Δίωξη για το «τρίφυλλο» της παπαδιάς στο Facebook
Περίεργη αντίληψη για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου ή έμμεσο μήνυμα με σκοπό τη φίμωση και τρομοκράτηση των δημοσιογράφων που τολμούν να κάνουν αποκαλυπτική έρευνα;
Του Μάκη Νοδάρου
DOCUMENTO – https://www.documentonews.gr/article/diwxh-gia-to-trifyllo-ths-papadias-sto-facebook
Στα ερωτήματα αυτά καλούνται να απαντήσουν άμεσα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι εσωτερικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί της Δικαιοσύνης καθώς και η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας Αγγελική Κυριαζή, η οποία με πρωτοφανείς διαδικασίες και με ένα νομικά αυθαίρετο και έωλο σκεπτικό παραπέμπει σε δίκη τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Documento και μέλος της ΕΣΗΕΑ Μάκη Νοδάρο και τον διευθυντή του περιφερειακού ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού Ionion FM Δημήτρη Κολόκα με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης μιας παπαδιάς, πρώην ιδιοκτήτριας ραδιοφωνικού σταθμού, μέσω της ανάρτησης ενός ρεμπέτικου τραγουδιού στο Facebook!
Η εισαγγελική λειτουργός, συντάσσοντας ένα πρωτοφανές για τα δικαστικά χρονικά κατηγορητήριο, επιχειρεί να ποινικοποιήσει το δικαίωμα που έχει ο δημοσιογράφος για κριτική και σάτιρα σε δημόσια πρόσωπα, ενώ προσπαθεί να τοποθετήσει στο κάδρο της ποινικοποίησης και ένα γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι!
Φάλτσα ποινικοποίηση
Σύμφωνα με «τρελό» –όπως το χαρακτηρίζουν δικαστικοί και νομικοί κύκλοι– κατηγορητήριο που υπογράφει η κ. Κυριαζή, ο δημοσιογράφος Μ. Νοδάρος ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook «μουσικό σύνδεσμο αποτελούμενο από τον τίτλο του τραγουδιού “Βρε παπαδιά τι έχεις κάνει στον παπά”, όπου οι στίχοι είναι οι εξής: “Βρε παπαδιά, βρε παπαδιά, τον μαστουριάζεις τον παπά, για να τα λέει πιο καλά, βρε που του στρίβει του παπά, ζούλα μέσα στη λειτουργιά, βρε παπαδιά, βρε παπαδιά, φτιάξε ένα τρίφυλλο για εμάς, να μείνει χαρμάνης ο παππάς”, μέσω της απεικονίσεως ενός δενδρυλλίου ινδικής κάνναβης… το οποίο συνόδευσε με το εξής σχόλιο: “Σήμερα στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ηλείας 18 μήνες φυλάκισης στους συκοφάντες του Ionion fm με ένα τραγουδάκι… Α τσα!”».
Η εισαγγελική λειτουργός της Αμαλιάδας, αφού ισχυρίζεται ότι ο δημοσιογράφος φωτογραφίζει ουσιαστικά την εγκαλούσα Μαρία Κοτσοπούλου, η οποία τυγχάνει να είναι σύζυγος ιερέα και κατά την ανωτέρω ημερομηνία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, επιχειρεί με ένα πρωτοφανές για να νομικά δεδομένα σκεπτικό να συντάξει το κατηγορητήριο κατά του δημοσιογράφου ισχυριζόμενη ότι αυτός ισχυρίστηκε εν γνώσει του το ψευδές γεγονός. Δηλαδή ότι… «η εγκαλούσα… μαστουριάζει τον ιερέα σύζυγό της… με τρίφυλλο που στρίβει ζούλα μέσα στη λειτουργιά, περιεχόμενο του οποίου είναι η ναρκωτική ουσία της κάνναβης η οποία και απεικονίζετο στο μουσικό σύνδεσμο που κοινοποιήθηκε» – όπως αναφέρει το ρεμπέτικο τραγούδι!
Η αντεισαγγελέας της Αμαλιάδας στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και τον Δ. Κολόκα, διευθυντή του Ionion FM, επειδή τόλμησε να κοινοποιήσει την ανάρτηση του Μ. Νοδάρου.
Στα αξιοπερίεργα της υπόθεσης καταγράφεται η περίεργη αδιαφορία της εισαγγελικής λειτουργού στην πρωτοφανή για τα δικαστικά δεδομένα κλήση σε απολογία των δύο κατηγορουμένων προτού ακόμη καταθέσει ο μάρτυρας κατηγορίας και γιος της παπαδιάς, γεγονός που επισημαίνουν στις καταθέσεις τους οι Μ. Νοδάρος και Δ. Κολόκας.
«Κωμικό και απαράδεκτο»
Δικαστικές πηγές στις οποίες τέθηκε το ζήτημα χαρακτήρισαν «κωμικό και απαράδεκτο» το συγκεκριμένο κατηγορητήριο και χαριτολογώντας ανέφεραν ότι βάσει του σκεπτικού της αντεισαγγελέα Αμαλιάδας αν κάποιος χρήστης του διαδικτύου σχολιάσει με το τραγούδι «γεια σου κύριε εισαγγελέα με την Τζένη την ωραία» μια δικαστική απόφαση, τότε θα πρέπει ο δικαστής να τον μηνύσει καθώς από αυτόν που έκανε την ανάρτηση θα έβγαινε το συμπέρασμα πως ισχυριζόταν ότι ο δικαστής είχε σχέση με τραβεστί.
Νομικοί κύκλοι μιλώντας στο Documento υποστηρίζουν πως είναι θλιβερό να σύρονται στα δικαστήρια δημοσιογράφοι με τέτοια κατηγορητήρια ποινικοποίησης σχολίων, σάτιρας και ρεμπέτικων τραγουδιών και υπενθυμίζουν ότι με σχετική απόφαση το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέσω αποφάσεων και πάγιας νομολογίας έχει θωρακίσει με μια σημαντική και συνεχώς διευρυμένη ομπρέλα προστασίας την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών και πολύ περισσότερο των δημοσιογράφων. Μέσω της νομολογίας του διευρύνει τα όρια προστασίας των δημοσιογράφων και τους δίνει το δικαίωμα όταν ασχολούνται με δημόσια πρόσωπα να υπερβάλλουν, να είναι προκλητικοί, να είναι σκληροί, να χρησιμοποιούν σάτιρα χωρίς όρια και να σοκάρουν.
Επίσης το ΕΔΔΑ κρίνει ότι δεν μπορεί να τιμωρείται ένας δημοσιογράφος με ποινικές κυρώσεις επειδή εκφράζεται ελεύθερα και ασκεί κριτική. Δεν μπορεί να φυλακίζεται κάποιος επειδή εκφράζει κρίσεις, κριτική ή ασκεί έλεγχο. Αυτό παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ). Χαρακτηριστικά παραδείγματα ασυμβατότητας ποινικής διάταξης με την ελευθερία της έκφρασης είναι η συκοφαντική δυσφήμηση αλλά και η απλή δυσφήμηση και η εξύβριση. Η ίδια η βάση τους προσβάλλει ευθέως το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Category: Αμακιγιάριστα, Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Κομπίνες, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία