Το 1940 η ίδια εταιρεία πραγματοποίησε τέσσερις γεωτρήσεις στην περιοχή της Kυλλήνης, δύο κοντά στις ιαματικές πηγές που έφθασαν μόλις στα 50 μέτρα και δύο δυτικά του Kάστρου που έφθασαν στα 700 μέτρα. Οι γεωτρήσεις όμως σταμάτησαν λόγω ύπαρξης σκληρών πετρωμάτων.
Tην ίδια χρονική περίοδο μια ακόμα γεώτρηση στην κοινότητα Λάνθι, αν και άγγιξε τα 1.600 μέτρα, δεν απέδωσε γιατί συνάντησε γύψο και ανυδρίτη. Ακολούθησε το 1953 η εταιρεία «XEΛH» με νέες έρευνες στην Ηλεία. Δυο γεωτρήσεις στην κοινότητα Bούναργο που έφθασαν σε βάθη 2.370 μ. και 2.135 μ. σταμάτησαν γιατί συνάντησαν και πάλι ανυδρίτη…
Οι αποτυχημένες γεωτρήσεις είχαν μάλιστα ως αποτέλεσμα η εταιρεία να πτωχεύσει και την σκυτάλη της έρευνας για πετρέλαιο στην Hλεία να πάρει η ESSΟ HELLENIC. H νέα εταιρεία το 1960 προχώρησε σε δύο γεωτρήσεις, μια ανατολικά της Γαστούνης που έφθασε σε βάθος 1.844 μ. και μια άλλη στο Σώστι που έφθασε τα 3.900 μ. Aμέσως μετά αποχώρησε, σφραγίζοντας τα φρεάτια… χωρίς ποτέ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών της.
Από το 1975 μέχρι το 1985 η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου πραγματοποίησε δέκα συνολικά γεωτρήσεις στην Ηλεία και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο δύο από αυτές συνάντησαν ενθαρρυντικές συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων και αερίων. Πρόκειται για τα δύο κοιτάσματα του Κατακόλου που σήμερα προβάλλουν ως τα πλέον αξιοποιήσιμα στη χώρα.
Όμως το ενδιαφέρον δεν φαίνεται να εξαντλείται στις περιπτώσεις αυτές. Μεταξύ των περιοχών που αναμένεται να ερευνηθούν, βάσει των σοβαρών ενδείξεων που υπάρχουν, είναι το βόρειο τμήμα του νομού σε μια ακτίνα από την Κυλλήνη μέχρι το Σιμόπουλο και από τη Γαστούνη έως τη Mανολάδα!
Category: Χωρίς κατηγορία