Κραυγές και ψίθυροι για υπόγειες διαδρομές στο Εφετείο Πατρών

24 Φεβρουαρίου 2017 | By

Δέκα χαρακτηριστικές υποθέσεις που αφήνουν υπόνοιες για εμπλοκή νομικών και μη παραγόντων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάκης Νοδάρος 

Εφημερίδα Documento  

Περίεργο καθαρτήριο για τους ισχυρούς της Δυτικής Ελλάδας και για τα «λευκά κολάρα» της διαπλοκής και της διαφθοράς που διώκονται κατά καιρούς με βαρύτατες κατηγορίες για την παραβατική συμπεριφορά τους φέρεται να αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Εφετείο της Πάτρας και η περιοχή της εποπτείας του.

Αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ των νομικών κύκλων της Δυτικής Ελλάδας ότι εκεί θα πέσουν στα μαλακά ή δεν θα δικαστούν καθόλου ή ακόμη και θα αθωωθούν όσοι έχουν πρόσβαση στα κυκλώματα δικαστικών υπαλλήλων, δικαστών και δικηγόρων οι οποίοι μέσω γνωριμιών και περίεργων δημόσιων σχέσεων επηρεάζουν υπογείως την έκβαση σοβαρών δικαστικών υποθέσεων.

Εχει παρατηρηθεί ότι σπουδαίες επιτυχίες διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ οι οποίες παρουσιάστηκαν δημόσια και επίπονες έρευνες μηνών έντιμων και έμπειρων δικαστών της επαρχίας όταν εισάγονται στο Εφετείο Πατρών, παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που περιέχουν, απαξιώνονται πλήρως ή μερικώς, με προκλητικά επιχειρήματα, προκαλώντας οργή, προβληματισμό και αναστάτωση.

Σε άλλες περιπτώσεις, δίκες με σοβαρά κακουργήματα, παρά τις διαμαρτυρίες δικηγόρων και πολιτών, σέρνονται επί δεκαετίες μέσω αναβολών στις δικαστικές αίθουσες. Κακουργήματα γίνονται πλημμελήματα και παραγράφονται, ενώ κατηγορούμενοι που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη αθωώνονται ύστερα από δίκες-παρωδία οι οποίες προκαλούν ψιθύρους, σάλο και ερωτήματα στην κοινή γνώμη.

Οπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες «πρόσωπα και πράγματα», οι περίεργες προσωπικές σχέσεις δικαστών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, μεγάλων οικονομικών παραγόντων, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτικών προσώπων φαίνεται να λειτουργούν ως ομπρέλα δικαστικής προστασίας ή ασυλίας για τους δυνατούς της περιοχής, μετατρέποντας τα δικαστήρια της Πάτρας πολλές φορές μέσο εξυπηρέτησης ή κάλυψης υμετέρων, φίλων και γνωστών.

Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που απαξιώνει τον θεσμό της Δικαιοσύνης, στις περίεργες δικαστικές αποφάσεις και την ατιμωρησία των επωνύμων και δυνατών της περιοχής, έντιμοι δικαστές προτάσσουν κυριολεκτικά τα στήθη τους, παραμένοντας ασυμβίβαστοι και ανεπηρέαστοι στους στόχους τους, τιμώντας το λειτούργημα που εκπροσωπούν.

Ακολουθούν κάποιες από τις προκλητικές αποφάσεις του Εφετείου Πατρών.

1. Μεταξύ… συγγενών και «αδιάκριτης» νομιμότητας

Τον Ιανουάριο του 2014, οι δικαστικές αρχές της Ηλείας, με τη βοήθεια του ειδικού κοριού της ΕΛΑΣ που χρησιμοποιήθηκε νόμιμα έπειτα από δικαστική εντολή, εξαρθρώνουν ένα δαιδαλώδες κύκλωμα ιδιωτών και τοπικών παραγόντων με δραστηριότητα σε Ηλεία και Μεσσηνία, το οποίο σχετιζόταν με την παράνομη διαχείριση των απορριμμάτων έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Στην εξάρθρωση του κυκλώματος συνέβαλαν καθοριστικά οι έρευνες και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του περιοδικού Hot Doc και η έρευνα του ΣΔΟΕ.

Αξιοποιώντας έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από τις νόμιμες τηλεφωνικές επισυνδέσεις, εκατοντάδες έγγραφα και άλλα στοιχεία, οι δικαστικές αρχές της Ηλείας χαρακτηρίζουν τα μέλη του κυκλώματος εγκληματική ομάδα και δίδουν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους υπογραμμίζοντας ότι το κύκλωμα έχει δομή, ιεραρχία και εκτελεστικά μέλη.

Η ογκώδης δικογραφία της υπόθεσης πηγαίνει από τον Πύργο στην Εισαγγελία Εφετών Πατρών. Εκεί με έναν μαγικό τρόπο το Συμβούλιο Εφετών Πατρών με το 175/2015 βούλευμά του απορρίπτει με παιδαριώδεις αιτιολογίες (μεταξύ άλλων επικαλείται τη συγγενική σχέση των μελών του κυκλώματος) την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης με άκρως προκλητικό τρόπο –όπως τον χαρακτηρίζουν νομικοί και δικαστικοί κύκλοι που ρωτήθηκαν από το Documento– απαλλάσσει από την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης του απορρήτου προφορικής συνομιλίας κατά συρροή, τον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος. Με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, αυτός κατέγραφε παράνομα σε ηχητικό αρχείο τις συνομιλίες του με δημάρχους, υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δημοτικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς. Ακόμη και με τον νυν αστυνομικό διευθυντή Ηλείας (τότε διοικητή του ΑΤ Αρχαίας Ολυμπίας) Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Κατά την κρίση των δικαστών της Πάτρας: «Οι συνομιλίες των προαναφερομένων υπαλλήλων που έχουν μαγνητοφωνηθεί – αποτυπωθεί σε Η/Υ δεν ανάγονται στη σφαίρα της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής αυτών, αλλά στα πλαίσια των υπηρεσιακών καθηκόντων τους και κατά την εκτέλεση τούτων που υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική»! (σ.σ.: η υποκλοπή των συνομιλιών έγινε όχι από δημοσιογράφο αλλά από μέλος κυκλώματος με εγκληματική δραστηριότητα).

2. Προκλητική απαξίωση ερευνών

Στις 11 Μαρτίου 2015, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ύστερα από αίτημα της ρουμανικής πρεσβείας συλλαμβάνουν στην Αχαΐα έναν Ελληνα πτηνοτρόφο 51 ετών κι έναν Ρουμάνο εργάτη με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων!

Οι συλληφθέντες εκμεταλλεύονταν εργασιακά αλλοδαπούς εργάτες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Μάλιστα για τον εξαναγκασμό τους σε εργασία χρησιμοποιούσαν ψυχολογική και σωματική βία και πολλές φορές χρήση όπλων. Στην έρευνα που ακολουθεί αποκαλύπτονται: χρηματικό ποσό 1.595.115 ευρώ κρυμμένο σε χρηματοκιβώτιο, ένα πολυτελές ΙΧΕ αυτοκίνητο, πιστόλι με 90 φυσίγγια, δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού. Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα. Η ΕΛΑΣ, θεωρώντας πολύ σοβαρή την υπόθεση, δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό.

Ομως στις αρχές Ιουλίου 2015 ο πτηνοτρόφος με απόφαση του ανακριτή Πατρών και τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως αποφυλακίζεται μετά την καταβολή εγγύησης 25.000 ευρώ! Και αυτό παρότι εναντίον οι διωκτικές αρχές είχαν σχηματίσει δικογραφία για εμπορία ανθρώπων το 2009 και το 2013. Καταρρίπτεται μάλιστα η κατηγορία ότι τα χρήματα προέρχονται από εγκληματική δράση και επιστρέφεται το ποσό.

Αθώοι οι τσιφλικάδες

Μια ακόμη περίεργη απόφαση των δικαστηρίων της Πάτρας σχετίζεται με τη γνωστή στο πανελλήνιο λόγω της πρωτοφανούς αγριότητας αιματηρή επίθεση με όπλα κατά δεκάδων αλλοδαπών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας Ηλείας τον Απρίλιο του 2013, όταν τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Τον Ιούλιο του 2014 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών με ομόφωνη απόφασή του έριξε ουσιαστικά στα μαλακά τους υπευθύνους τους αιματοκυλίσματος, καθώς εξαφάνισε την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, αθώωσε από όλες τις κατηγορίες τον επιχειρηματία κι έναν συνεργάτη του και τιμώρησε με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης 14 ετών και 7 μηνών, και 8 χρόνια και 7 μήνες αντίστοιχα τους δύο επιστάτες του με την έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα! Για το θέμα έχει γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Χωρίς περιοριστικούς όρους

Η παραπομπή του νυν δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή σε δίκη με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία του σε βαθμό κακουργήματος για το ποσό των 754.000 ευρώ, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο αποτελεί για τα δικαστικά χρονικά μια πολύ σπάνια περίπτωση. Αυτήν τη σπάνια απόφαση όμως έβγαλε το Εφετείο Πατρών για τον νυν δήμαρχο Πύργου με το 169/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, βάσει του οποίου αφαιρέθηκε ο περιοριστικός όρος της εγγυοδοσίας των 30.000 ευρώ.

3. Ουδεμία ευθύνη για χαμένη δικογραφία

Το 2010 αποκαλύπτεται ότι μια ογκωδέστατη δικογραφία που αφορούσε τη μυστηριώδη διπλή δολοφονία ενός ζευγαριού το 1992 στα Καβάσιλα Ηλείας είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς από τα δικαστήρια της Αμαλιάδας προτού ακόμη παραγραφούν τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των άγνωστων δραστών και χωρίς να έχει εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Οπως αναφέρεται στην 240/6.6.2011 πράξη αρχειοθέτησης, μετά το από 20.5.2011 πόρισμα του προέδρου Εφετών Πατρών, τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση διότι τα καταγγελλόμενα δεν στοιχειοθετούν συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις δικαστικών λειτουργών, οι οποίες να μπορούν να αποτελέσουν βάση πειθαρχικής διώξεως αυτών.

4. Περίεργες μεθοδεύσεις

Για περίεργες δικαστικές μεθοδεύσεις στο Εφετείο της Πάτρας κάνουν λόγο και οι αγρότες της Ηλείας, καθώς εκεί «σέρνεται» από τις 29 Νοεμβρίου 2010 η εκδίκαση της υπόθεσης απάτης ύψους 1.304.392 ευρώ που σχετίζεται με τη δακοκτονία στην Ηλεία το 2005 και την εμπλοκή ακόμη και νεκρών αγροτών.

Η δίκη –όπως λένε– που αφορά και επώνυμους της Ηλείας, οι οποίοι παραπέμπονται για πέντε κακουργήματα, συνεχώς αναβάλλεται και υπάρχει διάχυτη πλέον η εντύπωση ότι κάποιοι μεθοδεύουν το κουκούλωμα της υπόθεσης.

5. Ζαχαρωμένο… παραδικαστικό

Η αμαρτωλή Ζαχάρω και οι τοπικοί της άρχοντες έχουν από παλιά συμμετοχή σε περίεργες ιστορίες που σχετίζονται με δικαστικές αποφάσεις του Εφετείου Πατρών.

Στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος που δραστηριοποιείται στα δικαστήρια της Πάτρας αποδίδουν οι συγγενείς των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας την πρωτοφανή απόφαση του Εφετείου Πατρών να μετατρέψει με προκλητικότατο τρόπο την πολυετή φυλάκιση που επιβλήθηκε στον πρώην αστυνομικό και έκπτωτο δήμαρχο της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, για τις ευθύνες του στην πύρινη τραγωδία του 2007, σε κοινωφελή εργασία και μάλιστα στον Δήμο Ζαχάρως όπου έχει κηρυχθεί έκπτωτος από το δημαρχικό αξίωμα!

Μετά τον σχετικό θόρυβο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της ετυμηγορίας του Εφετείου Πατρών η οποία και εκδικάστηκε προ ημερών στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Για την προκλητική δικαστική απόφαση όμως ουδείς ελέγχθηκε ή τιμωρήθηκε…

6. Καταγγελία-φωτιά για αμαρτωλό τετράγωνο

Το 2011 μια ανώνυμη επιστολή που φτάνει στο γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κρίνεται αρκετά σοβαρή και διαβιβάζεται αμέσως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε αυτήν περιγράφεται ένα αμαρτωλό τετράγωνο, αποτελούμενο από έναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό, τον δικηγόρο γιο του που αναλαμβάνει υποθέσεις του Δήμου Ζαχάρως, την κόρη του η οποία έχει προσληφθεί στον δήμο και τη σύζυγό του που εργάζεται στο Πρωτοδικείο της Πάτρας, το οποίο, σύμφωνα με την καταγγελία, παρέχει ομπρέλα προστασίας στους κατά καιρούς κατηγορούμενους του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας.

7. Αποφάσεις και παραλείψεις

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στην Ηλεία αποκαλύπτεται ότι η αθώωση σε τοπικό δικαστήριο αιρετού εκπροσώπου του Δήμου Ζαχάρως, ο οποίος είχε παραπεμφθεί να δικαστεί επειδή ήταν μέτοχος σε εταιρεία συγγενικών του προσώπων που είχε λάβει από τον Δήμο Ζαχάρως με απευθείας ανάθεση δεκάδες «σπασμένα» έργα ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον… περίεργη, καθώς υπήρχαν συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του.

Οπως αποκαλύφθηκε, ο δικαστής, ο οποίος ελέγχεται γι’ αυτή την περίεργη αθωωτική απόφαση, διώχθηκε πειθαρχικά και για άλλη σοβαρή παράλειψη. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2009 φέρεται ότι δεν δρομολόγησε έγκαιρα τη λήψη δικαστικής απόφασης για τη δέσμευση των καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βασικών κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς των εφοριακών της ΔΟΥ Κρέστενας.

8. Μετέτρεψαν τα κακουργήματα σε πλημμελήματα

Τον Ιούλιο του 2014 άλλη μια δίκη-παρωδία διεξήχθη στο Εφετείο Πατρών με πρωταγωνιστές παράγοντες της αυτοδιοίκησης της Ζαχάρως Ηλείας και κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι διώκονταν για την παράνομη μετακύλιση προστίμων ιδιωτών στον Δήμο της Ζαχάρως από τις παράνομες παραλιακές καντίνες. Απαλλάχθηκαν σκανδαλωδώς προκαλώντας αντιδράσεις.

Το πλέον απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι αυτή είχε εισαχθεί να εκδικαστεί στις 7.12.2011, αλλά οι δικαστές της Πάτρας την ανέβαλαν για δύο χρόνια! Την προσδιόρισαν εκ νέου για τις 25.11.2013, όπου μετέτρεψαν τα κακουργήματα σε πλημμελήματα και στη συνέχεια αποφάσισαν ότι είχαν παραγραφεί!

Η νομική εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου που παρίστατο στη δίκη-παρωδία και η αντιπολίτευση ζήτησαν από τον εισαγγελέα Εφετών να ασκήσει έφεση. Ομως και οι δύο αιτήσεις απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

http://www.documentonews.gr/article/krayges-kai-psithyroi-gia-ypogeies-diadromes-sto-efeteio-patrwn

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Ζαχάρω, Κομπίνες, Πολιτική, Πυρόπληκτοι, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed