ΦΡΑΟΥΛΟΚΡΑΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ : ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΤΡΟΠΗ !

30 Ιουλίου 2014 | By

Καθιστική διαμαρτυρία εξω από τα δικαστήρια της Πατρας για την δικαστική αποφαση της ντροπης !

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΙΕΘΝΩΣ …

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 

Ιδιαίτερα προκλητική χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους της Πάτρας και τους εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων , η πρωτοφανής χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πάτρας που αφορούσε τα αιματηρά γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας τον Απρίλη του 2013 , όταν δεκάδες αλλοδαποί εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά από τους πυροβολισμούς «μπράβων» επιχειρηματία , επειδή τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους !     

Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του, έριξε ουσιαστικά στα «μαλακά» τους υπεύθυνους τους αιματοκυλίσματος καθώς εξαφάνισε την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων , αθώωσε από όλες τις κατηγορίες τον επιχειρηματία κι έναν συνεργάτη του και τιμώρησε με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης 14 ετών και 7 μηνών και 8 χρόνια και 7 μήνες αντίστοιχα τους δύο επιστάτες του με την έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα !

Ντροπή και αίσχος… 

Οι φωνές «ντροπή και αίσχος» σκέπασαν την απόφαση των δικαστών και εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες και πολίτες φωνάζοντας συνθήματα κατά της Δικαιοσύνης  προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας.

Ολοι τους έκαναν λόγο για προκλητική δικαστική απόφαση που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο και τις ορέξεις των τσιφλικάδων της φράουλας ενάντια σε εκείνους που θα τολμήσουν να ζητήσουν από εδώ και στο εξής τα δεδουλευμένα τους.   

Μάκης Μπαλαούρας : «Θα αποθρασυνθούν οι φραουλοκυνηγοί κεφαλών» 

Αμεση ήταν η αντίδραση του εκ Ηλείας καταγόμενου Μάκη Μπαλαούρα μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που με τηλεφώνημά του στο www.apokalypseis.com  σημείωσε :

« Επιτέλους αποκαλύφθηκε η σκευωρία. Οι πυροβολισμοί που ακούστηκαν στη Ν.Μανωλάδα προέρχονταν από λαθροκυνηγούς κοτσυφιών στη διπλανή λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και τα σκάγια τους μετέφερε ο άνεμος ενεπαισθήτως στα κορμιά των νέων εχθρών του έθνους . Ευτυχούμε που δεν εξέλειπαν εθνοσωτήρες δικαστές που για μια ακόμη φορά κατατρόπωσαν τους υποχθόνιους εχθρούς της Ελληνικής μαγκιάς , του τσαμπουκά και της ασυδοσίας. Δεν είναι πρώτη φορά στην ιστορία. Οι φραουλοκυνηγοί κεφαλών θα αποθρασυνθούν. Από την άλλη μπορεί να δημιουργηθούν κοινωνικά αντανακλαστικά που θα οδηγήσουν τους φραουλόμαγκες της Μανωλάδας να λουφάξουν …Για μια ακόμη φορά είμαστε όλοι μετανάστες – εργάτες γης»     

Κανελλοπούλου – Σαλτάρη – Χατζηλάμπρου : » Δικαστική απόφαση ντροπή…» 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη αναφέρουν:   

« Η σημερινή απόφαση μόνο οργή, θλίψη και ντροπή μπορεί να μας προκαλέσει. Η ατιμωρησία των πρωταίτιων της επίθεσης δίνει το έναυσμα για μία ακόμη πιο σκληρή εργασιακή πραγματικότητα, όπου η εκμετάλλευση, η τρομοκράτηση και η ωμή βία κατά των σύγχρονων δούλων – εργατών γης θα συνεχιστεί. Ήδη τα πρόσφατα γεγονότα στη Σκάλα Λακωνίας είναι ενδεικτικά του κλίματος. Η αθώωση του Βαγγελάτου, πολύ φοβούμαστε ότι ανοίγει το δρόμο για νέες Μανωλάδες.»

« Αν διάφοροι εφησυχάζουν με την υποτίμηση του αίματος των μεταναστών, πρέπει να ξέρουμε ότι ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας δεν κάνει διακρίσεις με βάση την εθνικότητα και την καταγωγή. Τα αφεντικά που ανοίγουν πυρ κατά εργατών που ζητούν τα δεδουλευμένα, δε θα διστάσουν να το επαναλάβουν, όποιας εθνικότητας κι αν είναι αυτός που διεκδικεί.»

« Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της δικαιοσύνης, η αγόρευση της Εισαγγελέως, η οποία μας εκφράζει. Λυπούμαστε που η τεκμηριωμένη πρότασή της για καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων δεν έγινε δεκτή. Καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν τουλάχιστον ότι οι εργάτες γης θα συνεχίσουν να εργάζονται και να πληρώνονται κανονικά, ενώ ζητούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλειά τους. Είναι το λιγότερο που οφείλουν να πράξουν απέναντι σε βεβαιωμένα πλέον θύματα ακραία βίαιης επίθεσης. Όλοι γνωρίζουν ότι οι μάρτυρες κατηγορίας δέχονται καθημερινές απειλές για τη ζωή τους από το περιβάλλον των κατηγορουμένων. Η Πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα, καθώς η κατάσταση στην Μανωλάδα είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη.»

Καταπέλτης η πρόταση της εισαγγελέως  

Μια ημέρα πριν την απόφαση του δικαστηρίου η εισαγγελέας της έδρας Διονυσία Παπαδοπούλου με αγόρευσή της «καταπέλτη»,  ζήτησε την καταδίκη τόσο του φραουλοπαραγωγού της Μανωλάδας, όσο και των επιστατών του. Επί 45 λεπτά η κ. Παπαδοπούλου  περιέγραψε στο δικαστήριο τα όσα συνέβησαν εκείνο το πρωί του Απριλίου του 2013, τονίζοντας πως οι κρατικές υπηρεσίες με την στάση τους είναι συνένοχες για το περιστατικό. Η εισαγγελέας για τον φραουλοπαραγωγό,  ζήτησε να καταδικαστεί για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, για τους άλλους δύο εισηγήθηκε την καταδίκης τους για τις βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος των μεταναστών και για τον τέταρτο, τη συνέργειά του σε διάφορα αδικήματα.

Όμως τελικά το δικαστήριο και ένορκοι δεν πείστηκαν  και εξέδωσαν την απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

ΚΕΕΡΦΑ : Δικαστική απόφαση σκάνδαλο 

Για δικαστική απόφαση «σκάνδαλο» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της Η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή) .    

Όπως καταγγέλλει :

« Με μια απόφαση- σκάνδαλο, αθώωσης του Ν.Βαγγελάτου, για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος δεκάδων εργατών Γης στη Ν.Μανωλάδα των μπράβων του, στις 17 Απρίλη 2013,   ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη στην Πάτρα.  Και αυτό, παρά την αγόρευση-καταπέλτη της εισαγγελέως, που πρότεινε την παραδειγματική τιμωρία και των τεσσάρων κατηγορούμενων με την τοποθέτηση ότι η ανοχή των κρατικών φορέων είναι συνενοχή για την κατάσταση στη Μανωλάδα. Μεγαλύτερη  «απήχηση» είχε η αγόρευση Κούγια, με την οποία χαρακτήριζε «νοικοκυραίο» το Βαγγελάτο και δολοφόνους, βιαστές, δουλεμπόρους τους μετανάστες εργάτες Γης.

Οι ποινές σε βάρος των δύο μπράβων, που πυροβόλησαν έχουν μάλιστα  ανασταλτικό  χαρακτήρα και  δυνατότητα εξαγοράς. Είναι ένα δείγμα του πόσο φιλοεργοδοτική ήταν η απόφαση: στέλνει μήνυμα στα αφεντικά να μεταχειρίζονται με ανοικτή βαρβαρότητα  τους εργάτες, όταν διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η αξία της ανθρώπινης  ζωής μπαίνει σε άλλο μέτρο, όταν μάλιστα πρόκειται για μετανάστες εργάτες και δη σκουρόχρωμους από το Μπαγκλαντές. Είναι μια απόφαση  ποτισμένη από ρατσισμό και στήριξη των μεγάλων συμφερόντων της εταιρίας Βαγγελάτος ΑΕ.

Καλούμε τα συνδικάτα, τις κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων να αντιδράσουν απέναντι σε αυτό το πρωτοφανές ρατσιστικό σκάνδαλο υπέρ της εργοδοσίας . Τα εκατό εκατομμύρια τζίρου της βιομηχανίας φράουλας δεν μπορεί να βγαίνουν πυροβολώντας εργάτες στα φραουλοχώραφα.

Το έδαφος το έστρωσε η ίδια η συγκυβέρνηση, με τις ρατσιστικές πολιτικές των επιχειρήσεων σκούπα, οι οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα στόχευσαν ιδιαίτερα τους εργάτες Γης στην Πελοπόννησο. Ο Κικίλιας έχει τον τρόπο του να στέλνει τα μηνύματα υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο αγώνας για δικαιοσύνη στα θύματα και συνδικαλισμό στα χωράφια θα συνεχιστεί μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να τιμωρηθούν πραγματικά οι τραμπούκοι της Βαγγελάτος  ΑΕ. Ο τσαμπουκάς της εργοδοτικής τρομοκρατίας δεν μπορεί να έχει τη νομιμοποίηση καμιάς δικαστικής απόφασης.

Στοιχειώδες βέβαια είναι να επαναληφθεί η δίκη με καμιά ανοχή στις ρατσιστικές μεθοδεύσεις, που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης.

Χαιρετίζουμε τα συνδικάτα, τις οργανώσεις  της αριστεράς, όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες, που στήριξαν τον αγώνα για δικαιοσύνη στους εργάτες Γης της  Ν.Μανωλάδας.  Θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση.

 Στα τέλη  Αυγούστου,  θα δοθεί η πρώτη μαζική μαχητική  απάντηση μετά από σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη  26 Αυγούστου στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed