Η ΛΗΜΝΟΣ «ΕΦΥΓΕ» 5 CM ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ !

28 Ιουλίου 2014 | By

Χάρτης του Βορείου Αιγαίου με τα ανύσματα (βελάκια) μόνιμης μετακίνησης των σταθμών GPS (τρίγωνα). Με κόκκινους κύκλους φαίνονται οι μετασεισμοί του ισχυρού σεισμού της 24/5 Μ=6,8 (επίκεντρο στο ασπρόμαυρο μπαλονάκι). Τα δεδομένα του ΝΟΑΝΕΤ διατίθενται ελεύθερα από την ιστοσελίδα www.gein.noa.gr/gps.html

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 

Πέντε (!) ολόκληρα εκατοστά μετακινήθηκε το νησί της Λήμνου κατά την διάρκεια του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 24 Μαίου 2014 με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης , Λήμνου και Ίμβρου. 

Την εντυπωσιακή μετακίνηση από τις τρομακτικές δυνάμεις που ασκήθηκαν στην διάρκεια του σεισμού,  ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μετά από έρευνες και αναλύσεις των δεδομένων σε σταθμούς GPS. 

Όπως λέει στην «Ε» ο σεισμολόγος- ερευνητής Θανάσης Γκανάς στις 24 Μαΐου 2014 ώρα Ελλάδος 12:25 έγινε ένας ισχυρός, επιφανειακός σεισμός στο Βόρειο Αιγαίο με μέγεθος Μ=6.8. 

Ο σεισμός έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σαμοθράκης, Λήμνου και Ίμβρου και λόγω του μεγάλου μεγέθους προκάλεσε μόνιμες μετατοπίσεις του εδάφους, όπως αυτές καταγράφηκαν από σταθμούς GPS σε Ελλάδα και Τουρκία, αντίστοιχα. 

Οι σταθμοί GPS λειτουργούν με την λήψη σημάτων από συστήματα δορυφορικής γεωδαισίας και η ακρίβεια επίλυσης που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως μερικών χιλιοστών (mm). 

Τον σεισμό της 24ης Μαΐου τον κατέγραψε ο σταθμός της Λήμνου (LEMN) που ανήκει στο Εθνικό δίκτυο NOANET του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και δύο σταθμοί του αντίστοιχου Τουρκικού Αστεροσκοπείου της Κωνσταντινούπολης (στα Δαρδανέλια και Ύψαλα). 

« Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η Λήμνος μετατοπίστηκε 5 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, δηλ. προς τον Άγιο Ευστράτιο ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής κίνησης. Ο σταθμός στα Δαρδανέλια μετακινήθηκε 3 εκατοστά προς βορειοδυτικά και ο σταθμός στα Ύψαλα του Έβρου κατά 2 εκατοστά προς βορειοανατολικά, αντίστοιχα. Αυτές οι μετακινήσεις οφείλονται στον τρόπο της διάρρηξης του μεγάλου ρήγματος του Β. Αιγαίου, που είναι κατακόρυφο και «έσπασε» με διεύθυνση σχεδόν ανατολή-δύση. Το μήκος της διάρρηξης υπολογίστηκε σε 45 χιλιόμετρα.» – ανέφερε  ο κ. Γκανάς.  

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Καταστροφές, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed