Γιάφκα ΚΕΕΛΠΝΟ με τα χαρτιά από το μεγάλο φαγοπότι !

5 Νοεμβρίου 2018 | By

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DOCUMENTO – https://www.documentonews.gr/article/giafka-keelpno-me-ta-xartia-apo-to-megalo-fagopoti

Όταν το 2015 ο τότε νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε χαρακτηρίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ «offshore του δημοσίου» προφανώς και ο ίδιος αγνοούσε ότι ο ιός της διαφθοράς στο κέντρο λοιμώξεων είχε επεκταθεί πέρα από το πλαίσιο που περιγράφεται στη λειτουργία των αμαρτωλών παραδείσιων εταιρειών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διακινούσε μόνο αμαρτωλό μαύρο χρήμα, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι εισαγγελικές έρευνες, αλλά αποτελούσε τον καλά δομημένο μηχανισμό μιας μαφίας. Στη μαφιόζικη αυτή λειτουργία περιλαμβάνονται διπλά λογιστικά βιβλία και κρυμμένα αρχεία, όπως ακριβώς στις ταινίες, καθώς και πιθανοί εκβιασμοί σε ευεργετηθέντες από τη μαφία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο δεύτερο υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ανακάλυψαν καμουφλαρισμένη κρύπτη με τα αρχεία του κέντρου, τα οποία επιμελώς είχαν αποκρύψει από την έρευνα. Μέσα σε ένα δημόσιο κτίριο υπάλληλοι του δημοσίου και πρωταγωνιστές στο μεγάλο φαγοπότι είχαν δημιουργήσει το μουσείο της διαφθοράς τους, ενώ ταυτόχρονα έλεγαν πως τα χαμένα αρχεία που έκρυβαν και τα οποία αναζητούσαν οι επιθεωρητές είχαν κατασχεθεί από την εισαγγελία.

Η έφοδος

Το πρωί της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου μια ομάδα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, η οποία τα τελευταία χρόνια διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έφτασε συνοδεία αστυνομικών στο κτίριο της οδού Αγράφων 3 στο Μαρούσι και ζήτησε από τη διοίκηση να τους οδηγήσει στο δεύτερο υπόγειο όπου είναι το γκαράζ.

Το κλιμάκιο άρχισε να ερευνά τον χώρο του γκαράζ και έμοιαζε να αναζητά κάτι πίσω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αφού έκαναν μια γενική κατόπτευση του χώρου, πλησίασαν τους τοίχους του υπογείου και –προς μεγάλη έκπληξη των αστυνομικών– άρχισαν να ψηλαφίζουν τις επιφάνειες και στη συνέχεια να τις χτυπούν. Το θέαμα έμοιαζε μάλλον παράξενο, ειδικά όταν έπειτα από πολύωρη παραμονή οι επιθεωρητές άρχισαν να χτυπούν με αγωνία τις γροθιές τους ενώ ταυτόχρονα αφουγκράζονταν τους ήχους που προκαλούσαν.

Ηταν μεσημέρι όταν μια επιθεωρήτρια ενημέρωσε τους συναδέλφους της ότι κάτι είχε βρει και διευκρίνισε πως ο ήχος από το χτύπημα του τοίχου ακουγόταν υπόκωφος. Συμφώνησαν ότι αυτό που φαινόταν για τοίχος δεν ήταν τοίχος αλλά επιφάνεια που κάλυπτε κάποιο κρυφό άνοιγμα.

Τα επόμενα λεπτά κατάφεραν να αφαιρέσουν ένα κομμάτι γυψοσανίδα η οποία, ενώ εμφάνιζε την όψη τοιχοποιίας, στην πραγματικότητα έκρυβε μια πόρτα. Το μεικτό κλιμάκιο έρευνας του ΚΕΕΛΠΝΟ βρισκόταν μπροστά σε μια μεγάλη αποκάλυψη: στοιχείων αλλά και της μαφιόζικης λειτουργίας του αμαρτωλού κέντρου.

Βαθύ λαρύγγι ένας από τους υπόδικους;

Πίσω από την πόρτα που κάλυπτε η γυψοσανίδα υπήρχε ένα κρυφό δωμάτιο με ντουλάπες γεμάτο έγγραφα από τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Με εντολή της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου ξεκίνησε η κατάσχεση και αρχειοθέτηση του υλικού και φυσικά η αξιολόγησή του, που κράτησε επτά ημέρες.

γυψοσανίδα στο υπόγειο του κτιρίου που εμφανιζόταν σαν τοίχος και πίσω κρυβόταν η είσοδος της κρύπτης.

Η πληροφορία για την κρύπτη μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μέσω τηλεφώνου από άτομο το οποίο δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του αλλά εικάζεται πως ανήκει στην ομάδα στελεχών του κέντρου, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να είναι κάποιος από τους ήδη υπόδικους ο οποίος θα εμφανιστεί αφού έδωσε την πληροφορία για να ελαφρύνει τη θέση του.

Η κρύπτη φαίνεται ότι ήταν γνωστή σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο χώρος μπροστά από την καλυμμένη πόρτα ήταν σε χρήση κανονικά ως πάρκινγκ αυτοκινήτων και είναι μάλλον απίθανο οι υπάλληλοι που σύχναζαν στο δεύτερο υπόγειο να γνώριζαν λεπτομέρειες.

Η πόρτα που αποκαλύφθηκε οδηγούσε σε έναν «θησαυρό».

Μετά την επίσημη αποκάλυψη του σκανδάλου το 2015 η πληροφορία για κρυφό λογιστήριο και αρχείο του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε φτάσει στα κλιμάκια έρευνας. Ως γιάφκα του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προσδιοριστεί αρχικά διαμέρισμα κοντά στα κεντρικά κτίρια που φαίνεται να έχει νοικιαστεί από στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά δεν υπήρχαν άλλες πληροφορίες. Το κρυφό αρχείο και λογιστήριο κατέληξε να είναι κάτι σαν αστικός μύθος στα κλιμάκια έρευνας μέχρι που η πληροφορία την προηγούμενη βδομάδα αποκάλυψε αυτό το οποίο θεωρούσαν πλέον αδύνατο να υπάρχει.

Τα χαμένα αρχεία σε ντουλάπες

Στις ντουλάπες το μικρό κλιμάκιο των επιθεωρητών εντόπισε συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποδείξεις και τιμολόγια, κινήσεις λογαριασμών και υλικό το οποίο αποτυπώνει τη λειτουργία του ως το 2015.

Σε κούτες και ντουλάπες βρέθηκαν τιμολόγια και άλλα έγγραφα από το πάρτι που είχε στηθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το υλικό αυτό, το οποίο αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά κυρίως ποιους χρηματοδότησε κατά καιρούς και με ποιον τρόπο, αναζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια από διάφορα κλιμάκια ελέγχου αλλά και εισαγγελείς που έχουν ασχοληθεί με τη διερεύνηση των υποθέσεων.

Τον Νοέμβριο του 2015, ύστερα από πολύμηνη επιτόπια έρευνα στο κέντρο, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας με έκθεση ελέγχου για το ΚΕΕΛΠΝΟ περιγράφει πώς σπαταλήθηκε το δημόσιο χρήμα μέσα από δαπάνες για εικονική διαφήμιση και προώθηση. Διατυπώνει όμως προβληματισμό γιατί τα αποδεικτικά στοιχεία για τις δαπάνες αυτές δεν βρέθηκαν ποτέ, ώστε να στοιχειοθετηθούν και το ασφαλές συμπέρασμα και η ποινική ευθύνη.

Στο λογιστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχε ένα βολικό δημιουργικό χάος. Παρά τη γαλαντομία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε δαπάνες, δεν υπήρχε κανένα σύστημα μηχανοργάνωσης, ενώ η οικονομική διευθύντρια Αικατερίνη Πολύζου είχε υποδείξει στους επιθεωρητές ανοργάνωτους φακέλους για έρευνα. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις των ερευνητών για το πού βρίσκονται τα στοιχεία, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και η οικονομική διεύθυνση έλεγαν πως αυτά έχουν κατασχεθεί από προηγούμενες έρευνες εισαγγελέων και δεν βρίσκονται πλέον στα αρχεία του κέντρου.

Γράφει συγκεκριμένα η έκθεση ελέγχου: «Η υπεύθυνη του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης κ. Αικατερίνη Πολύζου, ως υπεύθυνη του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει χορηγήσει στοιχεία κίνησης λογαριασμών τραπέζης (extraits) καθώς και πίνακα διενεργηθέντων διαγωνισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ελεγχόμενη περίοδο αν και αυτά είχαν ζητηθεί από το κλιμάκιο ελέγχου από 19.2.2015… Την 4.6.2015 σε επίσκεψη του κλιμακίου στον φορέα, ζητήθηκαν εγγράφως στοιχεία από υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, στις έγγραφες απαντήσεις της υπεύθυνης του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης και (ουχί του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ) έγινε επίκληση διαφόρων αιτιάσεων (φόρτος εργασίας, ήδη αποσταλλέντα στοιχεία για άλλον έλεγχο κ.λπ). Σημειώνεται ότι στα εν λόγω έγγραφα, μεταξύ άλλων, επικαλείται πως παρέδωσε την πλειονότητα των στοιχείων που ζητήθηκαν την 26.5.2015, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού ουδέν στοιχείο αναγόμενο στην οικονομική διαχείριση χορηγήθηκε».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο επιχείρημα περί αρχείων που υπήρχαν αλλά κατασχέθηκαν από τους εισαγγελείς χρησιμοποιήθηκε από τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, στη δίκη με τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο δημοσιογράφος είχε γράψει πως για τη διαφημιστική καμπάνια για τον καρκίνο που είχε αναλάβει η εταιρεία της κ. Στουρνάρα από το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έγινε στ’ αλήθεια. Η Λ. Νικολοπούλου είπε στο δικαστήριο πως υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά αλλά τα κατέσχεσε η εισαγγελική έρευνα από τα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο τεράστιο υλικό που βρήκαν την Παρασκευή οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης στη γιάφκα του ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι στο επίσημο λογιστήριο φαίνεται ότι υπάρχουν όλα τα επίμαχα έγγραφα που αποδεικνύουν πώς έγινε η διαχείριση των χρημάτων. Και φυσικά αποδεικνύεται η ευθύνη όσων απέκρυψαν τα στοιχεία αυτά εμφανίζοντάς τα ως ανύπαρκτα ή ήδη κατασχεμένα.

Στοιχεία εκβιασμών

Τιμολόγια, συμβάσεις, αποδεικτικά τραπεζών θα ταξινομηθούν το επόμενο διάστημα και με βάση τα στοιχεία είναι λογικό να επαναπροσδιοριστεί πλέον η έρευνα ή να συμπληρωθούν στοιχεία που ήδη υπάρχουν.

Τα έγγραφα και τα τιμολόγια φαίνεται ότι αποτελούν το χαμένο υλικό που συμπληρώνει το παζλ της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Η ύπαρξη των κρυφών στοιχείων ενοχοποιεί επίσης συγκεκριμένα άτομα που είχαν σχέση με την οικονομική διεύθυνση, οπότε είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες διώξεις που αφορούν την υπεξαγωγή των σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων του δημοσίου. Δεν είναι απίθανο να ανοίξουν ακόμη και στόματα, αφού η υπόθεση γίνεται πολύ σοβαρή και οι ως σήμερα υπόδικοι πρέπει ενδεχομένως να διαλέξουν τον ρόλο του κατηγορουμένου με βαριές κατηγορίες ή του μάρτυρα.

Οι επιθεωρητές – ερευνητές δεν είναι φυσικά οι μόνοι που αναρωτιούνται γιατί αυτά τα στοιχεία κρατήθηκαν κρυφά με τόση επιμέλεια. Θα μπορούσαν οι ενεχόμενοι να τα έχουν καταστρέψει, καταστρέφοντας πιθανόν και την αλυσίδα που οδηγεί στους ενόχους. Επέλεξαν όμως να τα κρατήσουν και μάλιστα με τέτοιον προσεγμένο και ασφαλή τρόπο. Ενας πιθανός λόγος είναι πως τα στοιχεία αυτά κρατήθηκαν γιατί χρησιμοποιούνται σε εκβιασμούς. Μέσω των αποκαλυπτικών εγγράφων ασκούνται ίσως πιέσεις σε αυτούς που έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε παράνομες ενέργειες και εκβιάζονται όσοι συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι είτε ως υπογράφοντες είτε ως ευνοημένοι. Αν όλα αυτά σας μοιάζουν με ταινία και μεθόδους μαφίας, έχετε απόλυτο δίκιο. Και μάλλον μέσω των εγγράφων το σίριαλ θα έχει και συνέχεια.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed