Έτοιμοι να «χτυπήσουν» για πετρέλαιο στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης , δίπλα σε τουριστικές εγκαταστάσεις και ανάμεσα σε τρία Εθνικά Πάρκα! (βίντεο)

29 Απριλίου 2017 | By

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους πολίτες , στους τοπικούς φορείς, στις οικολογικές οργανώσεις αλλά και σε μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, η πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει μάλλον βιαστικά , πιεζόμενη από την οικονομική κρίση , στην εξόρυξη πετρελαίου μέσω πολυεθνικών εταιρειών , στην περιοχή του Ιονίου, του Πατραϊκού Κόλπου και της ΒΔ Πελοποννήσου .

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ – DOCUMENTO 

Η βιασύνη , η προχειρότητα και οι ελλιπείς μελέτες είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον γενικότερο σχεδιασμό της άντλησης υδρογονανθράκων σε μια οικολογικά και τουριστικά ευαίσθητη περιοχή. Η οποία περιλαμβάνει ,τρία Εθνικά Πάρκα, (το Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου , το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλλιάς και το Εθνικό Πάρκο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού) μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις , την σημαντικότερη περιοχή υδατοκαλλιεργειών στην χώρα μας και κυρίως το σημείο που χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους ως η πιο ενεργά σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης!

Ανησυχία

Η προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου σε μια περιοχή , η οποία αποτελεί ουσιαστικά την «καρδιά» μιας τοποθεσίας όπου έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί μεγάλα ενεργά σεισμικά ρήγματα με δυναμικό που μπορεί να ξεπεράσει τα 7 Ρίχτερ , ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες και την τοπική κοινωνία . Όμως περιέργως η εφιαλτική παράμετρος των πολλαπλών επιπτώσεων στην περίπτωση ατυχήματος από το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός καταστροφικού σεισμού , δεν περιλαμβάνεται στις δύο Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκαν κατά το παρελθόν.

Μελέτες – συρραφή από άλλες περιοχές !

Οπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό Hot Doc ,οι περιβόητες στρατηγικές μελέτες που εισήχθησαν για έγκριση στα Περιφερειακά Συμβούλια Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων , για περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Δυτικό Πατραϊκό και στο Δυτικό Κατάκολο αποτελούσαν σκανδαλωδώς συρραφή κομματιών μελετών που αφορούσαν άλλες περιοχές ! Οι σύνταξή τους είχε ανατεθεί το 2012 από το ΥΠΕΚΑ στο ΕΛΚΕΘΕ και στην εταιρεία APC ADVANCED PLANNING COLSUTING Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ .
Οι επιστήμονες που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν γι αυτές στα Περιφερειακά Συμβούλια Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες μελέτες , δεν ασχολούνταν με τα σοβαρά ζητήματα των περιοχών αλλά αποτελούσαν ουσιαστικά κομμάτια άλλων παρόμοιων μελετών που έχουν εφαρμοστεί σε Κύπρο και ΗΠΑ !

Από Κύπρο και ΗΠΑ !

Στην γραπτή εισήγησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων , ο Δρ. Νίκος Βαρότσης Καθηγητής Μηχανικής Πετρελαίου – Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός . Όπως αναφέρει :
« Προκύπτει πως για την σύνταξη της ΣΜΠΕ ( Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) ακολουθήθηκε κατά γράμμα η διάρθρωση των Κεφαλαίων που είχε υιοθετηθεί για την ΣΜΠΕ της Κύπρου. Επιπρόσθετα, προκύπτει κι ένα πρόβλημα δεοντολογίας καθώς ολόκληρο το Κεφάλαιο 5 (και των 2 μελετών) που τιτλοφορείται: «Εκτίμηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον του από τις δραστηριότητες αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων» – αποτελεί κατά λέξη μετάφραση του αντίστοιχου Κεφαλαίου 5 της ΣΜΠΕ που συνετάχθη για την ΑΟΖ της Κύπρου, με ημερομηνία δημοσίευσης 15/11/2008 χωρίς να γίνεται ούτε καν μνεία στον Κατάλογο Συμμετεχόντων (Παράρτημα Α’) στη μελέτη αυτή.»
Πάντως ο κ. Βαρότσης μιλώντας στο Documento ανέφερε ότι ως επιστήμονας τάσσεται σήμερα υπέρ της εξόρυξης πετρελαίου στις άνω περιοχές αρκεί – όπως τόνισε – να ληφθούν υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των γεωτρήσεων που θεωρεί έτσι κι αλλιώς ως δεδομένα από τις εταιρείες.

Γεωτρήσεις και σεισμικότητα

Προβληματισμό προκαλεί επίσης η παράμετρος της σχέσης των βαθιών γεωτρήσεων για την άντληση πετρελαίου και των σεισμικών δονήσεων . Σχέση που έχει καταγραφεί και επίσημα από γεωλόγους ενώ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και των Αμερικανών επιστημόνων. Μάλιστα οι ερευνητές της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας USGS εκτιμούν ότι η απότομη αύξηση που καταγράφεται τελευταία στη συχνότητα των σεισμών στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ οφείλεται στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σημειώνουν δε ότι η συχνότητα δονήσεων με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ αυξήθηκε κατά 20 φορές από τα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, και η μεταβολή αυτή «είναι σχεδόν σίγουρα ανθρωπογενής» .

Εξόρυξη πετρελαίου δίπλα από λιμάνι με 1,5 εκ. επισκέπτες !

Μέσα στα περιβόητα «οικόπεδα» προς εκμετάλλευση, βρίσκεται και το πολυσύχναστο λιμάνι του Κατακόλου στην Ηλεία. Εκεί κάθε χρόνο «δένουν» πάνω από πεντακόσια κρουαζιερόπλοια από όλο τον κόσμο μεταφέροντας περίπου 1,5 εκ. επισκέπτες οι οποίοι αποβιβάζονται προκειμένου να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία .
Το ενδεχόμενο της συνύπαρξης των κρουαζιερόπλοιων με τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου προβληματίζει σοβαρά την τοπική κοινωνία παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας Energean Oil & Gas ότι η γεώτρηση προς τον κοίτασμα υδρογονανθράκων που έχει εντοπιστεί , δεν θα γίνει με την κατασκευή εξέδρας μέσα στην θάλασσα αλλά από την ξηρά με την μέθοδο της πλάγιας γεώτρησης σε βάθος 2,5 χλμ.

Καθησυχαστική η Energean Oil & Gas

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Energean επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η τεχνογνωσία της και το παράδειγμα της 35ετούς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο της Καβάλας, με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς την οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε ένα νομό με κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως είναι η Θάσος, και με περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, όπως είναι το Δέλτα του Νέστου, εγγυώνται ότι το Κατάκολο θα καταστεί ένα νέο παράδειγμα διεθνούς αναφοράς, καθώς θα συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη του τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου.

Προβληματίζει η σεισμικότητα της περιοχής

Πάντως ανεξάρτητα του τρόπου εξόρυξης του «μαύρου χρυσού» οι σεισμολόγοι είναι πολύ επιφυλακτικοί .Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπουν την Πολιτεία, πριν δώσει το τελικό πράσινο φως για εξορύξεις στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας να απαιτήσει από τις εταιρείες ειδικές μελέτες αποκλειστικά για τους σεισμικούς κινδύνους οι οποίοι λόγω γεωμορφολογίας και σεισμικότητας είναι απρόβλεπτοι.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ακόμη και από μικρές σεισμικές δονήσεις μπορεί να επέλθει η καταστροφή καθώς το γεωτρύπανο σε μεγάλο βάθος «μπορεί να κοπεί σαν καρότο» από την μετακίνηση του εδάφους με ανυπολόγιστες και τραγικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή .

Ποιος θα αναλάβει το κόστος μιας ενδεχόμενης καταστροφής ;

Όπως λένε στο Documento τα μέλη της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ), με δέλεαρ το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τον φόρο 20% και τον Περιφερειακό Φόρο 5% επί των κερδών από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (άρθρο 161 του Ν. 4001/2011) η Πολιτεία και οι πολυεθνικές επιχειρούν να κάμψουν τις αρνητικές αντιδράσεις και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας .
Όμως κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει επίσημα μέχρι σήμερα αν οι συμφωνίες με τους επενδυτές εξασφαλίζουν ότι αυτοί θα πληρώσουν σε περίπτωση ατυχήματος. Όπως επίσης κανείς δεν γνωρίζει αν τα δαπανηρά καθημερινά μέτρα παρακολούθησης – πρόληψης (ειδικά σκάφη για περιπολίες, σταθμοί παρακολούθησης, πλωτά φράγματα κ.λπ.)θα βαρύνουν τον επενδυτή και όχι το Δημόσιο. –

Γιώργος Κανέλλης Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, μέλος Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ).
« Εναντι των σχεδίων για εξορύξεις υδρογονανθράκων, από την στεριά και τη θάλασσα της Δυτικής Ελλάδας, θεωρούμε ότι η μακροχρόνια συνετή επιλογή και από πλευράς κλιματικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας αλλά και από πλευράς προσανατολισμού των επενδυτικών κεφαλαίων είναι η γνωστή διεθνώς με τη φράση : «αφήστε τα στο έδαφος». Παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιριών και χωρίς να αμφισβητούμε τις προθέσεις τους για σοβαρά μέτρα ασφαλείας έναντι κινδύνων ιδίως σεισμικών, υπογραμμίζουμε ότι τυχόν πολλαπλασιασμός τέτοιων εγκαταστάσεων εξόρυξης σε στεριά και θάλασσα, αναπόφευκτα θα πολλαπλασιάσει και τον κίνδυνο διαφυγής αργού πετρελαίου στα υπόγεια νερά, το έδαφος ή την θάλασσα και θέτει ζήτημα εφαρμογής της αρχής της προφύλαξης. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά επιλογή που στρέφεται προς το παρελθόν.»

Αλέξανδρος Φραντζής δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας -επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».
« Ο κίνδυνος μιας σοβαρής οικολογικής καταστροφής με ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και με θύματα τα σπάνια θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στην Τα΄φρο του Ιονίου , κρύβεται πίσω από τις «ανώδυνες και αθώες» κατά τους αρμόδιους , έρευνες για την ύπαρξη σεισμικών ρηγμάτων και υδρογονανθράκων που πραγματοποιούνται στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας μέχρι και την Κρήτη. Οι ίδιοι επίσης κίνδυνοι υπάρχουν και από την εξόρυξη του πετρελαίου στην περιοχή. Πέρα από την πολλαπλή και μεγάλη αξία του θαλάσσιου περιβάλλοντός που καταστρέφουμε ψάχνοντας η βγάζοντας πετρέλαιο , κόσμος θα πρέπει να σκεφθεί ότι δεν είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που μπορούν να του λύσουν τα προβλήματά του και να βελτιώσουν την ζωή του. Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο, που είναι πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου αλλά οι λαοί τους ζουν σε πολύ μεγάλη δυστυχία και φτώχεια και το πετρέλαιο αποδείχθηκε κατάρα, που έφερε πόνο και αίμα.»

Ακης Τσελέντης – Καθηγητής Σεισμολογίας – Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
« Αποτελεί αναγκαία πρυπόθεση πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για την εξόρυξη πετρελαίου , να εκπονηθεί μια λεπτομερής έρευνα που θα στοχεύει στην αναλυτική αποτύπωση πιθανών ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή. Δεν εννοώ μια αόριστη μελέτη δήθεν περιβαλλοντικών επιπτώσεων από αυτές που συνήθως γίνονται για τα «ματια του κόσμου» αλλά την πραγματοποίηση αναλυτικών γεωφυσικών μετρήσεων μεγάλης ευκρίνειας όπως και την εγκατάσταση ενός πυκνού δικτύου υποθαλάσσιων σεισμογράφων.
Κι αυτό γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για κατασκευή ενός φράγματος η ενός σκουπιδότοπου αλλά για την διάνοιξη γεωτρήσεων σε μια από τις πλέον σεισμικά ενεργές περιοχές της Ευρώπης και μια περιοχή με μεγάλη περιβαλλοντική και τουριστική αξία.
Είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα ότι οι αντλήσεις υδρογονανθράκων συνδέονται άμεσα με την αύξηση της σεισμικότητας μιας περιοχής. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή της Οκλαχόμα.
Ακόμα και ένας μικρός σεισμός σαν αυτούς που συμβαίνουν κατά εκατοντάδες Κεντρικό Ιόνιο μπορεί να προκαλέσει αστοχία σε οποιαδήποτε γεώτρηση και στην συνέχεια την διαφυγή πετρελαίου το οποίου μέσω των θαλασσίων ρευμάτων θα προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή στις πανέμορφες ακτές του Ιονίου. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλούτο. Όμως να γίνει αυτό με τον σωστό τρόπο και εξαντλώντας όλα τα μέτρα αποτροπής μια περιβαλλοντολογικής ζημιάς . Μέτρα τα οποία δυστυχώς δεν βλέπω να λαμβάνονται .
Δεν μπορούμε στο όνομα του γρήγορου κέρδους να θέτουμε σε κίνδυνο την μοναδική ομορφιά των ακτών του Ιονίου και κατ επέκταση τον τουρισμό μας ο οποίος και αποτελεί την βαριά μας βιομηχανία.» .

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed