Ηλεία : Σε δίκη για κακούργημα 4 πρώην αιρετοί για το οικολογικό έγκλημα στο «Ποτόκι» (έγγραφα)
TOY ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας παραπέμπονται να δικαστούν με βάση το υπ. Αριθμ. 64/2015 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας (βρίσκεται ολόκληρο στην διάθεση του www.apokalypseis.com ) τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι καθαριότητας του δήμου Πύργου Ηλείας.
Πρόκειται για τους : Γεώργιο Θεοδωρέλλο – Χαρίτο , Παναγιώτη Φραγκαντώνη , Βασίλειο Παναγόπουλο και Ανδρέα Ανδρικόπουλο. Και οι τέσσερις είχαν υπηρετήσει ως αντιδήμαρχοι καθαριότητας όταν δήμαρχος στον Πύργο ήταν ο Μάκης Παρασκευόπουλος .
Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι : της ρύπανσης και υποβάθμισης περιβάλλοντος με βάση το είδος και την ποσότητα των παραγόμενων ρύπων και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου σε βαθμό κακουργήματος .
Στο πολυσέλιδο Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας περιγράφονται με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες όλες οι παράμετροι του οικολογικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος στο «Ποτόκι» , όπου βρίσκονται επί σειρά ετών συσσωρευμένοι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων μέσα σε σάκους , καθώς και οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία αλλά και οι κίνδυνοι ανάφλεξης των απορριμμάτων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπούν σε τοξική βόμβα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων πολιτών .
Όπως αναφέρεται στο Βούλευμα οι 4 κατηγορούμενοι είχαν ορισθεί δυνάμει σχετικών αποφάσεων του δημάρχου Πύργου αντιδήμαρχοι και τους είχε ανατεθεί η εποπτεία και η ευθύνη για τον σχεδιασμό και την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Αναλυτικά οι κατηγορίες
Ο Ανδρέας Ανδρικόπουλος κατηγορείται ότι από τον Αύγουστο έως και τον Νοέμβριο του 2010 στην θέση «Ποτόκι» με την ιδιότητα του αντιδημάρχου καθαριότητας , κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας , παρέλειψε να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου η μονάδα δεματοποίησης να διαθέτει την απαιτούμενη Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για την λειτουργία της… Εξ αιτίας αυτής της παράλειψης για την οποία είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση , προκλήθηκε ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ανθυγιεινές καταστάσεις σε βάρος της Δημόσιας υγείας .
Ο Γεώργιος θεοδωρέλος – Χαρίτος κατηγορείται επίσης για την μη αδειοδότηση της μονάδας δεματοποίησης απορριμμάτων . Κατηγορείται επίσης ότι στην θέση «Λέτρινα» του ΤΔ Αγίου Ιωάννη στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς σε χώρο που δεν ήταν περιφραγμένος και κοντά στη θάλασσα , έδωσε εντολή να εναποτίθενται ανεξέλεγκτα στερεά απόβλητα παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την σχετική νομοθεσία καθώς όπως διαπιστώθηκε διακινδύνευσε η ποιότητα του εδάφους , των υπογείων υδάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ο Παναγιώτης Φραγκαντώνης κατηγορείται ότι τον Ιούλιο 2012 στην θέση «Ποτόκι» ως αρμόδιος αντιδήμαρχος , παρέλειψε να δώσει εντολή για την αποκατάσταση του χώρου και την απομάκρυνση των δεματοποιημένων ΑΣΑ παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία . Όπως αναφέρεται στο Βούλευμα , ο κ. Φραγκαντώνης παρέλειψε επίσης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απαιτούμενη πυροπροστασία του χώρου εγκατάστασης της μονάδας του δεματοποιητή αστικών απορριμμάτων στην θέση «Ποτόκι» με συνέπεια τον σοβαρό κίνδυνο της υγείας των πολιτών του Πύργου .
Ο Βασίλειος Παναγόπουλος κατηγορείται ότι τον Ιούνιο του 2013 στην θέση «Ποτόκι» ως αρμόδιος αντιδήμαρχος παρέλειψε να να δώσει εντολή για την αποκατάσταση του χώρου και την απομάκρυνση των δεματοποιημένων ΑΣΑ παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία. Επίσης ο κ. Παναγόπουλος κατηγορείται ότι παρέλειψε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απαιτούμενη πυροπροστασία του χώρου .
Εκθέσεις «φωτιά» των αρμοδίων Αρχών «καίνε» του 4 πρωην αιρετούς.
Καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία του κατηγορητηρίου κατά των τεσσάρων πρώην αιρετών του δήμου Πύργου έπαιξε η 2773/01.11.2011 Εκθεση Ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος , η 5085/158327/25.6.2013 κθεση Αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ηλείας , η από 19.7.2012 Εκθεση Αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος , οι 5528/19.8.2010 , 5534/19.8.2010 και 24.11.2010 Εκθέσεις αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος της Δνσης Περιβάλλοντος της ΝΑ Ηλείας καθώς και μαρτυρικές καταθέσεις των αρμοδίων υπαλλήλων.
Διαβάστε : http://apokalypseis.com/?p=3627
Οικολογικό έγκλημα και παραλείψεις
Στο Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας περιγράφεται εκτός των άλλων σε όλες του τις διαστάσεις το περιβαλλοντικό έγκλημα στο «Ποτόκι».
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων ο μεγάλος αριθμός των συσσωρευμένων δεματοποιημένων μπαλών με απορρίμματα που δεν είχαν διατεθεί σε τελικό αποδέκτη εμφάνιζαν σημεία διαρροών … Τα υγρά απόβλητα από τις πλύσεις του δεμματοποιητή και του χώρου λειτουργίας δεν διατίθεντο από τον στεγανό βόθρο στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Πύργου . Επίσης δεν υπήρχε ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής στραγγισμάτων από τα δεμματοποημένα αστικά στερεά απόβλητα και διοχέτευση αυτών στον στεγανό βόθρο , με αποτέλεσμα τη συλλογή στραγγισμάτων στα αυλάκια δίπλα στους σωρούς των δεματοποιημένων αποβλήτων με συνέπεια την πρόκληση λιμναζόντων υδάτων και δυσοσμίας , την ρύπανση του εδάφους, τον κίνδυνο για τα υπόγεια ύδατα και την ρύπανση του ποταμού Αλφειού.
Οπως αναφέρεται , οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων ότι για την διαδικασία συλλογής των στραγγισμάτων υπήρχε μόνιμο όχημα βυτίο της ΔΕΥΑ Πύργου …δεν αποδείχθηκε αληθής καθώς δεν προσκομίσθηκαν παρότι ζητήθηκαν κατά το στάδιο της ανάκρισης , τα παραστατικά διάθεσης των υγρών αποβλήτων από τον στεγανό βόθρο στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Πύργου.
Κίνδυνος ανάφλεξης
Στο Βούλευμα αναφέρεται επίσης το 2739/Φ.701.4/17.5.2012 έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου , σύμφωνα με το οποίο το «Ποτόκι» στερείτο πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας.
Με τον τρόπο αυτό δυσχέρανε τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος πυρκαγιάς , αφού η τοποθέτηση των δεμάτων σκουπιδιών σε σωρούς σε συνδυασμός με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού εγκυμονούσαν κίνδυνο αυτανάφλεξης τους (ιδίως αν διαρραγεί το περίβλημα των δεμάτων) τα οποία λόγω των ανόργανων συστατικών και των οργανικών ενώσεων – μικροσωματιδίων μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο στις περιξ κατοικημένες περιοχές αλλά και στην πόλη του Πύργου.
Ολοι οι κατηγορούμενοι στα απολογητικά τους υπομνήματα αποποιούνται των ευθυνών τους και αναφέρουν ότι τα όσα έπραξαν ήσαν καθ όλα νόμιμα και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.-
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία
Comments (1)
Trackback URL | Comments RSS Feed
Sites That Link to this Post