Εχασε το δρόμο για το Μαξίμου η «Διαύγεια»

20 Φεβρουαρίου 2011 | By
ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Πληρωμές χέρι με χέρι σε συμβούλους του πρωθυπουργού, κανένα στοιχείο στο Ιντερνετ για τα ταξίδια στο εξωτερικό, λίγα για τις προμήθειες
 
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ siouti@enet.gr
Το φιλόδοξο σχέδιο του πρωθυπουργού να οργανώσει ένα σύγχρονο γραφείο στα πρότυπα του Λευκού Οίκου, το οποίο θα συνδυάζει και την απόλυτη διαφάνεια, φαίνεται να καθυστερεί κι άλλο.

Το μέγαρο Μαξίμου απουσιάζει από τη λίστα που δημοσίευσε η Ενιαία Αρχή Πληρωμής του Δημοσίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η μισθοδοσία του πρωθυπουργικού γραφείου μέχρι προ τινος εκδιδόταν χειρόγραφα και πολλοί σύμβουλοι έπαιρναν τα χρήματα… χέρι με χέρι!

Η Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ) όπου όλοι όσοι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο θα καταγράφονται πλέον ηλεκτρονικά σε ένα σύστημα, και το πρόγραμμα «Διαύγεια», δηλαδή η δημοσίευση των κυβερνητικών αποφάσεων στο Διαδίκτυο, αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία διαφάνειας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Κανένα από τα δύο, όμως, δεν προχωρεί ικανοποιητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, οι πληρωμές στο μέγαρο Μαξίμου (εκτός των αποσπασμένων) μέχρι προ τινος γίνονταν από κάποιον που εμφανιζόταν με έναν φάκελο και μοίραζε τα λεφτά.

Ο Χρ. Τζουτζουράκης, προϊστάμενος του γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού (ο ίδιος είναι αποσπασμένος από τη Βουλή και πολιτικό «παιδί» του Μιχ. Καρχιμάκη), δηλώνει ότι αυτό δεν ισχύει πια και ότι από τον Δεκέμβριο οι πληρωμές έχουν μπει στην Ενιαία Αρχή και η μισθοδοσία δεν είναι πλέον χειρόγραφη.

Στην πρόσφατη λίστα της ΕΑΠ όμως εξακολουθεί να μην συγκαταλέγεται η γραμματεία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ενώ αναφέρονται άλλες γραμματείες, όπως π.χ της Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που είναι ενταγμένες 100%. Η «Κ.Ε.» απευθύνθηκε στον πλέον αρμόδιο, τον γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων, Διομ. Σπινέλη, από την περασμένη Τετάρτη, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει.
Υποτυπώδης είναι η κατάσταση και με τη «Διαύγεια» στο μέγαρο Μαξίμου, για την οποία ο πρωθυπουργός είχε με έμφαση δηλώσει ότι «εάν το πρόγραμμα «Διαύγεια» είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, πολλά από τα γνωστά σκάνδαλα θα είχαν σταματήσει τουλάχιστον νωρίτερα».

Βάσει του νόμου για τη «Διαύγεια», η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από τον περασμένο Οκτώβριο να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της κάθε πράξη που υπογράφει.

Η ΚΟΝΤΗΣ ΕΠΕ, για παράδειγμα, που προμηθεύει με υπολογιστές, φωτοτυπικά, εκτυπωτές κ.ά. το μέγαρο Μαξίμου, εμφανίζεται στο πρόγραμμα της «Διαύγειας» να έχει πραγματοποιήσει 119 προμήθειες τους τελευταίους 4 μήνες. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι επιλέγεται κάθε φορά επειδή δίνει την καλύτερη προσφορά και ότι όλες οι παραγγελίες αφορούν μικρά ποσά.

Εγκυρες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι από το 2009 έχουν γίνει προμήθειες πολλών χιλιάδων ευρώ. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, έλλειψης ενημέρωσης, είναι τα ταξίδια του πρωθυπουργού, για τα οποία έχει ασκηθεί κριτική από την αντιπολίτευση ότι είναι πολυδάπανα και ότι στη συνοδεία του συχνά περιλαμβάνονται άτομα που δεν είναι πάντα απαραίτητα. 

Θα περίμενε κανείς να είναι οι πρώτες δαπάνες για τις οποίες η γραμματεία της κυβέρνησης θα έδινε «λογαριασμό στον πολίτη», όπως λέει ο πρωθυπουργός. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία δαπάνη για τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα εμφανίζονται δαπάνες μόνο για 13 μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, οι οποίες αφορούν ταξίδια υπαλλήλων. Το ίδιο συμβαίνει και για τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών. Στο site της «Διαύγειας» υπάρχουν δεκάδες αναφορές και δαπάνες για τα χαμηλού κόστους ταξίδια διπλωματικών και χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, αλλά καμία ενημέρωση για το κόστος των ταξιδιών του ΥΠΕΞ.

Απευθυνθήκαμε στη διεύθυνση, που είναι υπεύθυνη για την ανάρτηση των εξόδων του πρωθυπουργού στο Διαδίκτυο: «Δεν έχει κάνει πολλά ταξίδια. Τώρα θα αναρτηθούν τα στοιχεία γιατί είχαν φτάσει λίγο καθυστερημένα» ήταν η απάντηση, αλλά την επόμενη μέρα δεν υπήρχε προσθήκη στοιχείων. Το Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού, επίσης, δεν παρουσιάζει καθόλου δαπάνες στο site, παρ’ ότι αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία.
Αδιαφορία για τη «Διαύγεια» επιδεικνύει και το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, το οποίο επίσης δεν έχει ανεβάσει κανέναν λογαριασμό από τα ταξίδια του, ενώ και οι υπόλοιπες δαπάνες είναι ενδεικτικές.

Για δημόσιες σχέσεις στο μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει δαπανήσει χρήματα μόνο ο Χ. Παμπούκης, μεταξύ των οποίων 1.652 ευρώ για ένα γεύμα εργασίας 18 ατόμων προς τιμή του ισραηλινού ΥΠΕΞ και 7.103 ευρώ για 77 επάργυρες πλακέτες με τις οποίες βράβευσε «συμμετέχοντες στην κατάσβεση πυρκαγιάς» στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, αρκετοί υπάλληλοι που εργάζονται εκεί (από το πρωί ώς το βράδυ, αν κρίνει κανείς από τις υπερωρίες που λαμβάνουν) διαθέτουν κινητά τηλέφωνα που τα πληρώνει το κράτος. Πολλοί είναι υπάλληλοι της Βουλής αποσπασμένοι, κάποιοι μάλιστα από τις τελευταίες προσλήψεις που ξεσήκωσαν σάλο. Αλλοι, που είναι αποσπασμένοι από διάφορες θέσεις του Δημοσίου, διορίζονται ως ειδικοί σύμβουλοι επιτυγχάνοντας περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ υπάρχει και ένας αποσπασμένος από το στρατό.

Ο εκσυγχρονισμός και η διαφάνεια στην κυβέρνηση προχωρούν με αργούς ρυθμούς, παρ’ ότι ο Γ. Ραγκούσης, ενημερώνοντας πρόσφατα τον βρετανό συνάδελφό του, ανέφερε ότι «για να εκτελεστεί οποιαδήποτε απόφαση, από αυτές του πρωθυπουργού μέχρι του τελευταίου κρατικού αξιωματούχου, θα πρέπει πρώτα να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα διέρρεαν στα ΜΜΕ ότι θα εξάγουμε και know how διαφάνειας στη Βρετανία.

Category: Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed