Απ’ το κράτος στο παρακράτος δυό συλλαβές δρόμος …
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ
Πριν περιγράψω τα πραγματικά γεγονότα θα ήθελα να ρωτήσω την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία πληρώνω όπως και οι άλλοι έλληνες με σκληρούς φόρους, αν θεωρεί πως οι δημοσιογράφοι της Espresso και κάποιων εκβιαστικών blogs που οι διαχειριστές τους είναι υπόδικοι για εκβιασμούς, κινδυνεύουν περισσότερο από τους δημοσιογράφους του HOT DOC ώστε να τους φρουρούν.
Επίσης να ρωτήσω, από ποιόν κινδυνεύουν και γιατί όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι τους οποίους επισήμως έχουν εξοπλίσει με κουμπούρια και φρουρές πληρωμένες από τους φόρους πάντα; Γιατί αν κινδύνευαν λόγω αποκαλύψεων που έχουν κάνει για τους «κακούς» σε αυτή τη χώρα, τότε οι κακοί και οι διεφθαρμένοι δεν θα ήταν τόσο πολλοί. Άντε και μια ακόμη ερώτηση: αν η Αστυνομία ανακαλύψει πως κάποιος πολίτης κινδυνεύει, παίρνει μέτρα για να τον προστατεύσει ή «δεν προβλέπεται» αν δεν έχει φωτογραφία του Σαμαρά και του Βενιζέλου δίπλα στα εικονίσματα;
Πάμε τώρα στα γεγονότα. Στις 20 Νοεμβρίου,ο συνάδελφος,φίλος και συνεργάτης μου Μάκης Νοδάρος,με ενημέρωσε πως είχαμε αποκτήσει πρόσβαση σε δικογραφία που αφορούσε το κύκλωμα και τη μαφία των σκουπιδιών στην Ηλεία και την Καλαμάτα. Η εισαγγελική έρευνα αυτή είχε ξεκινήσει από δημοσιεύματα του HOT DOC και αποκάλυπτε πως δημοτικοί άρχοντες στους δύο νομούς μαζί με μια ομάδα εργολάβων είχαν στήσει μια επικερδή επιχείρηση με σκουπίδια. Οι αιρετοί έδιναν με απευθείας αναθέσεις εργολαβίες για τα σκουπίδια και το χρήμα απ’ ό,τι φαίνεται επέστρεφε σε αυτούς, αφού τα σκουπίδια δεν πήγαιναν σε χωματερές αλλά θάβονταν χωρίς κόστος ακόμα και σε δάση. Οι εισαγγελείς είχαν προχωρήσει μάλιστα σε προφυλακίσεις εργολάβων.
Η δικογραφία προφανώς μας ενδιέφερε και αρχίσαμε να την ξεψαχνίζουμε. Στο υλικό υπήρχαν και συνομιλίες των υπόδικων που είχαν υποκλαπεί επισήμως από την Αστυνομία,ενώ αυτοί ήταν στη φυλακή. Σε αυτές τις συνομιλίες λοιπόν,ανακαλύψαμε πως είχαμε την τιμητική μας. Οι «εργολάβοι» διαβεβαίωναν πως θα μας «σκοτώσουν», θα μας «γαμήσουν», θα μας «μαντάρουν». Έδιναν εντολές από τη φυλακή «σπάστε» τους, ενώ στη διάθεσή τους είχαν και φωτογραφικό υλικό από τις κινήσεις του Μάκη Νοδάρου. Ακόμη και φωτογραφίες του την ώρα που ψάρευε με τον αδελφό του. Αυτός ήταν και ο λόγος που στις συνομιλίες έλεγαν «θα τον βγάλουμε για ψάρεμα εμείς, όπως έβγαλε ο Τέλης τη γυναίκα του». Το περιστατικό του «Τέλη» αφορούσε υπόθεση κάποιου ο οποίος κατηγορήθηκε ότι είχε πνίξει τη γυναίκα του στην περιοχή,αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ.
Όλες αυτές οι συνομιλίες,καταγράφηκαν επισήμως από την Αστυνομία,απομαγνητοφωνήθηκαν από την Αστυνομία και έγιναν ανακριτικό υλικό από την Αστυνομία. Αλλά η Αστυνομία δεν θέλησε να μας ενημερώσει πως κάποιοι σκόπευαν να μας σκοτώσουν ή να μας μαντάρουν ή οτιδήποτε σχετικό. Επίσης η Αστυνομία δεν θεώρησε αναγκαίο να πάρει μέτρα προστασίας μας ή να προτείνει να πάρουμε εμείς.
Μα τέτοια αβλεψία; Εκτός αν δεν είναι αβλεψία. Το 2008 ο Μάκης Νοδάρος είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από κουκουλοφόρους έξω από το σπίτι του. Ήταν η εποχή που είχαμε ασχοληθεί πάλι με τα κυκλώματα της Ηλείας που απ ό,τι αποδείχθηκε ξεκινούσαν από τα δημαρχεία και κατέληγαν στα εκδοτικά γραφεία που δεν έβλεπαν και δεν βλέπουν φυσικά καμιά διαφθορά στην περιοχή. Η Αστυνομία δεν κατάφερε να βρει τους δράστες (αν υποθέσουμε πως έψαξε ποτέ) αλλά δεν θεώρησε πως πρέπει να προστατεύσει το Μάκη Νοδάρο όπως τον Πέτρο Κωστόπουλο και άλλους επιφανείς δημοσιολογούντες. Επί χρόνια,ο Μάκης πήγαινε σε δίκες να καταθέσει για τις αποκαλύψεις που είχε κάνει,περνώντας μέσα από κλοιούς μπράβων που τον απειλούσαν ανοιχτά. Δεν ξέρω που θα κατέληγε αυτή η ιστορία αν δεν υπήρχε στον Πύργο μια εισαγγελική ομάδα αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει με τη βρωμιά.
Ο Μάκης είχε κάθε λόγο να είναι σε προστασία. Η Αστυνομία δεν έβρισκε κανένα λόγο.Δεν βρήκε ούτε ακούγοντας τις συνομιλίες που ομολογούν πως θα τον «σπάσουν». Αναρωτιέμαι τι θα έκανε η Αστυνομία αν σε υποκλοπή άκουγε τη φράση «σπάστε τον Πρετεντέρη να τελειώνουμε». Ας το απαντήσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας αυτό.
Το Σεπτέμβριο του 2012, στο σπίτι μου βρήκα πέντε τύπους και δεν ήταν κηπουροί. Είχαν στήσει ενέδρα,αγνοώντας πως ήμουν ήδη μέσα. Σώθηκα μάλλον, επειδή ο σκύλος μου μάλλον με αγαπάει πολύ και εντόπισε τον κίνδυνο.
Η Αστυνομία δεν κατάφερε να πιάσει τους εισβολείς. Ίσως πολλοί θυμούνται πως η υπόθεση αυτή η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε απ τα ΜΜΕ φυσικά,είχε υποβαθμιστεί από την Αστυνομία σε απόπειρα διάρρηξης. Στην αρχή δεν εξετάστηκε κανένας από τους μάρτυρες που είδαν τους εισβολείς. Χρειάστηκε να γίνει θέμα στη Βουλή για να κληθούν οι μάρτυρες. Λίγες μέρες μετά μια γυναίκα μέλος αυτής της εγκληματικής ομάδας,μας αποκάλυψε πως ήθελαν να με σκοτώσουν. Η γυναίκα αυτή μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και κατέθεσε όσα ήξερε. Περιέργως όμως πάλι,η Αστυνομία δεν παρακολούθησε τα τηλέφωνα που υποδείξαμε ότι ανήκαν στους δράστες,αλλά το τηλέφωνο της μάρτυρος. Παρ όλα αυτά με τη δική μας έρευνα,υπήρξαν αποδείξεις και η ομάδα αυτή οδηγείται σε δίκη (ούτε αυτό το μάθατε από τα κανάλια).
Ενώ συνέβησαν όλα αυτά η Αστυνομία δεν θεώρησε (ούτε τότε ούτε τώρα) πως πρέπει να πάρει μέτρα προστασίας μου. Ή θεωρεί πως δεν κινδυνεύω παρότι κάποιοι δηλώνουν καθαρά στις συνομιλίες τους πως θέλουν να με «μαντάρουν», ή με θεωρεί superman ή απλώς θέλει να κινδυνεύω.
Πριν από ένα χρόνο ακριβώς,μετά τις αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή και τον Πάλλη, ζητήσαμε με έγγραφο επισήμως από την Αστυνομία,τη φύλαξη του περιοδικού. Έχουμε τέτοιο δικαίωμα από το νόμο ως Μέσο Ενημέρωσης. Όλα τα Μέσα Ενημέρωσης,από την σκανδαλοθηρική Espresso,έως κάτι φυλλάδες που πουλάνε 200 φύλα τη μέρα,έχουν φύλαξη και οι εκδότες τους βάρδιες Αστυνομικών. Δεν ζητήσαμε συνοδεία αλλά μια φρουρά για να αισθάνονται ασφαλείς όσοι δουλεύουν στο περιοδικό και το site. Η Αστυνομία δεν μπήκε καν στον κόπο να μας απαντήσει στο αίτημα.
Η ηγεσία της Αστυνομίας και αυτή και η προηγούμενη η οποία θεωρούσε νομιμότητα την εξολόθρευση μεταναστών,δεν είναι μόνο έκθετη αλλά και παράνομη. Συνειδητά,παρότι έχουν εκφραστεί απειλές,μας αφήνει να κινδυνεύουμε. Δεν θα πω αυτό που λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις πως καθιστούμε τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ υπεύθυνο για ό,τι συμβεί σε μας ή τους δικούς μας ανθρώπους. Θα πω αυτό που μου βγαίνει. Πως αν ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ έχει λίγη αξιοπρέπεια,αν ντρέπεται που οι υπηρεσίες του λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ακούνε δηλαδή στα τηλέφωνα πως θέλουν να σκοτώσουν κάποιους αλλά δεν τους ενημερώνουν καν,τότε πρέπει να το δείξει κιόλας.Το κράτος μπορεί να γίνει παρακράτος όταν τα θεσμικά του όργανα εγκαταλείψουν τις αρχές της Δημοκρατίας και λειτουργήσουν με σκοπιμότητα.
Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως ζούμε στην εποχή που το παρακράτος πασχίζει να είναι το κράτος. «Όταν ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος δεν μπορεί να γεννηθεί, είναι η εποχή των τεράτων» έγραφε ο Αντόνιο Γκράμσι. Ζούμε με τέρατα γύρω μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήσουμε και να μας φάνε.
ΠΗΓΗ: http://www.koutipandoras.gr/
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Κομπίνες, Ποδόσφαιρο, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία