Ένοχος ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος…
Κάθειρξη 15 ετών για δύο κακουργήματα, και συγκεκριμένα για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, στον πρώην Υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο.
Πάρα την υψηλή ποινή όμως και την απαξία της υπόθεσης για την οποία κρίθηκε ένοχος, το δικαστήριο ( πρώτου βαθμού) αποφάσισε κατά πλειοψηφία 2-1 να του χορηγήσει αναστολή στην έφεση.
Παράλληλα του απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα.
Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική εισήγηση, έκρινε ομόφωνα ένοχους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και τους 3 συγκατηγορούμενους το Γ. Ανθόπουλου, επιβάλλοντάς τους την ίδια ποινή των 15 ετών, επίσης με αναστολή μέχρι το εφετείο.
Παράλληλα διατάχθηκε η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας και συγκεκριμένα: 1,7 εκ. ευρώ για τον Γιάννη Ανθόπουλο, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του, και 5,7 εκ. ευρώ για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες. Επιπλέον επιβλήθηκε σε όλους στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με εξοντωτικά επιτόκια από την εταιρεία Namaco -μετέπειτα Gennet υπεύθυνοι της οποίας είναι οι Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, Αλέξανδρος Μαρτίνης και Κωνσταντίνος Υφαντής.
Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι της εταιρίας κατηγορούνται για τοκογλυφία από κοινού κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ενώ ο Γιάννης Ανθόπουλος για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ωστόσο, τόσο ο Γιάννης Ανθόπουλος, όσο και οι συγκατηγορούμενοί του δήλωσαν αθώοι ενώπιον του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι είναι θύματα πλεκτάνης.
Τι είπε στην αγόρευση η εισαγγελική λειτουργός
Από την πλευρά της η εισαγγελική λειτουργός τόνισε κατά την αγόρευσή της ότι «αποδεικνύεται κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι έγινε τοκογλυφία» παραθέτοντας μαρτυρίες και στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Όπως είπε, οι κατηγορούμενοι δεν προστατεύτηκαν από το ενδεχόμενο η Οδέττη Πετρίδη να τους καταγγείλει στη Δικαιοσύνη, καθώς «δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά της για να τινάξει τον ζυγό της τοκογλυφίας».
Διαβάστε επίσης: Την ενοχή του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλου πρότεινε η εισαγγελέας
Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Γιάννη Ανθόπουλου ότι η καπνέμπορος του δάνεισε μεγάλα ποσά για να χτίσει τη βίλα του στη Βούλα, την ώρα που ασφυκτιούσε οικονομικά και ζητούσε βοήθεια για δανεισμό, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι υπάρχουν θέματα «πασίδηλα» για το δικαστήριο.
«Οι κατηγορούμενοι είχαν την υποχρέωση να δώσουν πειστικές απαντήσεις αλλά δεν έδωσαν» είπε η εισαγγελέας.
Τι έλεγε το κατηγορητήριο
Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε εφτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Έτσι, η εταιρεία καπνού της τελευταίας εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για το Γιάννη Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.
Η εταιρία GENNET, ο καπνός και η… τοκογλυφία
Θύμα της τοκογλυφικής δραστηριότητας των υπευθύνων της εταιρείας GENNET ήταν μια καπνεμπορική επιχείρηση με έδρα την Καβάλα, η οποία φέρει την επωνυμία «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ».
Όπως είχε γράψει το HOT DOC, η επιχείρηση αυτή το 2001 είχε ανάγκη δανειοδότησης, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέες πιστώσεις από την «Αγροτική Τράπεζα», επειδή τα προηγούμενα δάνεια που είχε λάβει από την ίδια τράπεζα δεν είχε καταφέρει να τα εξυπηρετήσει.
Για να εξασφαλίσει νέα δανειακή χρηματοδότηση είχε ζητήσει την βοήθεια του κ. Ανθόπουλου, ο οποίος ήταν τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και είχε διατελέσει παλαιότερα υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο εν λόγω πολιτικός ανέλαβε τότε να φέρει σε επαφή τους υπευθύνους της καπνεμπορικής επιχείρησης με την εταιρεία GENNET, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και η οποία θα αναλάμβανε τη δανειοδότηση με επιτόκιο υψηλότερο αυτού που θεωρείτο θεμιτό σύμφωνα με το νόμο.
Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστική κατάθεση «καίει» πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ
Επειδή οι χορηγήσεις των δανείων αυτών ήταν συναλλαγές παράνομες, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών (της δανειολήπτριας καπνεμπορικής επιχείρησης «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ» και της GENNET) η συγκάλυψη των συναλλαγών αυτών με εικονικές αγοραπωλησίες καπνών! Για τον σκοπό αυτό, συστάθηκε μια τρίτη εταιρεία, με την επωνυμία «KAΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ». Υπεύθυνη της τρίτης αυτής εταιρείας ορίστηκε η 18χρονη τότε κόρη του ζεύγους το οποίο διοικούσε την καπνεμπορική επιχείρηση.
Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση της τοκογλυφίας
Από ένα σημείο και μετά οι υπεύθυνοι της δανειολήπτριας επιχείρησης, της «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ», δεν άντεξαν την αφαίμαξη που υφίσταντο από τους δανειστές τους και αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στην νοσηρή αυτή και καταστροφική κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό αποκάλυψαν με καταγγελίες όλα τα γεγονότα στις αρμόδιες φορολογικές και δικαστικές αρχές. Έφθασαν δε στο σημείο να … αυτοκαταγγελθούν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές παραδεχόμενοι ότι εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια και ότι διέπραξαν αυτή τη φορολογική παράβαση με σκοπό να εμφανίσουν ως νόμιμες τις συναλλαγές των παράνομων δανειοδοτήσεων.
Αποτέλεσμα αυτής της «αυτοκαταγγελίας» τους ήταν να διενεργηθεί τακτικός φορολογικός έλεγχος στην επιχείρησή τους, την «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ», από το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η ειδική έκθεση ελέγχου που συντάχθηκε από τους αρμοδίους υπαλλήλους του Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης στις 30 Ιανουαρίου 2012 αναφέρει ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία που εκδόθηκαν από την ελεγχόμενη καπνεμπορική επιχείρηση «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ» προς την GENNET «είναι εικονικά στο σύνολό τους, διότι εκδόθηκαν για ανύπαρκτες συναλλαγές».
Τα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου του Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης διαβιβάστηκαν στη συνέχεια στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών (Δ.Ε.Κ. Αθηνών), προκειμένου να επιληφθεί στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων, να διενεργήσει δηλαδή έλεγχο και στην GENNET που ήταν η λήπτρια των εικονικών τιμολογίων.
Τα συμπεράσματα του ελέγχου του Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης αποτελούσαν, στην ουσία, «συμπληρωματικά στοιχεία» που απεδείκνυαν ότι η GENNET είχε λάβει εικονικά τιμολόγια από την «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ» και, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να ελεγχθεί κι εκείνη. Δεδομένου ότι η GENNET είχε ήδη ελεγχθεί για τις χρήσεις 2002-2005 με τακτικό φορολογικό έλεγχο χωρίς να εντοπιστεί τότε καμία φορολογική παράβαση (!), διετάχθη επανέλεγχος στην συγκεκριμένη εταιρεία, βάσει των συμπληρωματικών στοιχείων που είχαν προκύψει από τον έλεγχο στην επιχείρηση της Καβάλας.
ΠΗΓΗ :https://www.documentonews.gr
Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία