ελληνικής τηλεόρασης
Η λογοκρισία έκανε το γύρο του κόσμου
ΛΟΝΔΙΝΟ
Το ενδιαφέρον του βρετανικού Τύπου προσέλκυσαν τα περιστατικά διαμαρτυρίας εναντίον της Κίνας κατά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε αυτό που χαρακτηρίζεται προσπάθεια υποβάθμισης των περιστατικών από το ελληνικά μέσα, «που φοβήθηκαν να μην προσβάλουν του Κινέζους», όπως αναφέρουν οι «Τάιμς». Στην ανταπόκρισή της, η εφημερίδα αναφέρεται ειδικά στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» – «ο σταθμός, ιδιοκτησίας του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνωα Κυριακού, αφαίρεσε το περιστατικό από το υλικό που προέβαλε στις ειδήσεις», όπως επισημαίνεται. Οι «Τάιμς» σχολιάζουν ακόμα τις προσπάθειες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου μετά τις φωτιές του Αυγούστου και διαπιστώνουν ότι τα μόνα ορατά σημάδια της καταστροφής ήταν στον Κρόνιο Λόφο.
Την απουσία των επεισοδίων από τα ελληνικά μέσα διαπιστώνουν και οι εφημερίδες «Ντέιλι Εξπρές» και «Ντέιλι Μίρορ» – η τελευταία μάλιστα αναφέρει ότι τα ίδια τα περιστατικά ντρόπιασαν τις κινεζικές και ελληνικές αρχές.
Η «Γκάρντιαν», από την πλευρά της, αναφέρεται στο γεγονός ότι η ελληνική κρατική τηλεόραση άλλαξε πλάνο μόλις φάνηκε ο ακτιβιστής πίσω από τον Κινέζο αξιωματούχο που εκφωνούσε ομιλία, ενώ το περιστατικό δεν αναφέρθηκε στο σχολιασμό της τελετής. Η εφημερίδα μάλιστα φιλοξενεί δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΤ, Χρήστου Παναγόπουλου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αυτό δεν έγινε επίτηδες. «Ενας υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος εκφωνούσε ομιλία στην τελετή εκείνη τη στιγμή και αυτό ήταν πολύ πιο σημαντικό», όπως είπε στην εφημερίδα.
Σε άλλο άρθρο, δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν» τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας μόνιμης στέγης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «κοντά στο μέρος που γεννήθηκαν στην Πελοπόννησο», που θα χρημοτοδοτηθεί από χορηγούς και κανάλια, «ώστε να αποφευχθεί η αποκρουστική κατάσταση που βλέπουμε σήμερα».
ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
Category: Αποκαλύψεις
Οι θεατές της τελετής είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις ψιλές που έφαγαν οι διαμαρτυρόμενοι μετά τη σύλληψή τους κάτω από τα -εναπομείναντα- πεύκα, πίσω από το Στάδιο.
Το άλλο θέμα που όλα τα ΜΜΕ έκαναν γαργάρα ήταν η φαεινή ιδέα του Δημάρχου Αηδόνη να απαιτήσει πρόσκληση για την είσοδο στο Στάδιο και η χυδαία συμπεριφορά των αξιωματικών της Αστυνομίας, όταν οι αγανακτισμένοι επισκέπτες ζήτησαν να μεταβούν στο Δημαρχείο για να την προμηθευτούν. Πολλοί που είχαν έρθει από μακρυά αναγκάστηκαν να φύγουν απογοητευμένοι. Ήμουν από αυτούς που προκάλεσαν επεισόδιο στο παλαιό Δημαρχείο για να μας δώσουν την περιβόητη πρόσκληση για την οποία κανείς δεν είχε ιδέα. Η εν λόγω πρόσκληση δεν ήταν παρά μισή κόλλα Α4 φωτοτυπημένη, που προσκαλούσε στα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου! Νεοελληνικές αθλιότητες του μεγαλομανούς και μικρόνοος κυρίου Αηδόνη, που νομίζει ότι είναι κάτι παραπάνω από Δήμαρχος ενός ελληνικού χωριού. Όταν το καλοκαίρι σπεύσαμε για να σβήσουμε τις φωτιές, κανείς δεν απαίτησε προσκλήσεις.