Εφτά ερωτήσεις του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου προς τον συνάδελφό του και υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία , Γιώργο Κοντογιάννη.

1 Ιουλίου 2019 | By
  • Ποιές είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η Ηλεία μέσα στα επόμενα χρόνια και τι θα κάνετε για την υλοποίησή τους ως Ηλείος και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ;

Η Ηλεία είναι ένας ευλογημένος τόπος που έχει τα πάντα. Δεν υπάρχει τόπος σαν την Ηλεία στην Ελλάδα, που να συνδυάζει 150 χιλιόμετρα αξιοποιήσιμης παραλίας με πεντακάθαρα νερά, ποτάμια και λίμνες που η ίδια η Ευρώπη τα χαρακτηρίζει μνημεία φυσικού κάλους και τα προστατεύει, καταρράκτες δασικό πλούτο, το μοναδικότερο και ιστορικότερο δρυοδάσος της Ευρώπης, μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, αρχαία, βυζαντινά και Ενετικά μνημεία, εύφορες πεδιάδες, ιαματικές πηγές, και κυρίως το μοναδικό, παγκοσμίως, brand name της Αρχαίας Ολυμπίας, που ταυτίζεται με τη σημαντικότερη αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα στον κόσμο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κάθε ένα από όλα αυτά τα στοιχεία που σας προανέφερα, μπορεί να υπάρχουν και αλλού στην Ελλάδα. Πουθενά όμως δεν βρίσκονται, όλα μαζί, συγκεντρωμένα σε έναν τόπο. Είναι λοιπόν αδιανόητο να είναι πίσω η Ηλεία στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Είναι αναγκαίο για κάθε ένα από τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, να καταρτιστεί σχέδιο για την αξιοποίησή του, με συγκριμένα ρεαλιστικά μέτρα  αλλά και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.

Η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία ο Πρόεδρος  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως πέρα από τις κυβερνητικές ενέργειες, είναι βασικό εμείς η Ηλείοι, μονιασμένοι, να εργαστούμε από κοινού, κρατώντας μακριά τις προσωπικές σκοπιμότητες, με στόχο μόνο την πρόοδο του τόπου μας. Αλλιώς, όποιες ενέργειες κι αν γίνουν από την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα καρποφορήσουν.  Πρέπει όλοι όσοι εκλεγούμε, να καταλάβουμε ότι είμαστε πρώτα από όλα βουλευτές Ηλείας. Σε ποιο κόμμα ανήκει ο καθένας από εμάς, ακολουθεί της ιδιότητας του βουλευτού Ηλείας.

  • Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι αιτίες που ο νομός Ηλείας με τις μοναδικές ομορφιές , τις σημαντικές αρχαιότητες και τους τουριστικούς προορισμούς, παραμένει επί δεκαετίες τελευταίος σε ρυθμούς ανάπτυξης;

Η τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε καταστροφική για τη Ηλεία. Ο Αλ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του αδιαφόρησαν παντελώς για τον τόπο μας. Όχι μόνο δεν λύθηκαν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους τομείς και για τα οποία υπήρξαν καθυστερήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ολιγωρία στην αντιμετώπισή τους, αλλά αντίθετα, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος γιγαντώθηκαν τα ήδη υπάρχοντα και δημιουργήθηκαν νέα και σοβαρότερα.

Ως προς τις προηγούμενες δεκαετίες, η απάντηση δόθηκε επί της ουσία στην πιο πάνω ερώτηση. Ως βουλευτής αλλά και ως κυβερνητικός παράγων, είδα ευκαιρίες να χάνονται επειδή η μια πόλη δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με την άλλη, ο ένας δήμαρχος έβλεπε με καχυποψία τον άλλον και βασικές υποδομές, όπως η λειτουργία του αεροδρομίου της Ανδραβίδας και ως πολιτικού εγκαταλείπονταν, επειδή μπροστά είχε μπει ο βουλευτής της μιας παράταξης και δεν είχε μπει ο βουλευτής της άλλης.

Η Ηλεία είναι ίσως ο μοναδικός τόπος που δεν υπήρξε ποτέ κοινή απόφαση του πολιτικού της προσωπικού (όχι μόνο στα λόγια, στα έργα έχει αξία) για κοινή δράση στη διεκδίκηση όσων δικαιούται ο νόμος. Ακόμα και στην υπόθεση της Ολυμπίας Οδού, όταν ορισμένοι βουλευτές (διαφορετικών κομμάτων) είχαμε απειλήσει με καταψήφιση και παραίτηση, δεν ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι, και όσοι το έπραξαν το έπραξαν με βαριά καρδιά.

Η έλλειψη ομοθυμίας όμως και οι εσωτερικές διαφορές γίνονται αντιληπτά από την κεντρική εξουσία. Η μεγάλη ευκαιρία για την Ηλεία θεωρώ ότι χάθηκε μετά από τις πυρκαγιές. Τα κονδύλια του Ταμείου Μολυβιάτη δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε. Με λίγα λόγια η ανάπτυξη δεν εξαρτάται μόνο από τη διάθεση της κεντρικής εξουσίας, αλλά και από το πόσο θα παλέψουμε  εμείς για να την επιτύχουμε.

Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν, ας δούμε τις ευκαιρίες που δίνει ο τόπος μας και ας καταθέσουμε ιδέες και προτάσεις και ας δουλέψουμε πάνω σε αυτές.

  • Πως αντιλαμβάνεστε ως πολιτικό πρόσωπο την αξιοποίηση διαφόρων περιοχών της Ηλείας όπως ο Καϊάφας , το Κατάκολο , η Κυλλήνη κλπ;

Μακάρι όλες αυτές οι περιοχές που αναφέρατε να μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το δημόσιο. Βλέπετε όμως τόσα χρόνια ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Θα μπορούσε λοιπόν το ίδιο το δημόσιο είτε να συμπράξει με ιδιώτες επενδυτές και να αξιοποιήσει περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους, όπως αυτές που αναφέρατε, είτε να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες να το πράξουν, αλλά με αυστηρούς όρους και υπό τον έλεγχο του δημοσίου, με μοναδικό στόχο να ωφελείται η κάθε περιοχή. Επί παραδείγματι, είναι αδιανόητο σε ένα ξενοδοχείο να εργάζονται, κυρίως,  στελέχη από ξένες χώρες και να σερβίρονται αγροτικά προϊόντα από το εξωτερικό. Για κάθε επένδυση πρέπει να υπάρχουν όροι ότι θα προσληφθεί προσωπικό από την περιοχή το οποίο αν δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις πρέπει να εκπαιδευτεί και στην τροφοδοσία να απορροφώνται προϊόντα από την τοπική παραγωγή. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία η οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.

  • Με την ιδιότητα εκτός του πολιτικού προσώπου και του μαχητικού συνάδελφου δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΗΕΑ που είστε , με μεγάλη εμπειρία στο ρεπορτάζ , προτίθεστε να συγκρουστείτε με τα όποια συμφέροντα λειτούργησαν κατά το παρελθόν ως ανασταλτικός παράγοντας προς όφελός τους, στην γενικότερη ανάπτυξη της Ηλείας;

Όλα τα χρόνια, από όποια θέση κι αν βρισκόμουν, προέτασσα το συμφέρον  της Ηλείας, όχι μόνο ενάντια στα συμφέροντα ορισμένων, αλλά και στο προσωπικό μου συμφέρον. Ο αγώνας για την ανάπτυξη της Ηλείας και οι ηθικές αρχές μου υπήρξαν οι μόνοι αδιαπραγμάτευτοι άξονες στους οποίους κινήθηκα στην πολιτική μου σταδιοδρομία και εξακολουθούν να αποτελούν τους «φάρους» της πορείας που θα ακολουθήσω. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Ηλείοι, οι οποίοι για πάνω από 10 χρόνια με στηρίζουν με την ψήφο τους.

  • Γιατί οι συμπολίτες σας θα πρέπει να ψηφίσουν την Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές ; Τι πρόκειται να συμπληρώσει , να διορθώσει ή να αλλάξει το κόμμα σας στην Ηλεία σε περίπτωση που κυβερνήσει;

Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη ή αν θα προχωρήσουμε μπροστά με αλήθεια και με ανάπτυξη. Όλοι ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά γιατί γνωρίζει πως δεν θα τα κάνει. Ενώ, η Νέα Δημοκρατία μιλά συγκρατημένα γιατί σύντομα θα κληθεί να εφαρμόσει όσα προτείνει. «Κλειδί» αυτού του σχεδίου ανάκαμψης είναι οι επενδύσεις, είναι οι εξαγωγές και είναι και η εξωστρέφεια. Με ρωτούν συχνά: «Πως όμως θα έχουμε  αυτήν την έκρηξη επενδύσεων που θα οδηγήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το ανεμικό 2% με το ζόρι, που είναι σήμερα, στο 4% που χρειάζεται να φτάσουμε;».

Με τέσσερις τρόπους: Πρώτον, με μείωση της φορολογίας, ώστε, επιτέλους, να επενδυθούν περισσότερα ελληνικά κεφάλαια στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουμε περισσότερα ξένα κεφάλαια.

Δεύτερον, με δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους που σήμερα κρατάει πίσω όλες τις επιχειρήσεις. Περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια  θα σαρωθούν.  Και επιτέλους, η ελληνική επιχειρηματικότητα θα αφεθεί ελεύθερη να κάνει αυτό το οποίο ξέρει καλά, να δημιουργεί προστιθέμενη αξία, πλούτο και κυρίως πολλές νέες δουλειές.

Τρίτον, το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Είναι, τουλάχιστον, παράξενο τον 21ο αιώνα, το 2019,  να ανακαλύπτεται δασική έκταση στο Ελληνικό, όταν έχει λειτουργήσει για σχεδόν 50 χρόνια ως αεροδρόμιο. Ή μια μεγάλη επένδυση στον Πειραιά να καθυστερεί επειδή κηρύσσεται ξαφνικά αρχαιολογικός χώρος, προσέξτε, ολόκληρος ο Πειραιάς.

Και τέταρτον, θα στηρίξουμε τις επενδύσεις με μια πραγματική αποκατάσταση της ρευστότητας. Μια αποκατάσταση της ρευστότητας που ήδη διευκολύνει η διαφαινόμενη εμπιστοσύνη των αγορών, προς τη νέα κυβέρνηση  η οποία όπως ελπίζω θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Βλέπετε, ήδη, μια σημαντική, δραματική, θα έλεγα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό αφορά όλους σας, δεν αφορά μόνο την Ελληνική Δημοκρατία. Αφορά, τον κάθε Έλληνα επιχειρηματία μεγάλο ή μικρομεσαίο, ο οποίος θα ωφεληθεί από τη μείωση του κόστους δανεισμού. Και αυτό σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», την επανενεργοποιήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες -που καθυστερούν αδικαιολόγητα- και την ταχύτερη αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων θα δώσουν στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική επιχειρηματικότητα, μια μεγάλη ένεση ρευστότητας. Όμως, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας. Σήμερα οι σωστοί επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι απολύτως ταυτισμένα με την επιχειρηματική επιτυχία και με τα συμφέροντα των μετόχων.

  • Τι προτίθεστε να κάνετε για την προστασία του περιβάλλοντος σε διάφορες προστατευόμενες και ευαίσθητες οικολογικά περιοχές;

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι βασικός στόχος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μη ξεχνάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής αλλά και ότι μετά τις φονικές πυρκαγιές όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής με επικεφαλής τον ίδιο, είχαμε επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές.

Όλοι γνωρίζουμε πως αν δεν λάβουμε τα μέτρα που πρέπει για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, οι συνέπειες στο μέλλον θα είναι ολέθριες.

Η Ηλεία λόγω της πλούσιας γεωμορφολογίας της, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να αφορούν τόσο στην καθημερινότητα πχ περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης, μαθήματα περιβαλλοντικής αγωγής στα σχολεία, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για τους πολίτες αλλά και σε ευρύτερα μέτρα που αφορούν στην προστασία συγκεκριμένων περιοχών πχ Δάσος Φολόης, δάσος Θινών, Καϊάφας κλπ. Και επιτέλους πρέπει να υπάρξει ριζική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών.

Βασικότερο όμως όλων, είναι να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο πυροπροστασίας και πυρόσβεσης γιατί ο τόπος μας δεν αντέχει άλλη μία καταστροφή.

  • Επειδή η Ηλεία είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός , ποιο είναι το όραμά σας ως πολιτικό πρόσωπο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του τόπου;

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων σημείων με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέας, έναν τομέα που είναι νευραλγικός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε 2 άξονες: Πρώτον,  την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και, δεύτερον, τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Προσωπικό μου όραμα είναι το επάγγελμα του αγρότη να μην είναι απλά μια λύση ανάγκης ή επιβίωσης, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι νέοι να επιλέγουν να γίνονται αγρότες-επιχειρηματίες.

Για να γίνει όμως αυτό, πέρα από τις αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, χρειάζεται να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.

Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η έλλειψη σύγχρονης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης, αλλά και η παντελής απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηλείας με την υπόλοιπη Ελλάδα, άρα και με τους εξαγωγικούς προορισμούς.

Ιδιαίτερα για την πεδινή Ηλεία πρόβλημα παραμένει το αρδευτικό δίκτυο, το  οποίο χρήζει άμεσης  συντήρησης και υπογειοποίησης. Αν συμβεί αυτό θα μπορεί να επεκταθεί το δίκτυο και προς βορά.

Καθοριστική είναι η δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου (και  ΌΧΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ) Στην  περιοχή του κάμπου  κοντά στα λιμάνια και στα υπάρχοντα αεροδρόμια (με στόχο τις εξαγωγές στις αραβικές  χώρες), με διασύνδεση με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα εξυπηρετεί τα νησιά του Ιονίου και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Πρέπει να υπάρξει διασύνδεση με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια Αράξου και Ανδραβίδας, το οποίο πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί για πτήσεις τσάρτερ και για εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει διασύνδεση του ΤΕΙ με την παραγωγική διαδικασία. Υπάρχει η δυνατότητα με το Εδαφολογικό εργαστήριο που διέθεσε η Περιφέρεια (Δωρεά της ομογένειας των ΗΠΑ από τις φωτιές του 2007). Ταυτόχρονα, όμως, οι σύγχρονες  απαιτήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων κρίνουν επιτακτική τη δημιουργία και εργαστηρίου υπολειμμάτων.

Για τον ορεινό όγκο επιβάλλεται να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία

–  αδειοδότηση και εξηλεκτρισμός των σταβλικών εγκαταστάσεων

– βελτίωση και σωστή διαχείριση των βοσκησίμων εκτάσεων

Δυνατότητες υπάρχουν πολλές για τον τόπο μας. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι για να τις αξιοποιήσουμε.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed