ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ «ΚΟΛΠΑ» ΣΤΟ ΦΡΑΟΥΛΟΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
Σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες διευκρινίζει τα ακόλουθα μέσω του δικηγόρου του στην υπόθεση, Βασίλη Κερασιώτη:
Η μηνυτήρια αναφορά- έγκληση των λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης Βαγγελάτος ΑΕ δεν αρχειοθετήθηκε κατ αρ. 43 ΚΠΔ. Η συγκεκριμένη υπόθεση, αφού έμεινε στο συρτάρι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμαλιάδας περισσότερο από 1 χρόνο κατά πλήρη παραβίαση της νομοθεσίας περί «εμπορίας ανθρώπων», απορρίφθηκε με διάταξη κατ αρ. 47 ΚΠΔ στις 5 Αυγούστου 2014, ήτοι 5 μέρες μετά την αθωωτική απόφαση του ΜΟΔ Πατρών. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήδη δρομολογούνται τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα προς την αρμόδια εισαγγελία εφετών Πατρών. Το ΕΣΠ υπενθυμίζει ότι το αμιγώς νομικό θέμα θα κριθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.
Ποια είναι η μήνυση των 120
Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάιο η εφημερίδα «Αυγή», η δίκη αυτή διεξήχθη με το 1/5 των μαρτύρων καθώς η δικογραφία που οδήγησε στη δίκη περιελάμβανε τις καταθέσεις μόνο των 35 θυμάτων εργατών-μεταναστών που χρειάστηκε να πάνε μέχρι το Κέντρο Υγείας εξαιτίας των τραυμάτων τους και δεν περιελάμβανε την κατάθεση κανενός άλλου από τους παρόντες εργάτες μετανάστες, που μόνο από τύχη δεν τραυματίστηκαν από τα σκάγια. Τα παραλίγο θύματα των πυροβολισμών δεν θεωρήθηκαν τότε, όπως φαίνεται, από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, παρά το γεγονός ότι και αυτοί ζούσαν και εργάζονταν υπό ακριβώς τις ίδιες συνθήκες με τους 35 τραυματίες, ότι ήταν εξίσου απλήρωτοι με τους 35 και ότι η μόνη ουσιαστική διαφορά τους με τους 35 που αναγνωρίστηκαν ως θύματα trafficking, και γι’ αυτό δεν ήταν απελάσιμοι μέχρι τη δίκη, είναι ότι αναζήτησαν ιατρική φροντίδα και έτσι κατεγράφησαν στα βιβλία του Κέντρου Υγείας, τα οποία προφανώς συμβουλεύτηκαν οι αστυνομικοί για να ψάξουν τους τραυματίες και να τους πάρουν κατάθεση.
Στις αρχές Μαΐου του 2013, δηλαδή λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατέθεσαν μήνυση που περιελάμβανε και τους υπόλοιπους -τους 120- που η αστυνομία δεν είχε καταγράψει ούτε ως αυτόπτες μάρτυρες. Το καλοκαίρι του 2013 πάρθηκαν καταθέσεις από τους υπόλοιπους παρόντες και μηνυτές. Η μήνυση δεν συσχετίστηκε με τη δικογραφία, που κατέληξε στη γνωστή δίκη και μόλις χθες μάθαμε την κατάληξή της – το αρχείο.
Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για trafficking μόνο κατόπιν εντολής του Αρείου Πάγου!
«Θα ασκηθούν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα», δηλώνει στην «Α» ο ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και δικηγόρος από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Βασίλης Κερασιώτης και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, το αναμέναμε. Άλλωστε η συγκεκριμένη εισαγγελέας ουδέποτε -ούτε ένα χρόνο πριν, όταν συνέβη το περιστατικό-, δεν είχε ασκήσει ποινική δίωξη για το trafficking, αλλά την άσκησε κατόπιν σχετικής εντολής από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου».
Σχολιάζοντας δε την ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια -που έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις-, δικηγόρου του φραουλοπαραγωγού Βαγγελάτου, που άφηνε αιχμές τόσο για την πολιτική αγωγή αλλά και για τα κόμματα που διαμαρτυρήθηκαν στο άκουσμα της αθωωτικής απόφασης για την δίκη που βασίστηκε στις μαρτυρίες μόνο των τραυματιών που νοσηλεύτηκαν, σημειώνει: «Το ζήτημα είναι αμιγώς νομικό και καθόλου πολιτικό, γι’ αυτό και παρενέβη η εισαγγελία του Αρείου Πάγου».
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία