Νέα αγκαλιά για την καρέτα – καρέτα οι ακτές στην Αχαΐα και την Ηλεία (Photos)
Σε μια από τις πλέον σημαντικές περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα , αναδεικνύεται η ακτογραμμή του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας στην Δυτική Ελλάδα.
Πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε η έρευνα της ειδικής επιστημονικής ομάδας που συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στο ζήτημα της ανάδειξης, της προστασίας και της καταγραφής του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή που εκτός των άλλων προστατεύεται και από την διεθνή σύμβαση Ramsar.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ενώ η φετινή καταγραφή – όπως λένε στο Documento οι συμμετέχοντες στην δράση – πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη χρονοκαθυστέρηση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Τελικά η όλη προσπάθεια υλοποιήθηκε χάρις την συμβολική υποστήριξη των ιδιωτών της περιοχής .
«Τα φετινά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι παραλίες της προστατευόμενης περιοχής χαρακτηρίζονται ως παραλίες ωοτοκίας λόγω της παρουσίας του απειλούμενου είδους αλλά και της αυξητικής τάσης φωλεοποίησης.» – αναφέρει στο Documento o περιβαλλοντολόγος Διονύσης Μαμάσης που είχε και την επιστημονική εποπτεία και παρακολούθηση του προγράμματος με υπεύθυνο έρευνας πεδίου- εθελοντών τον Ηλία Τζώρα για τον Φορέας Διαχείρισης .
Στην περιοχή από τις Αλυκές Λεχαινών μέχρι τα Μαύρα Βουνά καταγράφηκαν χαρτογραφήθηκαν και προστατεύτηκαν 56 συνολικά φωλιές δηλαδή έντεκα περισσότερες από το 2015.
Πάνω από 3.500 χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τον Κυλλήνιο κόλπο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών , μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός νεοσσών που εισέρχονται στη θάλασσα καταφέρνει να φτάσει στην ενηλικίωση (ποσοστό περίπου 1 με 2 χελωνάκια από τα 1.000 φτάνουν στην ενηλικίωση) λόγω των μεγάλων απωλειών που υφίστανται στο νερό.
Δυστυχώς το πρόγραμμα κατέγραψε και πολλές νεκρές θαλάσσιες χελώνες που είχε βγάλει το κύμα στην ακτή από διάφορες αιτίες, ορισμένες από τις οποίες σχετίζονται με την δράση ασυνείδητων ψαράδων .
Εκτός της ανάδειξης – προστασίας – καταγραφής της θαλάσσιας χελώνας οι είκοσι δύο συνολικά εθελοντές συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις καθαρισμού των παραλιών από τα σκουπίδια και τα πλαστικά.-
ΠΗΓΗ: http://www.documentonews.gr/
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κοτύχι, Τύπος, Χωρίς κατηγορία