Δικαστική απόφαση – σταθμός για τους δημοσιογράφους και τα προσωπικά δεδομένα
Το Θ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας με ομόφωνη απόφασή του, την Παρασκευή, κήρυξε αθώα την διαχειρίστρια του directnews.gr και δημοσιογράφο, Δέσποινα Μπρούσαλη, που αντιμετώπιζε το αδίκημα της παραβίασης του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μετά από μήνυση…του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της υπόθεσης που είναι γνωστή ως «μαφία των ακινήτων», ή «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 2», Σταύρου Γεωργιτσογιαννάκου.
Η μήνυση αφορούσε οκτώ δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στο directnews.gr από το Νοέμβριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και τα οποία ήταν σχετικά με πληροφορίες, μαρτυρίες και άλλα στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 2», καθώς και δικαστικές εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο του κ. Γεωργιτσογιαννάκου.
Η εισαγγελέας της έδρας, Αικατερίνη Σακκά, πρότεινε την αθώωση της διαχειρίστριας του directnews.gr. Όπως είπε στην αγόρευσή της, οι δίκες είναι δημόσιες και οποιοσδήποτε μπορεί να τις παρακολουθήσει. Ανέφερε, ακόμη, ότι από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως ούτε ο δημοσιογράφος τηρεί αρχείο ούτε έγινε κάποια επεξεργασία αρχείου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα επίδικα δημοσιεύματα γράφτηκαν εκ πληροφοριών από διαδίκους, μάρτυρες και άλλες πηγές χωρίς να διαπιστωθεί πρόσβαση σε αρχείο, όπως αυτό ορίζεται από το νόμο.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης, Γιάννης Απατσίδης και Ρόη Παυλέα εστίασαν στο δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον που υπήρχε λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης του λεγόμενου » παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2″ .
Συγκεκριμένα, ο κ. Απατσίδης τόνισε ότι ο πολιτικώς ενάγων, Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος κατέστη δημόσιο πρόσωπο, καθώς λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ προκειμένου να πληροφορηθούν οι πολίτες τις έρευνες και τις εξελίξεις για ένα θέμα που αφορούσε σε ζητήματα διαφθοράς στο δικαστικό και γενικότερα νομικό κόσμο.
Η κ. Παυλέα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο δημοσιογράφος, με βάση απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν τηρεί αρχείο και συνεπώς δεν υπόκειται στις διατάξεις του νόμου περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων, όταν μάλιστα η υπόθεση έχει σχέση με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Νίκος Βλατάκης, στην αγόρευσή του, παραδέχθηκε ότι υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον για τους δημοσιογράφους να ασχοληθούν με την υπόθεση, αλλά ότι δεν έπρεπε να είχε γραφτεί στα δημοσιεύματα το όνομα του εντολέα του, γιατί δεν είναι δημόσιο πρόσωπο.
Από την διαδικασία ήταν απών ο μηνυτής Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος – εκπρόσωπήθηκε από το δικηγόρο του – ο οποίος κρατείται στις φυλακές μετά τη σύλληψή του τον Ιούνιο του 2014, που πραγματοποιήθηκε, καθως εκκρεμούσαν σε βάρος του καταδιωκτικά έγγραφα. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιτσογιαννάκος έχει κριθεί προφυλακιστέος, μετά την απολογία του στους ειδικούς εφέτες – ανακριτές και για την υπόθεση του «παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2».
Σημειώνεται, ότι τη σύνθεση του Θ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας αποτελούσαν οι δικαστές: Ουρανία-Αικατερίνη Κώτσιου (πρόεδρος) Φωτεινή Αναστασάκου και Δημήτριος Χαραλαμπάκης (μέλη).
ΠΗΓΗ:http://directnews.gr/
Category: Αποκαλύψεις, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία