Ελληνο- Ιταλική συνεργασία για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (βιντεο)

1 Ιουλίου 2022 | By

Επιμέλεια : Μάκης Νοδάρος  

Φέτος και για πρώτη φορά οι Sea Shepherd Ελλάδος και οι Sea Shepherd Ιταλίας , ενώνουν τις δυνάμεις του και ξεκινάνε από κοινού την Εκστρατεία Monachus Defense, για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας , Monachus monachus.

H καμπάνια ξεκίνησε στην Ελλάδα και σύντομα ακολουθεί και η Ιταλία.

Η εκστρατεία στην Ελλάδα, έχει ως στόχο να βοηθήσει τις τοπικές αρχές (θεσμικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ) στην συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και χρόνια για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus, στη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στην Μεσόγειο, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου στις Βόρειες Σποράδες.

Το πάρκο έχει έκταση περίπου 3.000 km2 και περιλαμβάνει το νησί της Αλοννήσου, θαλάσσια τμήματα της Σκιάθου και της Σκοπέλου, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα), και πάνω από 25 άλλες μικρές νήσους και τα γύρω ύδατα.

Η υψηλή βιοποικιλότητα της περιοχής είναι μοναδική και πολλά από τα είδη που ζουν στο θαλάσσιο πάρκο είναι σπάνια και προστατεύονται.

Η Μεσογειακή φώκια, η οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε κρίσιμα απειλούμενο είδος, έχει πλέον χαρακτηριστεί ως απειλούμενο είδος και σχεδόν ο μισός εναπομείναν πληθυσμός της βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα. Το νησί Πιπέρι, στο Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου, αποτελεί τον πυρήνα του Θαλάσσιου Πάρκου, και μία από τις ελάχιστές ”No take” zones στην Ελλάδα, όπου απαγορεύεται η προσέγγιση και διέλευση σε ακτίνα 3ν.μ. από τις ακτές του.

Οι Sea Shepherd Global θα παρακολουθούν την περιοχή για όλες τις απειλές που υπάρχουν, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παράνομη αλιεία (κυρίως με ψαροτούφεκο), την πλεύση σκαφών σε απαγορευμένα σημεία της περιοχής (με δραστηριότητες που προκαλούν διαταραχή των οικοσυστημάτων) και την υποβάθμιση του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία. Οι Sea Shepherd Global θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σποράδων, τις Λιμενικές αρχές και άλλους τοπικούς παράγοντες και οργανώσεις.

Το ΜV Emanuel Bronner δωρίθηκε στους Sea Shepherd Global από τον Dr. Bronner το 2017, και έχει χρησιμοποιηθεί από τους Sea Shepherd Γερμανίας σε εκστρατείες στη Βαλτική Θάλασσα. Η πιο επιτυχημένη του χρονιά ήταν το 2021, όταν πάνω από 400 θαλάσσια ζώα απελευθερώθηκαν από παράνομο αλιευτικό εξοπλισμό.

Ο στόλος των Sea Shepherd Global αποτελείται από 7 μεγάλα σκάφη, καθώς και από έναν αριθμό μικρότερων σκαφών. Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος στον κόσμο που λαμβάνει διεθνείς δράσεις για την προστασία του ωκεανού. Οι Sea Shepherd χρηματοδοτούνται από δωρεές ιδιωτικών φορέων, των οποίων η υποστήριξη κρατά τα πλοία τους σε συνεχή δράση στην θάλασσα.

Η εκστρατεία Monachus Defense Campaign στην Αλόννησο χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο απο τον Dr.Bronner, που δώρισε και το πλοίο, και δωρεές ιδιωτών.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Ζώα, Κοτύχι, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed