Οι δανειστές θεωρούν… «μονομερή ενέργεια» την παράταση των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ!
«Φρένο» στον έλεγχο των «μεγάλων ψαριών» της φοροδιαφυγής βάζουν οι δανειστές, καθώς εκφράζουν ενστάσεις στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για παράταση της διερεύνησης των εκκρεμών φορολογικών σκανδάλων που προκύπτουν από τη λίστα Λαγκάρντ, ώστε να μην παραγραφούν στο τέλος του έτους.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, αποκάλυψε χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι οι δανειστές εμφανίζονται σφόδρα αρνητικοί στο να δοθεί νομοθετικά παράταση στις ανέλεγκτες ή υπό εξέλιξη υποθέσεις που χειρίζονται οι ελεγκτικές αρχές.
Το γεγονός ότι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις παραγράφονται οριστικά στο τέλος του έτους προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται ότι βάζουν φρένο σε ελέγχους που δυνητικά μπορούν να αποφέρουν εκατομμύρια στο δημόσιο ταμείο.
Σύμφωνα τον κ. Αλεξιάδη, η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου τον Αύγουστο είναι δεσμευμένη και δεν μπορεί να νομοθετήσει μονομερώς, χωρίς την έγκριση της πρώην τρόικας και νυν κουαρτέτου. Όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια εμφανίζονται διστακτικά για τα οφέλη ακόμη μιας παράτασης, δεδομένου ότι εκκρεμούν πάνω από 11.000 φορολογικές υποθέσεις προς έλεγχο και η ελληνική διοίκηση είναι πρακτικά αδύνατον να τις ελέγξει όλες.
Η χρονική στιγμή των δηλώσεων Αλεξιάδη, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μόνο τυχαία δε θεωρείται, καθώς αυτές τις μέρες κορυφώνεται η συζήτηση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΣΔΟΕ, τον ρόλο του και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ, όπως τονίζουν άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, «η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι διαρκής».
Πάντως, σύμφωνα με όσους χειρίζονται τις υποθέσεις των λιστών (Falciani, Λουξεμβούργου κτλ), η κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της πολλά περισσότερα εργαλεία για την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων, ανεξαρτήτως της κατάληξης στο ζήτημα της παραγραφής. Το πρόγραμμα άμεσης πρόσβασης σε πραγματικό χρόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, σε συνδυασμό με τον ταυτόχρονο έλεγχο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η ανάπτυξη νέων πληροφοριακών συστημάτων, η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το περιβόητο Περιουσιολόγιο μπορούν πράγματι να αποτελέσουν όπλα της κυβέρνησης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
ΠΗΓΗ: http://www.koutipandoras.gr/
Category: Αποκαλύψεις, Δικαιοσύνη, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία