ΟΙ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ !

7 Ιανουαρίου 2010 | By


ΛΕΚΚΑΣ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 7.1.2010

Στους δυνατούς νοτιάδες, στα θαλάσσια ρεύματα και όχι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής οφείλεται η τελευταία, περίεργη άνοδος της θάλασσας, με καταστροφικά αποτελέσματα σε διάφορες παραλιακές περιοχές της χώρας μας.

Η Ηλεία, η Ρόδος, η Πάτμος, η Σάμος, η Χίος, ο Κορινθιακός, ο Παγασητικός και η Ζάκυνθος είναι οι περιοχές που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα νερά της θάλασσας τα οποία βγήκαν στην ξηρά και κάλυψαν μεγάλα τμήματα των παραλιών. Οπως εξηγεί στην «Ε» ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα φαινόμενα αυτά δεν οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, όπως πιστεύει ο κόσμος.

«Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται σε χρονικό επίπεδο δεκαετιών. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας τις τελευταίες εβδομάδες στις διάφορες περιοχές της χώρας μας είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αιτιών. Τελευταία, έχουμε νότια θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν στον χώρο του Αιγαίου και του Ιονίου. Τεράστιες θερμές μάζες νερού που παρασύρονται προς τις ακτές μας, οι οποίες, σε συνδυασμό με τους νοτιάδες, μεταβάλλουν αισθητά τη στάθμη της θάλασσας προς τον Βορρά. Εχουμε δηλαδή συσσώρευση νερών στο Αιγαίο και στο Ιόνιο», λέει στην «Ε» ο κ. Λέκκας και προσθέτει:

«Ειδικά όμως στην περίπτωση των ακτών της Ηλείας έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμένο παράγοντα του έντονου κυματισμού, αλλά και με την ιδιαιτερότητα της ακτής να διαβρώνεται εύκολα. Γι’ αυτό έχουμε και τη μεγαλύτερη καταστροφή στους οικισμούς αυθαιρέτων. Δυστυχώς, εκεί, με την ανοχή της Πολιτείας, χτίζουν και επεκτείνουν οικιστικά συγκροτήματα σε περιοχές όπου γεωδυναμικά είναι ασταθείς και επικίνδυνες».

Από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας τις τελευταίες ημέρες υπέστη σοβαρές ζημιές και η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου. Σε τρία σημεία ο «λούρος» που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα έσπασε, με αποτέλεσμα τεράστια οικονομική ζημιά για τους ψαράδες, καθώς μεγάλες ποσότητες ψαριών και χελιών έφυγαν προς τη θάλασσα.

«Κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία να δώσει το «πράσινο φως» για την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς. Διαφορετικά, αυτός ο πλούσιος υδροβιότοπος κινδυνεύει με ολική καταστροφή», ανέφερε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος της δημοτικοσυνεταιριστικής ιχθυοτροφικής επιχείρησης Νίκος Παπανικολάου. *

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Anonymous λέει:

    Παντως αν κρινω απο τη φωτο, για καλο ηταν. Εκτος αν τα κτιρια που βλεπω δεν ειναι αυθαιρετα.
    Αφου η πολιτεια δεν κανει τιποτα, αναλαμβανει η φυση!!!

  2. Ο/Η Anonymous λέει:

    Ο Ε. Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας ξέρει και από θαλάσσια ρεύματα αλλά και από κλιματικές συνθήκες!! Ο γνώστης των πάντων…

    Έλεος με αυτόν τον καραγκιόζη που έλεγε ότι θα βρει τον Μπιν Λαντεν από τα είδος των βράχων που φαίνονται στα βίντεο του, επειδή γνωρίζει τα πετρώματα όλου του κόσμου.

    Έλεος…

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed