ΔΙΚΗ ΘΑΝΟΥ-ΚΕΝΤΕΡΗ : ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΦΩΤΙΑ»
Καλείται ο ξεχασμένος μάρτυρας
Στο δικαστήριο θα καταθέσει ο Φ. Συρίγος, με τους Κεντέρη – Θάνου υποχρεωτικά παρόντες Ο Φίλιππος Συρίγος καλείται πλέον να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά, αφού οι υπόλοιποι μάρτυρες άλλαξαν «ρότα», ελέω Ελλάδας και ολυμπιονικών. Και οι απόντες από τη διαδικασία για το περιβόητο «τροχαίο», Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, θα κάνουν -καθώς φαίνεται- ένα ακόμα «κατοστάρι», αυτή τη φορά προς τη δικαστική αίθουσα.
Και αυτό αφού το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, ύστερα από μια συνεδρίαση γεμάτη εντάσεις που οδήγησαν μέχρι και σε αίτημα εξαίρεσης του εισαγγελέα της έδρας, διέταξε χθες να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος της «Ε», Φ. Συρίγος, και παράλληλα να εμφανιστούν αυτοπροσώπως οι δύο ολυμπιονίκες, καθώς θεωρήθηκε απαραίτητη η παρουσία τους στη δίκη.
Ολα ξεκίνησαν όταν με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας της έδρας, Γιώργος Πέτρος, επικαλούμενος το άρθρο του Φ. Συρίγου «Μια «κατάθεση» προς την κοινή γνώμη» (στην «Κ.Ε.» της 6.2.2011), ζήτησε την εξέταση του δημοσιογράφου, ο οποίος αν και έχει καταθέσει κατά την προδικασία, δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των μαρτύρων.
Τόσο στη μαρτυρική του κατάθεση όσο και στο πρόσφατο άρθρο του, ο Φ. Συρίγος αναφέρεται στη «συγκλονιστικότερη νύχτα» της 46χρονης δημοσιογραφικής καριέρας του -όπως την αποκαλεί-, στη «νύχτα που ενώπιον όλου του επιτελείου της «Ε» προανήγγειλα, ώρες πριν, το περίφημο τροχαίο, που τελικά κατεγράφη γύρω στα μεσάνυχτα! Την ίδια νύχτα που θεμελίωσα ως πληροφόρηση ότι, όταν οι διεθνείς αθλητικές αρχές αναζητούσαν τους δύο αυτούς αθλητές στο Σικάγο για να τους υποβάλουν σε έλεγχο ντόπινγκ, εκείνοι ήταν στο Λέχαιο της Κορινθίας και επροπονούντο στις εγκαταστάσεις του Λουτρακίου…».
Η πρόταση για κλήτευση του Φ. Συρίγου αντέστρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα σε μια ακροαματική διαδικασία όπου οι ίδιοι οι μάρτυρες -στους οποίους στηρίχθηκε η παραπομπή στο ακροατήριο των δύο ολυμπιονικών και του προπονητή τους- ανέτρεψαν επ’ ακροατηρίω τις προγενέστερες επιβαρυντικές για τους αθλητές καταθέσεις τους.
Αμεση ήταν η αντίδραση των Μιχ. Δημητρακόπουλου και Μαρίας Κεβγά, συνηγόρων υπεράσπισης των Κεντέρη-Θάνου, οι οποίοι κατέθεσαν στο δικαστήριο αίτηση εξαίρεσης στο πρόσωπο του εισαγγελέα της έδρας. Σ’ αυτήν υποστήριξαν ότι η ανάγκη για κλήτευση του Φ. Συρίγου «δεν προέκυψε από τη διαδικασία», αλλά από ένα άρθρο, δηλαδή από «εξωδικαστικούς παράγοντες», που οδηγούν στο «να υπάρχουν εύλογες υπόνοιες μεροληψίας».
Ετσι, συγκλήθηκε νέο δικαστήριο, προκειμένου να εξεταστεί το επίμαχο αίτημα της υπεράσπισης. «Είναι μεροληπτικός», «επιστημονικά ανεπαρκέστατος», «λειτουργεί σαν υπηρέτης δημοσιογράφου» και «»τραβάει προσοχή» μπροστά σε έναν αρθρογράφο» ήταν μερικά μόνο από τα σχόλια του δικηγόρου Μιχ. Δημητρακόπουλου κατά την ανάπτυξη της αίτησης εξαίρεσης σε βάρος του Γιώργου Πέτρου. Σχόλια τα οποία αντέκρουσε η εισαγγελέας του δικαστηρίου, αναφέροντας: «Λίγη μετροπάθεια δεν βλάπτει. Εκφράσεις όπως «ανεπαρκής» δεν αρμόζουν σε δικαστική αίθουσα». Επειτα από ολιγόλεπτη διαδικασία πάντως, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ως κατ’ ουσίαν αβάσιμη, με το σκεπτικό ότι «σε κάθε περίπτωση δεν προδικάζεται εδώ η ουσία της υπόθεσης» και «δεν υπάρχει ζήτημα μεροληψίας».
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας συνεδρίασε εκ νέου και διέταξε την κλήτευση των δημοσιογράφων Φ. Συρίγου και Χ. Μπότσαρη, αλλά και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των δύο κατηγορούμενων ολυμπιονικών, οι οποίοι από την αρχή της δίκης είναι απόντες και εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους. Επίσης αποφάσισε να κληθούν μεταξύ άλλων δύο γιατροί, με την ιδιότητα του πραγματογνώμονα, προκειμένου να αποσαφηνίσουν επιστημονικά ζητήματα. Η δίκη συνεχίζεται στις 21 Φεβρουαρίου. *
Category: Αποκαλύψεις