Καλύπτουν το παραδικαστικό και μετά τη σύλληψη του φερόμενου ως εγκέφαλου…

3 Ιουνίου 2014 | By

Πρωτοφανείς νομικές ακροβασίες και τακτικές συγκάλυψης συνεχίζουν να συνοδεύουν την υπόθεση του παραδικαστικού, ακόμη και μετά τη σύλληψη του φερόμενου ως εγκεφάλου του κυκλώματος.

Δεν είναι μόνο που η δικογραφία για το παραδικαστικό στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοδικηγόροι και δικαστικοί γυρνάει επί πέντε χρόνια από γραφείο σε γραφείο στην Ευελπίδων, αλλά και όσα αποκαλύπτονται με τη σύλληψη του φερόμενου ως αρχηγού.

Η Αστυνομία συνέλαβε τελικώς το βράδυ της Δευτέρας τον Σταύρο Γεωργιτσογιαννάκο, αφού είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα από το www.koutipandoras.gr πως αυτός κυκλοφορεί στην Αθήνα ανενόχλητος μηνύοντας μάλιστα ακόμη και όσους εξαπάτησε. Η σύλληψη του Γεωργιτσογιαννάκου αποκάλυψε το πρωτοφανές, πως ένας άνθρωπος δηλαδή καταζητείται επί χρόνια με 12 εντάλματα σύλληψης έχοντας μάλιστα καταδίκες 23 ετών, αλλά η Αστυνομία ουδέποτε δημοσίευσε το όνομα ή τη φωτογραφία του για να υποβοηθηθεί το έργο της αναζήτησης. Η τακτική της απόκρυψης των στοιχείων του συνεχίζεται και με σύλληψή του. Η επιχείρηση σύλληψης εμφανίζεται ως μια συμβατική σύλληψη κάποιου που ευθύνεται για οικονομικές απάτες.

Είναι κάτι περισσότερο από παράξενο πως δεν έχει βγει εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του, ενώ είναι γνωστό από τη δικογραφία που πριν μερικά χρόνια χρειάστηκε να φυλαχθεί λόγω του όγκου της στην αίθουσα συσκέψεων των δικαστών και όχι σε γραφείο ανακριτή, πως πολλά από τα θύματα του κυκλώματος δεν γνωρίζουν ποιός είναι αυτός που τους εξαπάτησε.

Εν αντιθέσει με τη διαπόμπευση των οροθετικών αλλά και την ανακοίνωση αναζήτησης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη μετά τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, ο Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, παραμένει ένας ανώνυμος μεταξύ ανωνύμων που διέπραξε μια κάποια απάτη. Το ερώτημα είναι ποιοί και γιατί προσπαθούν να τον διατηρήσουν στην αφάνεια ως κάποιον που διέπραξε αδικήματα όπως και πολλοί άλλοι έλληνες; Ποιοί δεν θέλουν η δημοσιοποίηση των στοιχείων του και της φωτογραφίας του να ενεργοποιήσουν μαρτυρίες και καταθέσεις; Ποιοί θέλουν να αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη τη μεγαλύτερη υπόθεση παραδικαστικού ως μια συμβατική υπόθεση;

Βασικός μάρτυρας στην υπόθεση του παραδικαστικού έχει καταθέσει ονόματα 30 δικαστών οι οποίοι έχουν σχέση με τον Γεωργιτσογιαννάκο. Σε μια περίπτωση δίκης, αυτή του δικηγόρου και πρώην βουλευτή της ΝΔ Πέτρου Μαντούβαλου, έχει μάλλον αποδειχθεί πως υπήρχε στημένη σύνθεση, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισκεπτόταν το καζίνο Λουτρακίου με τον Γεωργιτσογιαννάκο ο οποίος φέρεται να είχε κανονίσει το στήσιμο της δίκης.

Για μια ακόμη φορά, νομικισμοί και δήθεν προστασία προσωπικών δεδομένων του κατηγορούμενου, ρίχνουν σκότος συγκάλυψης. Οι νόμοι χρησιμοποιούνται όχι υπέρ της Δικαιοσύνης, αλλά της μη λειτουργίας της. Είναι καιρός εξάλλου να σταματήσει το παραμύθι με την απαγόρευση της ανακοίνωσης των ονομάτων όσων διώκονται στο όνομα της νομιμότητας. Η δίωξη δεν είναι καταδίκη. Το Σύνταγμα και ο νομικός πολιτισμός της χώρας απαιτούν μια δίκη να γίνεται δημόσια, να είναι διαφανής και δίκαιη. Γι αυτό οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων είναι δημόσιες και το πινάκιο με τις κατηγορίες αναρτάται έξω από τα δικαστήρια. Συνεπώς θεωρητικά μπορούν 11 εκατομμύρια Έλληνες όχι μόνο να μάθουν ποιός είναι ο κατηγορούμενος, αλλά να παρακολουθήσουν και τη δίκη. Οι νόμοι που δημιουργούν πλαίσιο δήθεν προστασίας του κατηγορούμενου αναιρώντας τη δημοσιότητα και τη διαφάνεια είναι αντισυνταγματικοί και ο λόγος που δημιουργήθηκαν είναι η αυτοπροστασία ενός διεφθαρμένου συστήματος.

Πέρα όμως από αυτή τη γενική διαπίστωση, στην περίπτωση Γεωργιτσογιαννάκου, η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του αποτελεί την προστασία του διεφθαρμένου κομματιού της Δικαιοσύνης. Για μια ακόμη φορά οι ελεγχόμενοι, δηλαδή οι δικαστές, υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν πως κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ελεγχθούν. Χρησιμοποιούν τους νόμους όχι για να αποδώσουν δικαιοσύνη, αλλά για να καλύψουν πίσω τους, τους επίορκους.

Koutipandoras.gr

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed