Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
m.nodaros@eleftherotypia.net
ΔΙΑΒΑΣΤΕ :http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2013-01-25&s=h-ellada-ths-allhleggyhs
Οι Ζακυνθινοί αντιστέκονται στην κρίση !
Αντίσταση στην οικονομική κρίση με όπλα την αγάπη και το ενδιαφέρον προς τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν καθημερινά , κάνει τους τελευταίους μήνες με τον δικό του τρόπο ο δήμος της Ζακύνθου .
Εξήντα και πλέον πολίτες εδώ και ένα περίπου χρόνο, σιτίζονται καθημερινά στο κοινωνικό εστιατόριο ενώ πάνω από 220 άτομα λαμβάνουν μηνιαίως βοήθεια από το κοινωνικό παντοπωλείο . Την ίδια ώρα πέραν των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρονται στους ηλικιωμένους και πάσχοντες Ζακυνθινούς μέσω των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», εντείνονται οι προσπάθειες για να παρέχεται κοινωνική προστασία στους ανασφάλιστους και στους άπορους.
Εντός των προσεχών ημερών ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου που θα στελεχωθεί από εθελοντές γιατρούς και ο δήμος θα φροντίσει για τη στέγαση, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τη διοικητική στήριξη της λειτουργίας του. Ο δήμος μάλιστα έχει δεσμευτεί ότι θα καλύπτει το κόστος των βασικών εξετάσεων που θα απαιτούνται κάθε φορά, όπως και τη βασική φαρμακευτική αγωγή, μέσω του Δημοτικού Κοινωνικού Φαρμακείου που θα λειτουργεί παράλληλα με το Δημοτικό Ιατρείο.
« Η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα λόγω των οικονομικών δυσκολιών , όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί , θα πρέπει να αλλάξει ρόλο της και τον προσανατολισμό της. Οφείλει να δημιουργήσει εκείνες τι συνθήκες που απαιτούνται , ώστε να βοηθήσει τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους πολίτες , συμβάλλοντας στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής! Ο δήμος μας έχει αρχίσει και δημιουργεί ς τις δομές μέσα από τις οποίες ο κάθε πολίτης θα μπορεί για οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα
( φτώχεια, ασθένεια, ναρκωτικά, κακοποιημενες γυναίκες, μετανάστες , παιδιά με προβληματα κα) να απευθύνεται στη δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες μας είτε θα το λύνουν είτε θα του δείχνουν τον τρόπο για να το λύσει! Τούτες τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και τους σφίγγουμε με ζεστασιά το χέρι. Μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας που λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στην μαυρίλα της οικονομικής εξαθλίωσης και των δυσκολιών.» – λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης.
Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες Ζακυνθινοί κάθε ηλικίας , ενίσχυσαν το κοινωνικό έργο της δημοτικής αρχής , προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα) ώστε αυτά να διατεθούν στους πολίτες που λαμβάνουν βοήθεια από το κοινωνικό παντοπωλείο. Το σύνολο των τροφίμων που συγκεντρώθηκαν ξεπερνάει τους 2,5 τόνους!
Καλαμάτα : Το παντοπωλείο της αγάπης
Τριακόσιες εβδομήντα άπορες οικογένειες που αντιστοιχούν σε 1.450 πολίτες βρήκαν το 2012 στο δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας όλα τα απαραίτητα για να τραφούν και να αποφύγουν με αξιοπρέπεια την οικονομική εξαθλίωση .
Το δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας συστήθηκε και λειτουργεί από το 2009 , τότε που τα μαύρα σύννεφα της οικονομική κρίσης φάνηκαν στον ορίζοντα της χώρας μας. Σκοπός του είναι να στηρίξει, με τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη καθαριότητας, βιβλία, κλπ., τους οικονομικά αδύνατους πολίτες χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
Το Παντοπωλείο αποτελεί υπηρεσία του Δήμου ,(Κοινωφελής Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ) και η λειτουργία του στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές (περί τους 30), στους οποίους έχει παρασχεθεί απόλυτη ελευθερία δράσης και επιλογών.
Το Δημοτικό Παντοπωλείο έχει άριστη οργάνωση, μεγάλη προσφορά και καταξίωση στην καλαματιανή κοινωνία, όπου θεωρείται και η σημαντικότερη προνοιακή δομή.
Η όλη προσπάθεια στηρίζεται οικονομικά από το δήμο Καλαμάτας , την εκκλησία, επιχειρήσεις (σημαντική είναι η προσφορά της Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ) και απλούς ιδιώτες. Άρρηκτα συνδεδεμένο με το Δημοτικό Παντοπωλείο είναι το Δημοτικό Εστιατόριο, στο οποίο διατίθεται φαγητό τις καθημερινές δωρεάν σε άπορους (επιλέγονται με την ίδια διαδικασία), παρασκευασμένο στα μαγειρεία της 120 ΠΕΑ και τα Σαββατοκύριακα από συλλόγους αλλά και μεμονωμένα άτομα.
« Είμαι υπερήφανος, γιατί είμαι δήμαρχος στην Καλαμάτα, μια πόλη με έντονα στοιχεία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Το δημοτικό μας Παντοπωλείο αποτελεί την δική μας απάντηση στην οικονομική κρίση, αφού στα πλαίσια του κινητοποιούνται δεκάδες εθελοντές, που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, είδη ένδυσης- υπόδησης και καθαριότητας, βιβλία, κλπ), τα τακτοποιούν και τα διανέμουν με δικαιοσύνη και χαμόγελο σε όσους έχουν ανάγκη. Βοηθάμε τους εθελοντές μας, τους στηρίζουμε και κρατάμε έξω από την όλη προσπάθειά τους τις όποιες αντιθέσεις μας πολιτικές η ιδεολογικές . Νοιώθουμε χαρά που βοηθάμε τους συνανθρώπους μας .» – λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας.
Κοινωνικό Φροντιστήριο Πύργου –
(όταν τα ωραία λόγια γίνονται πράξεις…)
Ενας ενεργός πολίτης και Πυργιώτης καθηγητής , ο Χρήστος Αθανάσουλας , τον Φεβρουάριο του 2012 , συλλαμβάνει την ιδέα λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου και στην πρωτεύουσα της Ηλείας και αρχίζει να την «δουλεύει» μέσα στο μυαλό του και στα μυαλά των συναδέλφων του.
Η ιδέα ωριμάζει και όλοι μαζί μετά από μεγάλες προσπάθειες , τοπικιστικές τρικλοποδιές και γραφειοκρατικές δυσκολίες ξεκινούν στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 το «μαγικό» – όπως το χαρακτηρίζουν – ταξίδι της αλληλεγγύης .
Πενήντα εφτά εθελοντές καθηγητές και 203 μαθητές φτωχών οικογενειών απ’ όλη την Ηλεία κάνουν το όνειρο πραγματικότητα.
« Υπάρχουν ανάμεσά μας αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, όλοι ιδιαίτερα ικανοί και ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Λειτουργούν τμήματα και των τριών (3) τάξεων Λυκείου για όλα τα μαθήματα , όλων των κατευθύνσεων για γενικά και τεχνικά λύκεια (ΕΠΑΛ). Τις απογευματινές ώρες στεγαζόμαστε σε αίθουσες του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Πύργου, που μας παραχώρησε ο δήμος Πύργου.
Ο Δήμος Πύργου, ανέλαβε την τυπική (νομική) και ουσιαστική (διαδικασία εγγραφών, ενημέρωση κι επικοινωνία με υπηρεσίες και φορείς) οργάνωση του θεσμού του Κοινωνικού Φροντιστηρίου . Χρησιμοποιήσαμε το facebook όπου δημιούργησα την ομάδα http://www.facebook.com/groups/159709220832295/ και η οποία έχει ξεπεράσει τα 1200 μέλη!» λέει στην «Ε» ο Χρήστος Αθανάσουλας και προσθέτει : «Ζήτησα από τη Μητρόπολη Ηλείας, να «περάσει» η είδηση της δημιουργίας του Κοινωνικού μας φροντιστηρίου και μέσω των ιερέων της στους πολίτες των μικρών χωριών. Και το έκαναν! Όπως και όταν ζήτησα να μας αγοράσουν βοηθήματα για τα παιδιά, το έκαναν! Μας προσφέρθηκε φωτοαντιγραφικό μηχάνημα από έναν Ικαριώτη καπετάνιο τον Νικόλα Χατζηνάκη, που έμαθε από το διαδίκτυο την προσπάθειά μας…Βλέπετε άλλοι είχαν την κυρία… Σούλα και τον οίκο ανοχής της ως χορηγό κι εμείς έναν καπετάνιο!»
Όπως λέει στην «Ε» ο Χρήστος Αθανάσουλας : « Αν θέλαμε να βρούμε τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτό που κάνουμε σήμερα , θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό έγινε, γιατί αντάμωσαν 57 «μάστοροι, τρελοί, ωραίοι, τολμηροί, ονειροπόλοι… ή απλά 57 δάσκαλοι! Κι αφού βρεθήκαν, κοιτάχτηκαν καλά κι είπανε πάμε!!!
Επειδή κάποιος ονειρευόταν πολύ και πίστευε ότι μπορεί να είναι ζωντανός και ευτυχισμένος μόνο εάν ήταν και οι άλλοι! Κι επειδή κάποιος δεν άντεχε πια εκείνο το βρώμικο πράγμα που επιμέναμε να αποκαλούμε παραπαιδεία…».
Category: Αποκαλύψεις, Ελευθεροτυπία, Χωρίς κατηγορία