Οσμή διαπλοκής σε χρεοκοπία τράπεζας στην Αχαΐα

19 Μαρτίου 2017 | By

REPORTAZ – Μάκης Νοδάρος 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DOCUMENTO – http://www.documentonews.gr/article/osmh-diaplokhs-se-xreokopia-trapezas-sthn-axaia

Σοβαρότατες ευθύνες των κλιμακίων ελέγχου της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας αλλά και προκλητική συμπεριφορά πολλών μελών του ΔΣ περιγράφει αναλυτικά το ογκωδέστατο πόρισμα-φωτιά που έχει διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές της Πάτρας από τον οικονομικό εισαγγελέα. Εκμεταλλευόμενα τη θέση τους, τα μέλη αυτά χρησιμοποιούσαν τα κεφάλαια της τράπεζας που διοικούσαν για ίδιο όφελος με χορηγήσεις, με ανεπαρκείς καλύψεις και ασφάλειες.

Η έρευνα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος επιρρίπτει μεταξύ άλλων ευθύνες στον πρώην δήμαρχο της Πάτρας και επί σειρά ετών πρόεδρο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευάγγελο Φλωράτο, στον αντιπρόεδρο επιχειρηματία Νικόλαο Δούρο (Ομιλος Δούρου), στον αντιπρόεδρο και πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Κωνσταντίνο Ατζουλάτο (Ομιλος Ατζουλάτου), στον αντιπρόεδρο του ΔΣ Παναγιώτη Αθανασίου και στα μέλη και ταμίες του ΔΣ Παντελή Κοκκόση (Ομιλος Κοκκόση), Ανδρέα Μανωλόπουλο, Ευάγγελο Ευαγγελίου και Δημήτριο Κανελλόπουλο.

Στο πόρισμα που έχει στη διάθεσή του το Documento αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Κατά παράβαση των βέλτιστων αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγήσεων προς τα μέλη του ΔΣ της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας τα ίδια τα μέλη είχαν εγκρίνει τις χορηγήσεις είτε προς τον εαυτόν τους είτε προς επιχειρήσεις συμφερόντων τους».

Οι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθούσαν ήταν νόμιμες και σύμφωνες με το καταστατικό και πως οι αποφάσεις του ΔΣ λαμβάνονταν έπειτα από εισήγηση του κατά περίπτωση οργάνου.

Ελλείψεις, διώξεις και ΔΣ με… παρελθόν

Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος προτείνει την άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα της από κοινού και κατ’ εξακολούθηση κακουργηματικής απιστίας σε βάρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για ζημιά 209.437.991,67 ευρώ. Δικαστικές πηγές ανέφεραν στο Documento ότι η υπόθεση, που αναδίδει έντονη οσμή διαπλοκής, βρίσκεται στην ανάκριση με τη συγκέντρωση νέων στοιχείων και καταθέσεων. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι θεωρείται σίγουρο πως εκτός από την απιστία σε βαθμό κακουργήματος οι ποινικές διώξεις θα επεκταθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα (εκτιμάται ότι θα είναι δεκάδες) και για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης.

Παράλληλα, ο οικονομικός εισαγγελέας κάνει λόγο για σημαντικές ελλείψεις στα συστήματα πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Αναφέρει την απουσία ανάπτυξης εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου και μεθόδων διαχείρισης-παρακολούθησης διαφόρων κινδύνων και σημειώνει ότι οι υπάλληλοι ασχολούνταν κυρίως με μια σειρά πιστοδοτικών θεμάτων (εισηγήσεις και εγκρίσεις).

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η ζημία σε βάρος της τράπεζας και κατ’ επέκταση σε βάρος των μεριδιούχων προήλθε από την καταχρηστική διαχείριση της περιουσίας της, κυρίως από τα μέλη του ΔΣ. Μάλιστα στα 2/3 του πολυσέλιδου πορίσματος περιγράφεται με στοιχεία η «αμαρτωλή» χρηματοδότηση εταιρειών και ομίλων που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης.

Πηγές των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών στη δυτική Ελλάδα αποκάλυψαν στο Documento ότι ορισμένα μέλη του τραπεζικού ιδρύματος τα οποία είχαν θητεία στο ΔΣ της «αμαρτωλής» τράπεζας εμπλέκονται ως επιχειρηματίες σε πληθώρα σοβαρών υποθέσεων που σχετίζονται με λήψη και έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Επίσης ανέφεραν ότι όταν η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα τέθηκε υπό εκκαθάριση χρειάστηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο τα χρήματα που είχε εισπράξει από τους πολίτες για φορολογικούς σκοπούς.

Προκλητικές περιπτώσεις δανειοδότησης

Μερικές από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις του «αμαρτωλού» τρόπου λειτουργίας της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας που εντόπισε ο οικονομικός εισαγγελέας:

*Χρηματοδότηση επισκευαστικών δανείων ομίλου που ανήκε σε μέλος του ΔΣ, στα οποία ο προϋπολογισμός των δαπανών έφερε ημερομηνία μεταγενέστερη της έγκρισης του ποσού που χορηγήθηκε.

*Χορήγηση προσωπικού δανείου 70.000 ευρώ σε συγγενικό πρόσωπο μέλους του ΔΣ που εμφανιζόταν ως άνεργη και χωρίς καμία σημείωση σχετικά με τις πηγές εσόδων της.

*Χορήγηση δανείου 200.000 ευρώ σε φοιτητή μη δηλωθέντων εισοδημάτων με σκοπό την αγορά οικοπέδου για επαγγελματική στέγη και στεγαστικού δανείου 36.000 ευρώ.

*Χρηματοδότηση επένδυσης για αγορά οικοπέδου ποσού 1.350.000 ευρώ σε πιστούχο με επίσημη ιδιότητα «οικιακά», αγνώστων πηγών και δυνατότητας αποπληρωμής του δανείου.

*Χορήγηση καταναλωτικών δανείων σε στελέχη και μέλη του ΔΣ της τράπεζας για την αγορά συνεταιριστικών μεριδίων.

Η ΤτΕ γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα

Οπως αποκαλύπτει στο Documento ο οικονομολόγος Αθανάσιος Μπέλλας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος των 15.000 μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η Τράπεζα της Ελλάδος γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες των μελών της διοίκησης από το 1999!

«Από το 1999 η Γενική Επιθεώρηση της Τράπεζας της Ελλάδος με την ΑΠ 469/1999 έκθεσή της, που είχε σταλεί στον πρόεδρο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, είχε διαπιστώσει εκτός των άλλων ότι κατά παράβαση του κανονισμού πιστοδοτήσεων είχαν χορηγηθεί δάνεια προς μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας χωρίς να υπάρχει σε αυτά πιστοδοτική ικανότητα. Ομως τότε κανείς δεν μας ενημέρωσε και η ΤτΕ δεν έλαβε τα μέτρα που όφειλε. Επίσης ποτέ δεν έλαβε γνώση για όλα αυτά που συνέβαιναν το ανώτατο όργανο της τράπεζας που ήταν η γενική συνέλευση των μεριδιούχων» λέει ο κ. Μπέλλας.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Ζαχάρω, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed