ΜΜΕ και κυβέρνηση
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εμφανίστηκε χθες ως απατημένη σύζυγος, εκτοξεύοντας απειλές στο «άτακτο» έτερον ήμισυ. Εν προκειμένω, η κυβέρνηση Παπανδρέου «καταγγέλλει» Μέσα Ενημέρωσης για «επικίνδυνη παραπληροφόρηση» σχετικά με τους «επιτρόπους» της τρόικας που θα ελέγχουν στο εξής τη χώρα και θα «εγκρίνουν» τις δόσεις των δανείων.
ΑΠΟΔΙΔΕΙ μάλιστα την «παραπληροφόρηση» των Μέσων Ενημέρωσης «σε σκοπιμότητες, που στρέφονται τελικώς εναντίον του δημοσίου συμφέροντος».
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ λοιπόν εγκαινιάζει σταυροφορία εναντίον των ΜΜΕ; Οχι βεβαίως, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει.
ΚΑΙ ΔΕΝ μπορεί να το κάνει, γιατί όσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν έσπευσε να διαψεύσει τις πρόσθετες δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα, στο τέλος ταπεινώθηκε, όπως στην περίπτωση της πώλησης της δημόσιας περιουσίας και στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, για να μην αναφερθούμε στην υπόθεση του Κατάρ.
ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη πλευρά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρχίσει σταυροφορία εναντίον Μέσων Ενημέρωσης, γιατί είναι ακόμη πολύ ισχυρός ο δεσμός ανάμεσα σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου, που δραστηριοποιούνται παράλληλα σε έργα και προμήθειες του Δημοσίου.
ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ αυτά έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως, τώρα που αρχίζει π.χ. «το πάρτι» των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα… Και δεν έχουν κανένα λόγο -μπροστά μάλιστα στο εντυπωσιακά αυξανόμενο πλήθος των «αγανακτισμένων»- να μην τονίζουν τα αρνητικά σημεία των νέων συμφωνιών με την τρόικα, πράγμα που δεν έκαναν μέχρι τώρα, προς ικανοποίηση της κυβέρνησης.
ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ η κυβέρνηση αισθάνεται «οργή και αγανάκτηση» απέναντι σ’ αυτά τα συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία δεν «υπήκουσαν» (παρά τις επιλεκτικές «ενημερώσεις» υπουργών και κυβερνητικών στελεχών προς αυτά, τις τελευταίες ημέρες), δεν έχει παρά να τα κατονομάσει. Και κυρίως να εξηγήσει γιατί οι συνήθεις υπάκουοι τώρα διαφοροποιούνται.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ όμως η κυβέρνηση, με τη «βαρύγδουπη» ανακοίνωσή της, έσπευσε να κρυφτεί πίσω από γενικόλογες αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης, αποδίδοντας συλλήβδην «ανευθυνότητα» και «σκοπιμότητες» σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Η ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ είναι γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος, αν θέλει κανείς να συσκοτίσει μια υπόθεση. Αυτό πράττει η κυβέρνηση. Επιχειρεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι των ΜΜΕ τούς μέχρι τώρα συνοδοιπόρους της με αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί της.
ΚΑΝΕΙ όμως και κάτι ακόμη χειρότερο με την Κυβερνητική Ανακοίνωση.
ΛΕΕΙ στον Τύπο της χώρας ότι «τα ψέματα τελείωσαν» και καλεί τα ΜΜΕ «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να σταματήσουν «την παραπληροφόρηση».
ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ οι συντάκτες της Κυβερνητικής Ανακοίνωσης αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη αντίληψή τους για τον Τύπο στη χώρα, που αποκλίνει κατά πολύ από τη βασική αρχή της ελευθερίας του Τύπου.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ άραγε στο σύνολό της αποδέχεται αυτήν την ιδιαίτερη αντίληψη περί Τύπου;
«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ άραγε στο σύνολό της αποδέχεται αυτήν την ιδιαίτερη αντίληψη περί Τύπου;»
Υπάρχει αμφιβολία άραγε περί τούτου αγαπητέ μου ?
__________________
IOUDAS