ΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ
Ο ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ -ΚΑΤ’ ΑΛΛΟΥΣ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ- ΕΦΕΡΕ ΤΡΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Δεκάδες σπίτια υπέστησαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Η άσφαλτος ανασηκώθηκε ακολουθώντας το ρήγμα, ενώ η προκυμαία στο λιμάνι της πόλης έγινε χίλια κομμάτια και άρχισε να γλιστράει προς τη θάλασσα και να βυθίζεται
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=04/02/2014&id=413436
Ωρα 5.08 το πρωί. Μια υπόκωφη βοή σαν μουγκρητό που έρχεται από την πλευρά της θάλασσας ξυπνάει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Πριν προλάβουν να αντιδράσουν, η γη αρχίζει να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Ο ανατριχιαστικός ήχος του σπασίματος αντικειμένων μέσα στα σπίτια αναμειγνύεται με τη θύελλα και ταξιδεύει παντού.
Εντρομοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες βγαίνουν με τις οικογένειές τους στους δρόμους για να σωθούν.
Δέκα από αυτούς τραυματίζονται, ευτυχώς, ελαφρά και μεταφέρονται από τους συγγενείς τους στο νοσοκομείο του Ληξουρίου που και αυτό έχει υποστεί νέες ζημιές. Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου, Διονύση Μαρκάτο, στους περισσότερους τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο. Οι σειρήνες από τα πυροσβεστικά οχήματα ουρλιάζουν μέσα στη νύχτα, ενώ σε πολλές περιοχές επικρατεί σκοτάδι καθώς από το σεισμό κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα διεθνή κέντρα εκτίμησης μεγέθους σεισμών κάνουν λόγο για σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ. Λίγο αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ανακοινώνει επίσημα ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα και επίκεντρο την περιοχή βόρεια της Αγίας Θέκλας πάνω στη χερσόνησο της Παλικής.
Ρωγμές και ρήγματα
Το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής κυρίως στην περιοχή του Ληξουρίου. Οι κάτοικοι, απομονωμένοι από το υπόλοιπο νησί, μεταφέρουν τηλεφωνικά στους συγγενείς και στους φίλους εικόνες τρόμου και καταστροφής. Οπως λένε, δεκάδες σπίτια υπέστησαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. Ο πεζόδρομος μέσα στην πόλη γέμισε ρωγμές και τα καταστήματα σε αυτόν υπέστησαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή καθώς έσπασαν οι τζαμαρίες και καταστράφηκαν από την πτώση όλα τα προϊόντα. Οι δρόμοι σε πολλά σημεία κόπηκαν στα δύο. Η άσφαλτος ανασηκώθηκε ακολουθώντας το ρήγμα, ενώ η προκυμαία στο λιμάνι της πόλης έγινε χίλια κομμάτια και άρχισε να γλιστράει προς τη θάλασσα και να βυθίζεται. Ο δρόμος που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι κόπηκε στα δύο από τις κατολισθήσεις, καμπαναριά σε εκκλησίες καταστράφηκαν, ενώ στην πολυδιαφημισμένη ακτή του Μύρτου ο Εγκέλαδος βύθισε ξανά τεράστιες ποσότητες βράχων προς τη θάλασσα αλλοιώνοντας το ανάγλυφο του τοπίου.
Βράχοι έπεσαν μέσα σε σπίτια στο χωριό Αθέρας, δίπλα στο Ληξούρι, όχι όμως στο βόρειο τμήμα του χωριού που έχει εκκενωθεί, αλλά στο νότιο που κατοικείται. Δύο μεγάλοι βράχοι κύλησαν δίπλα από το σπίτι οικογένειας και από τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς. Ο μεγάλος βράχος που απειλεί το βόρειο τμήμα του χωριού παραμένει σε επισφαλή θέση και κρέμεται απειλητικά πάνω από τις στέγες των σπιτιών.
Οπως λέει στην «Ε» ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΗ, Σπύρος Μυλωνάς, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος άντεξε, αλλά υπήρξαν πολλές βλάβες στα καλώδια παροχών λόγω της μεγάλης ταλάντωσής τους από το σεισμό.
Λίγες ώρες μετά το νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου έγινε γνωστό ότι ένα σκάφος του Λιμενικού έχει διατεθεί προκειμένου, αν χρειαστεί, να μεταφέρει σεισμοπαθείς είτε στο πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στο Αργοστόλι και χρησιμοποιείται ως πλωτό νοσοκομείο, είτε στα δύο πλωτά ξενοδοχεία που βρίσκονται στο ίδιο λιμάνι.
Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Κεφαλονιά μετά το νέο σεισμό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να μεταβεί στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα αποπλεύσει ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας μεταξύ άλλων και διάφορα μηχανήματα.
Στο νησί έφτασε με ελικόπτερο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας. Κατά την περιοδεία του στο Ληξούρι άκουσε φωνές διαμαρτυρίας όπως: «Δίνετε 4 εκατ. να πιάσετε τον Ξηρό κι εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας». Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφτασε στο νησί επικεφαλής συνοδικού κλιμακίου.
Στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από το σεισμό στην Κεφαλονιά θα βρεθεί το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στέλνοντας στο νησί κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων γιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας και γενικής ιατρικής). Επίσης, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) θα σταλεί κλιμάκιο τριών γιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός). Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται ένας αυτοκινούμενος ξηρός κλίβανος χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού και μία αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά μετέβη και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Θανάσης Χριστόπουλος, προκειμένου να επιθεωρήσει από κοντά ζημιές σε λιμενικές υποδομές που προκάλεσε ο νέος σεισμός.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός και τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πρέπει να αναθεωρηθούν στην κατεύθυνση της ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσής τους.
Στην Κεφαλονιά ενδέχεται να βρεθούν οι γνωστοί ηθοποιοί Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ προκειμένου να ενισχύσουν διεθνώς την εικόνα του νησιού που χτυπήθηκε από απανωτούς, δυνατούς σεισμούς. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Κεφαλονιάς, Ευάγγελο Κεκάτο, οι Αρχές του νησιού έχουν επικοινωνήσει με τους δύο διάσημους ηθοποιούς και τους κάλεσαν να βρεθούν στο νησί. Οι δυο τους είχαν βρεθεί στην Κεφαλονιά το 2001 για τα γυρίσματα της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι».
Την αλληλεγγύη του «στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, το λαό της Κεφαλονιάς στις δύσκολες ώρες που περνάει από τα χτυπήματα του σεισμού στην περιοχή» εκφράζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Επίσης ζητά «να γίνει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών και να παρθούν μέτρα στήριξης των πληγέντων από το σεισμό, ειδικά άμεσα προστασίας για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, να γίνει ουσιαστικός έλεγχος όλων των κτηρίων και των υποδομών στο νησί».
«Μετασεισμός» οι μισοί σεισμολόγοι, «νέος σεισμός» λένε οι άλλοι μισοί
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ένα νέο σεισμό 7 Ρίχτερ
Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τη χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά, σκορπίζοντας τον τρόμο στους κατοίκους.
Στο μοναδικό ίσως σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι τους είναι η ιδιαιτερότητα που εμφανίζει η περιοχή ως προς τη σεισμικότητα και το παρελθόν της και δηλώνουν προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο Γκανάς
Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς ανέφερε στην «Ε» ότι ο χθεσινός σεισμός εκδηλώθηκε πάνω σε ένα νέο σεισμικό ρήγμα και γι’ αυτό τον χαρακτηρίζει ως νέο σεισμό.
«Δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένα νέο σεισμικό γεγονός, που προέρχεται από τη συνέχεια του ρήγματος που έδωσε πριν από μία εβδομάδα το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Οι σεισμοί συμβαίνουν σε μια δύσκολη περιοχή με βεβαρημένο ιστορικό και σημαντικά ρήγματα. Από το 1970 μέχρι σήμερα πάνω σε αυτό το ρήγμα έχουμε καταγράψει 7 σεισμούς από 5 έως 6 Ρίχτερ. Περιμένουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με ισχυρούς μετασεισμούς και φυσικά διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την εξέλιξη του φαινομένου», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Γκανάς και πρόσθεσε ότι ο χθεσινός σεισμός εκδηλώθηκε δέκα περίπου χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού της 26ης Ιανουαρίου 2014.
Ο Τσελέντης
Διαφορετική είναι η άποψη του καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακη Τσελέντη, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στην Κεφαλονιά και παρατηρεί την κατάσταση με φορητό δίκτυο σεισμογράφων που έχει εγκαταστήσει στο νησί.
«Ενας από τους σεισμογράφους μας βρέθηκε ακριβώς πάνω από το επίκεντρο της νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης. Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώνουμε ότι ο σεισμός δεν προήλθε από κάποιο νέο ρήγμα αλλά αποτελεί έναν ισχυρό μετασεισμό του σεισμού της 26ης Ιανουαρίου. Εγινε πάνω στο κομμάτι του ιδίου ρήγματος και έχει τον ίδιο μηχανισμό γένεσης. Εκτιμώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Δεν βλέπουμε ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων. Κρατάμε όμως και μια επιφύλαξη, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ενεργή και σεισμικά ευαίσθητη περιοχή», ανέφερε στην «Ε» ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης και πρόσθεσε: «Καλώ εκείνους που πανικοβάλλουν με τις δηλώσεις τους τους πολίτες να σταματήσουν και να προχωρήσουν σε εκτίμηση της κατάστασης αναλύοντας τα δεδομένα από τους σεισμογράφους και όχι κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου…».
Ο Χουλιάρας
Για μετατόπιση του επικέντρου του σεισμού πάνω στο ίδιο ρήγμα κάνει λόγο ο ερευνητής σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μάκης Χουλιάρας. «Μέχρι χθες αναλύοντας τα δεδομένα από τους σεισμογράφους είχαμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι όλα πήγαιναν ομαλά. Ομως αυτή η άποψη ανατράπηκε με το νέο σεισμό. Εχουμε μια μετατόπιση του επικέντρου στο ίδιο ρήγμα. Είναι κάτι που μας προβληματίζει και δεν μας εφησυχάζει», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Χουλιάρας.
Ο Παπαζάχος
Ανήσυχος για τον νέο σεισμό στην Κεφαλονιά εμφανίστηκε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ένα νέο σεισμό 7 Ρίχτερ.
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Προσωπικά, θα ένιωθα ασφαλής αν για μήνες κοιμόμουν έξω από το σπίτι μου», τόνισε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαζάχος και υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα νέου σεισμού μεγέθους 7 Ρίχτερ.
Ο Λέκκας
Την εξήγηση ενεργοποίησης νέου ρήγματος υιοθετεί και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Από ένα καινούργιο ρήγμα, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και διεγέρθηκε από τον προηγούμενο σεισμό», προκλήθηκε η νέα ισχυρή δόνηση των 5,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα την Κεφαλονιά. «Εχουμε να κάνουμε με μια καινούργια διαδικασία που θα ξαναφέρει το θέμα των ελέγχων στα κτήρια από την αρχή αλλά και της ενημέρωσης του κόσμου. Η περιοχή έχει μια σεισμική ιστορία, έτσι ώστε να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα και να έχουμε μια διαρκή σεισμική δραστηριότητα με μεγάλα μεγέθη, τα οποία εκτονώνουν σταδιακά τη σεισμική ενέργεια», δήλωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι ο νέος σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα που είχε προκαλέσει τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Η κατάσταση στην Κεφαλονιά ήταν το θέμα σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο μέγαρο Μαξίμου. Συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος και οι υπουργοί Δ. Αβραμόπουλος και Κ. Χατζηδάκης. Ετσι χθες αναχώρησαν για Κεφαλονιά οι υπουργοί Ν. Δένδιας, Γ. Μιχελάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος και σήμερα η Ολγα Κεφαλογιάννη.
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία