ΤΟ ΒΑΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

6 Φεβρουαρίου 2008 | By


ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΒΑΡΩΤΣΟΥ ξανά στο προσκήνιο
Προβληματισμός μετά τα δίδυμα Ρίχτερ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 6.2.2008
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Οι προβλέψεις της ερευνητικής ομάδας ΒΑΝ -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σεισμολόγων που συνεργάζονται με την ερευνητική ομάδα του κ. Βαρώτσου- μάλλον επιβεβαιώθηκαν ή πρόκειται στο άμεσο μέλλον να επιβεβαιωθούν καθώς όπως λένε η μετασεισμική ακολουθία των δύο ισχυρών σεισμών δεν είναι αυτή που αναμενόταν και συνεπώς δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός.
«Πρόκειται για έναν διπλό σεισμό, φαινόμενο που δεν είναι σύνηθες καθώς τις περισσότερες φορές έχουμε έναν κύριο σεισμό που ακολουθείται από μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Για κάποιους λόγους μετά τον δεύτερο σεισμό έχουμε πλήρη σεισμική ησυχία. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο, γι’ αυτό και παρακολουθούμε την περιοχή προσεκτικά για τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Οι συγκεκριμένοι σεισμοί πάντως θυμίζουν τη σεισμική ακολουθία των σεισμών του Αγρινίου.Πάντως το σίγουρο είναι ότι έχει εκτονωθεί μεγάλη σεισμική ενέργεια από τους δύο σεισμούς και συνεπώς υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή.
Με βάση όμως τη δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας του ΒΑΝ, η οποία έγινε γνωστή στις 27 Νοέμβρη του 2007 διεθνώς, για εκτίμηση σεισμικού κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η σεισμική δραστηριότητα καθώς προέβλεπε σεισμό πάνω των 6 Ρίχτερ» – αποκάλυψε στην «Ε» ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Για επιτυχία της ερευνητικής ομάδας του κ. Βαρώτσου έκανε λόγο και ο Ακης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σημειώνοντας ότι πέντε ημέρες πριν από το σεισμό, η ομάδα ΒΑΝ ενημέρωσε συμπληρωματικά για την επικείμενη σεισμική δραστηριότητα.«Από τη χθεσινή σεισμική δραστηριότητα φάνηκε ότι η ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Βαρώτσου έπεσε μέσα στις προβλέψεις της και μάλιστα πέντε ημέρες πριν τους σεισμούς νότια της Πάτρας, επαναβεβαίωσε τη χθεσινή σεισμική δράση με επιστολές και ανακοινώσεις σε ξένα ερευνητικά ινστιτούτα» – δήλωσε στην «Ε» ο κ. Τσελέντης και κατήγγειλε ότι:«Τη στιγμή που κάποιοι «κυβερνητικοί» σεισμολόγοι μπαινοβγαίνουν σχεδόν καθημερινά στα υπουργικά γραφεία και εξασφαλίζουν κονδύλια προσφέροντας ουσιαστικά αέρα κοπανιστό, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση τσουναμογράφων στο Ιόνιο, η ομάδα του καθηγητή Βαρώτσου δεν έχει ούτε φωτοτυπικό… και κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθεί αθόρυβα πια να προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα». Ο κ. Τσελέντης διευκρίνισε ότι η περιοχή όπου σημειώθηκαν οι τελευταίοι σεισμοί, είναι διεγερμένη όπως και ολόκληρη η περιοχή της κεντρικής δυτικής Ελλάδος.«Εκτιμώ ότι μετά τον δεύτερο ισχυρό σεισμό των 5,5 Ρίχτερ, μάλλον βαίνουμε προς εκτόνωση του φαινομένου, αν και κρατώ μια μικρή επιφύλαξη διότι η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Φαίνεται να μην έχει ολοκληρωθεί τελείως με τα μεγέθη που περιμένουμε. Αλλά και στην περίπτωση που θα υπάρξει κάποιο μεγάλο γεγονός, αυτό εκτιμάται ότι θα είναι της ίδιας τάξης μεγέθους και δεν νομίζω ότι θα έχει επιπτώσεις», τόνισε.
Τη σεισμική διέγερση της ευρύτερης περιοχής επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Σταυρακάκης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι από τις αρχές του 2008 έχει παρατηρηθεί μια μικροσεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή νότια της Πάτρας, εκεί όπου είχαν επίκεντρο οι δύο προχθεσινοί σεισμοί των 5,4 και 5,5 Ρίχτερ. Μάλιστα την περασμένη Κυριακή στις 2 το πρωί είχε εκδηλωθεί εκεί ένας σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.Φυσιολογικοί…Εκτιμώ ότι ο σεισμικός κύκλος που έχει ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου φαίνεται να κλείνει και έχω την αίσθηση ότι σε αραιότερα χρονικά διαστήματα μπορεί να συμβούν μικρότεροι σεισμοί που είναι και αναμενόμενοι και φυσιολογικοί. Η συγκεκριμένη περιοχή εντάσσεται σε μια ρηξιγενή ζώνη, τα ιστορικά στοιχεία της οποίας δεν μας δίνουν σεισμική δόνηση πάνω από 5,6 Ρίχτερ από το 1960 μέχρι και σήμερα. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι μετασεισμοί από το επίκεντρο των δύο σεισμών είναι όλοι κάτω από 4 Ρίχτερ», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Σταυρακάκης και υπογράμμισε ότι ως διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών δεν είχε ποτέ καμιά ενημέρωση για τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΒΑΝ, τις οποίες -όπως είπε- έμαθε από τους δημοσιογράφους.
Προβληματισμένος από τους προχθεσινούς ισχυρούς σεισμούς νότια της Πάτρας εμφανίζεται ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε τους σεισμούς «γρίφους» και είπε ότι οι σεισμικές δονήσεις προέρχονται από κάποια ρήγματα που μέχρι χθες οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι είναι ανενεργά. «Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι απλώς είχαμε κάνει λάθος εκτιμήσεις, αφού μπορεί πάντα να υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε, είτε ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός, μια άγνωστη διαδικασία στην περιοχή, που είχε ως συνέπεια αυτές τις δονήσεις», τόνισε.
Το προχθεσινό ισχυρό διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου νότια της Πάτρας, που είχε επίκεντρο την περιοχή της Χαλανδρίτσας, πέρασε μάλλον ανώδυνα από την Αχαΐα, καθώς μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν εντοπιστεί σοβαρές ζημιές. Οπως είπε στην «Ε» ο αντινομάρχης Αχαΐας και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Φιλιππάτος, εξήντα μηχανικοί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τη νομαρχία και τον ΟΣΚ κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα κτίρια της ευρύτερης περιοχής, αλλά το μόνο που είχαν καταγράψει ήταν μικρές ρωγμές σε 4 σπίτια της Χαλανδρίτσας και σε 2 σχολεία, οι οποίες -όπως διευκρίνισε- δεν είναι σοβαρές.

nodaros@enet.gr

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed