ΒΑΤΟΠΕΔΙ : ΚΙ ΕΖΗΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ… ΚΑΛΥΤΕΡΑ !

17 Νοεμβρίου 2010 | By
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. ΔΟΥΚΑΣ, ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ, ΚΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΙΑ

Δεν έπεισε ούτε τους δικούς του

Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Χαστούκι στην κυβερνητική παράταξη και μάλιστα εκ των έσω ήταν η πρωινή (4 π.μ.) απόφαση της Βουλής για την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών της Ν.Δ. επί του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

 

Η ολομέλεια της Βουλής, με διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, καθώς Ν.Δ. και ΛΑΟΣ «χέρι χέρι» αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία, αποφάσισε να συνταχθεί με τη θέση της Αριστεράς και να μην παραπέμψει καν στο δικαστικό συμβούλιο τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη. Παραπέμφθηκαν τελικώς μόνο για το αδίκημα της απιστίας οι Ε. Μπασιάκος, Π. Δούκας και Αλ. Κοντός, την τύχη των οποίων θα κρίνει το δικαστικό συμβούλιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έπεισε καν τους δικούς της βουλευτές για τη διάπραξη του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, του μοναδικού, που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν εμπίπτει στην παραγραφή.

Η ψηφοφορία

Αναλυτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

Για τον Θ. Ρουσόπουλο και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υπέρ ψήφισαν 131 βουλευτές, όχι 38, ενώ υπήρξαν και 8 παρών.
Για την απιστία υπέρ ψήφισαν 131, κατά 37 και 9 παρών.
Για την παράβαση καθήκοντος 130 τάχθηκαν υπέρ, 38 κατά και 9 παρών.

Για τον Γ. Βουλγαράκη, που κατηγορούνταν μόνο για παράβαση καθήκοντος, ναι ψήφισαν 104, 54 κατά και παρών 20.

Για τον Ε. Μπασιάκο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ναι 139, όχι 29 και 8 παρών.
Για την απιστία, ναι 162, όχι 9, παρών 7.
Για την παράβαση καθήκοντος, ναι 139, όχι 27, παρών 10.

Για τον Αλ. Κοντό, σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ναι 134, όχι 34, παρών 9. Για την απιστία, 155 ναι, 13 όχι και 8 παρών. Για την παράβαση καθήκοντος, ναι 136, όχι 31 παρών 9.

Τέλος, για τον Π. Δούκα, για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπέρ τάχθηκαν 134, κατά 34, παρόντες δήλωσαν 8. Για την απιστία, ναι 156, κατά 11 και 7 παρών. Τέλος, για την παράβαση καθήκοντος, ναι 135, όχι 30, και 8 παρών.

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι απουσίαζαν 116 βουλευτές (εκτός των 88 της Ν.Δ. και των 15 του ΛΑΟΣ, που αποχώρησαν), ήτοι: 11 του ΚΚΕ, ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Κιλτίδης από τους ανεξάρτητους.

Και πάντως, σημειώνεται ότι τα νούμερα, όπως ανακοινώθηκαν από την εφορευτική επιτροπή, δεν «βγαίνουν», με βάση το ότι ανακοινώθηκε επίσημα διά στόματος Πετσάλνικου ότι ψήφισαν 184 βουλευτές.

«Ακροβατισμοί»

Νωρίτερα, νομικούς ακροβατισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες καταλόγισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως για την απόδοση του αδικήματος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δευτερευόντως για το αδίκημα της απιστίας, καθώς και τα δύο δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό κατηγορητήριο προ της σύστασης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Κι αν η Ν.Δ. είχε έννομο συμφέρον να το πράξει, βρήκε απροσδόκητους συμμάχους τόσο στα κόμματα της Αριστεράς, όσο και στον ΛΑΟΣ. Τόσο ο Αντ. Σκυλλάκος (ΚΚΕ), όσο και ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα ότι ούτε καν συζητήθηκαν τα αδικήματα αυτά στη διάρκεια των συνεδριάσεων στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και οι τελικές αποφάσεις της πλειοψηφίας τους έγιναν γνωστές είτε διά τηλεοπτικών σταθμών, είτε όταν πήραν από τα χέρια του προέδρου της Βουλής το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Στο ίδιο πνεύμα και ο ΛΑΟΣ που δια του Θ. Πλεύρη έκανε λόγο, όπως άλλωστε και οι εισηγητές της ΝΔ Ε. Στυλιανίδης, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Ν. Δένδιας για καταπάτηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων στους οποίους δεν δόθηκε καν η ευκαιρία να απολογηθούν επί των συγκεκριμένων αδικημάτων. Η κυρία Βόζεμπεργκ είπε μάλιστα ότι για το ξέπλυμα απαιτούνται δύο, ένας να ξεπλύνει το χρήμα κι ένας να το νομιμοποιήσει.

Ο κ. Πλεύρης επέμεινε στο ότι και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, που αποδίδουν στους κκ Μπασιάκο, Δούκα και Κοντό τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έχει παραγραφεί. Εγκάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι μετέβαλε εκ των υστέρων στάση, καθώς η άποψη περί παραγραφής είχε γίνει αφορμή να κατηγορηθεί ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ότι «κουκούλωσε τα σκάνδαλα» όταν το Μάϊο του 2009 είχε κλείσει εσπευσμένα τη Βουλή.

Η θέση αυτή του ΛΑΟΣ χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Γ. Καρατζαφέρη ώστε να παίξει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» της συναίνεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Επί της ουσίας, με μια «καντρίλια» άνευ προηγουμένου, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αποδεχτεί την παραγραφή ώστε «να μην απεμπολίσει μια τελευταία ευκαιρία για συναίνεση που έχει η Ελλάδα».

Το ΠΑΣΟΚ πάντως απέφυγε δια του εισηγητή του Δ. Τσιρώνη να αναφερθεί στο ενδεχόμενο παραγραφής από το δικαστικό συμβούλιο. Αντιθέτως επέμεινε ότι το αδίκημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν παραγράφεται. *

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed