ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΝ – ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ (ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)
ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ :TSELENTHS
Ένας «αιρετικός» ερευνητής επιστήμονας , ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης, είναι από χθες ο νέος διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Πριν την εκλογή του , σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε «χοντρό» παρασκήνιο από παράγοντες προσκείμενους στην κυβέρνηση , με σκοπό να τον «κόψουν» και να προωθηθεί στην συγκεκριμένη θέση το δικό τους πρόσωπο.
« Ουδέν σχόλιο. Ο νοών νοείτο … Κάποιοι κατάλαβαν ότι αυτή η θέση που πήρα δεν είναι πολιτική αλλά επιστημονική και νομίζω ότι εξέλεξαν τον καλύτερο.» – λέει στην «Ε» ο κ. Τσελέντης και παραθέτει τα σχέδιά του από το νέο του πόστο , αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι θα έχει και στενή συνεργασία με την ερευνητική ομάδα ΒΑΝ του κ. Βαρώτσου.
« Μπαίνω στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών με όραμα και σχέδια . Όλοι γνωρίζουν ότι όπου πηγαίνω μου αρέσει να ταράζω τα λιμνάζοντα ύδατα προς όφελος των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας. Εχω πολλά σχέδια στο μυαλό μου. Πιστεύω να με αφήσουν να τα πραγματοποιήσω» – λέει στην «Ε» ο κ. Τσελέντης .
Εγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση
Το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξει να αλλάξει ο νέος διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών είναι …το μπάχαλο που επικρατεί μετά την εκδήλωση ενός σεισμούς στη χώρα μας σχετικά με τα μεγέθη και τα επίκεντρα.
« Τα τελευταία χρόνια πολίτες και δημοσιογράφοι έχουν βιώσει την εμπειρία , όταν γίνει κάποιος σεισμός στη χώρα μας να τρέχουν να μαθαίνουν το μέγεθός του από το Ευρωπαϊκό Κέντρο και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της χώρα μας να ανακοινώνει το μέγεθος μετά από 40-50 λεπτά. Πολλές φορές επίσης έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των διαφορετικών εκτιμήσεων από τα διάφορα σεισμολογικά κέντρα με αποτέλεσμα να δίνουν άλλο μέγεθος η Αθήνα άλλο η Θεσσαλονίκη. Αυτό συμβαίνει διότι όλα τα δεδομένα πηγαίνουν σε ένα κεντρικό φορέα που βρίσκεται στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Όμως οι τοπικές κοινωνίες και οι δημοσιογράφοι μετά τον σεισμό πιέζουν για πληρέστερη ενημέρωση με αποτέλεσμα να διαρρέουν διαφορετικά μεγέθη . Από την θέση του νέου διευθυντή στο Γεωδυναμικό αυτό θέλω να το σταματήσω. Θα προσπαθήσω να αυτοματοποιήσω την διαδικασία της ανακοίνωσης του μεγέθους ενός σεισμού . Δεν μπορώ να το καταλάβω, πώς είναι δυνατόν να το κάνουν οι Ευρωπαίοι και να μη μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς και μάλιστα με τόσους πολλούς σεισμολογικούς σταθμούς που έχουμε σε όλη τη χώρα. Εκτιμώ ότι μπορούμε μέσα σε 4-5 λεπτά μετά την εκδήλωση ενός σεισμού να έχουμε μια αξιόπιστη εκτίμηση του μεγέθους του. Υπάρχει η τεχνογνωσία και ο εξοπλισμός για να γίνει .» – αναφέρει ο κ. Τσελέντης.
Βάση δεδομένων για μηχανικούς
Το δεύτερο σχέδιό του όπως λέει στην «Ε» σχετίζεται με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την ενημέρωση των μηχανικών.
« Οι μηχανικοί που βγάζουν τις άδειες οικοδομής συμβουλεύονται πάντα τα χαρακτηριστικά του εδάφους μιας περιοχής. Όμως όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε βάσεις δεδομένων στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τα οποία δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα στα ντουλάπια των αρχείων. Θα προσπαθήσω να υπάρξει μια σύνδεση όλων των γραφείων των πολιτικών μηχανικών με αυτές τις βάσεις δεδομένων προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να έχει μια πληρέστερη εικόνα εκεί όπου πρόκειται να οικοδομήσει . Μπορεί για παράδειγμα σε μια περιοχή να υπάρχει ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα. Ο μηχανικός θα μπορεί να συμβουλεύεται τι επιταγχύνσεις μπορεί να έχει αυτό το ρήγμα και να πράττει ανάλογα στην οικοδομή.» – εξηγεί ο κ. Τσελέντης .
Κέντρο Μελέτης Πρόδρομων Φαινομένων
Η μελέτη των Πρόδρομων Φαινομένων που προηγούνται ενός μεγάλου σεισμού και η συνεργασία του με την ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή κ. Βαρώτσου είναι μιά ακόμη επιθυμία του νέου διευθυντή του Γεωδυναμικού .
« Δεν μας στοιχίζει σχεδόν τίποτα να βάλουμε δίπλα σε κάποιον σεισμολογικό σταθμό , μια συσκευή ΒΑΒ η ένα όργανο μέτρησης ραδονίου. Θα επιδιώξω να φτιάξω ένα κέντρο προδρόμων φαινομένων μέσα στο οποίο θα δώσω βήμα στον καθηγητή κ. Βαρώτσο. Φυσικά δεν θα συλλέγουμε μόνο τα στοιχεία από το ΒΑΝ αλλά θα κάνουμε και άλλες παρατηρήσεις και αναλύσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία θα συλλέγονται στην κεντρική μονάδα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και μέσα από ειδικούς αλγόριθμους θα μπορούμε να προβαίνουμε σε ένα είδος εκτιμήσεων. Ετσι θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα σε μια περιοχή όπου κάτι συμβαίνει . Αμέσως μετά θα εγκαθιστάμε στο μέρος τοπικά δίκτυα σεισμογράφων και θα παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το φαινόμενο. Δηλαδή θα μπορούμε να κοιτάζουμε εκ των προτέρων μια περιοχή που παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ενεργοποίησης κάποιου σεισμικού ρήγματος. Η Κεφαλονιά και τα νησιά του Ιονίου είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Μέσα στα σχέδιά μου είναι σε συνεργασία με τους περιφερειακούς και τοπικούς αιρετούς παράγοντες , να αναπτύξουμε εκεί αυτό το Κέντρο Μελέτης Προδρόμων Φαινομένων με την συνεργασία ξένων επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων .» – λέει ο κ. Τσελέντης και υπογραμμίζει:
Ενημέρωση των πολιτών
« Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο θα δώσω μεγάλη προτεραιότητα είναι το θέμα της ενημέρωσης – εκπαίδευσης των πολιτών στο ζήτημα των σεισμών. Θέλω να δείξω στους πολίτες μέσα από ένα σύστημα όπως το Πλανητάριο , τι γίνεται μέσα στη γη. Να μάθει ο κόσμος τα πάντα για τους σεισμούς και φυσικά αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από το διαδίκτυο. Με σκοπό πάντα την σωστή ενημέρωση.».-
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία