Του ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ*
Από τη μία η πρωτοφανής αδιαφορία σχετικά με τα κατατεθειμένα πρόδρομα για επερχόμενο ισχυρό σεισμό και από την άλλη η προκλητική στάση των διάφορων κυβερνητικών και φίλα διακείμενων προς τις καρέκλες και τα υπουργεία σεισμολόγων μετά τον σεισμό, ότι δήθεν δεν υπήρξε ακριβής πρόβλεψη.
Κύριοι, δεν μίλησε κανένας για πρόβλεψη. Οταν όμως υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την εκτίμηση της αναμενόμενης ισχυρής σεισμικής δράσης σε συγκεκριμένη -έστω και μεγάλη- περιοχή, οφείλετε να κάνετε κάτι.Ολοι γνωρίζουμε ότι ένας μεγάλος σεισμός επηρεάζει μία ευρύτερη περιοχή αρκετές δεκάδες (και μερικές φορές εκατοντάδες) χιλιόμετρα μακριά. Ολοι γνωρίζουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για ένα σημείο (το επίκεντρο) αλλά για ένα ρήγμα πολλών δεκάδων χιλιομέτρων.
Για παράδειγμα, ο πρόσφατος σεισμός στη Μεθώνη αντιστοιχεί σε διάρρηξη 70 περίπου χιλιομέτρων και έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Αν ήταν 7,5 ή λίγο βορειότερα ή και τα δύο, σήμερα θα θρηνούσαμε θύματα και θα είχαμε επιπτώσεις ακόμη και στην Αθήνα. Σας υπενθυμίζω ότι το τόξο έχει δυναμικό ακόμη και για 8 Ρίχτερ…Γιατί να μην είχαμε ξεσκονίσει τον απαρχαιωμένο Ξενοκράτη στην ευρύτερη περιοχή που υποδείκνυε η μελέτη; Θα ήταν πρόβλημα να είχαμε κάποιο στοιχειώδες επίπεδο ετοιμότητας; Δεν θα ήταν πιο λειτουργικό, αντί για την παντελή αδιαφορία να είχαμε δίπλα μας στην προσπάθεια προσδιορισμού του επερχόμενου σεισμού όλη τη σεισμολογική επιστημονική κοινότητα και όχι να έχουμε το αίσθημα ότι κάποιοι καραδοκούν να πέσουμε λίγο έξω για να μας πάρουν το κεφάλι;
Ομως αυτό βολεύει την εκάστοτε πολιτεία. Η πληροφορία για επερχόμενη σεισμική δράση είναι μια καυτή πατάτα στα χέρια της. Και πώς άραγε να τη διαχειριστεί, με τις εκατοντάδες επικίνδυνα κτίρια όπου στοιβάζουν τους μαθητές μας στην επαρχία, με ανύπαρκτες μελέτες διαχείρισης σεισμικού κινδύνου σε επίπεδο δήμου, με τα χιλιάδες αυθαίρετα που κάθε τόσο νομιμοποιούμε χωρίς να απαιτείται μία εκ των προτέρων στοιχειώδης σεισμική ενίσχυση…Πώς έχετε την απαίτηση, από μία ερευνητική ομάδα η οποία προσπαθεί με 2 μόνο σταθμούς να εκμαιεύσει από τον Εγκέλαδο, πού, πότε και πόσο θα χτυπήσει αρκετές εβδομάδες πριν, ακρίβεια μερικών χιλιομέτρων και μερικών δεκάτων του Ρίχτερ, όταν οι ίδιοι οι σεισμολογικοί φορείς, με τους δεκάδες σταθμούς που διαθέτουν, δεν μπορούν να προσδιορίσουν το ακριβές μέγεθος και πολλές φορές το επίκεντρο μετά τον σεισμό!
Για όλα αυτά και πολλά άλλα, τον τελευταίο καιρό νιώθω ικανοποίηση να τοποθετώ σεισμογράφους στον Αμαζόνιο με τους πιθήκους παρά να μπαινοβγαίνω στα υπουργεία σας, παρακαλώντας για τα αυτονόητα. Προτρέψτε μόνο τους συμβούλους σας, να μην ποινικοποιούν την επιστημονική έρευνα απειλώντας με εισαγγελείς για να καλύψουν την ανικανότητά τους, γιατί αυτό θυμίζει άλλες μαύρες εποχές…
Εύχομαι και το επόμενο σκίρτημα του ταραγμένου Εγκέλαδου να είναι και αυτό χωρίς επιπτώσεις… Ισως το νέο ταρακούνημα διώξει τον κονιορτό από διάφορα σκονισμένα μυαλά και δουν τελικά την πραγματικότητα...
*Ο Ακης Τσελέντης είναι καθηγητής Σεισμολογίας στο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 20/02/2008
Category: Αποκαλύψεις