ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ – ΜΑΪΜΟΥ !

5 Μαρτίου 2013 | By

Εισαγγελέας για την αναδάσωση-μαϊμού

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Την άμεση αντίδραση των δικαστικών Αρχών της Ηλείας προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» για τα 4 εκατ. ευρώ (έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., με ποσοστό 79,37%, και ποσοστό εθνικής συμμετοχής 20,63%) που δόθηκαν σε ιδιώτη για την αναδάσωση ενός ελατοδάσους στην ορεινή Ηλεία, το οποίο ουδέποτε έχει καεί και -σύμφωνα με την τοπική κοινωνία και τους φορείς- δεν χρειάζεται αναδάσωση και παρεμβάσεις, καθώς είναι απολύτως υγιές.

Το δάσος ούτε είχε καεί ούτε χρειαζόταν αναδάσωση, όμως κάποιοι έδωσαν γι’ αυτόν το σκοπό 4 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Ηλείας στην «Ε» Χθες το μεσημέρι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτης Μεϊδάνης διάταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα «της απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου». Ο εισαγγελικός λειτουργός στην παραγγελία του ζητεί μεταξύ άλλων όλα τα σχετικά έγγραφα που επικαλείται το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» και τις καταθέσεις των τεσσάρων προέδρων των τοπικών συμβουλίων των χωριών Δίβρη, Τσιπιανά, Κρυόβρυση και Αστράς που μίλησαν στην εφημερίδα.

Οι Οικολόγοι

Για το θέμα ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, με σκοπό -όπως είπε στην «Ε»- να φέρει το θέμα με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς θεωρεί τουλάχιστον περίεργη τη συγκεκριμένη σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο που υπέγραψε το Δασαρχείο του Πύργου Ηλείας παραμονές Χριστουγέννων του 2012!

Στοιχεία για το θέμα ζήτησαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι -όπως ανέφεραν- έχουν πρόσθεση να φέρουν το θέμα τις προσεχείς ημέρες με ερώτησή τους στη Βουλή, καθώς θεωρούν άκρως προκλητικό το γεγονός ότι ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την αναδάσωση ενός δάσους που δεν έχει καεί και την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενοι βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση στο όνομα της οικονομικής κρίσης.

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο γ.γ. του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Οπως δήλωσε στην «Ε»: «Μερικά από τα χειρότερα παραδείγματα κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων φαίνεται πως έγιναν και γίνονται στο όνομα δημοφιλών δραστηριοτήτων όπως οι αναδασώσεις.

»Οι αναδασώσεις, καθώς και άλλα δημοφιλή έργα σαν τα «αντιπλημμυρικά», συχνά μένουν «στο απυρόβλητο» του δημόσιου ελέγχου – ακριβώς επειδή υποτίθεται ότι γίνονται για να προστατεύσουν την κοινωνία και το περιβάλλον. Δυστυχώς, ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο προσφέρονται για εκμετάλλευση και έχουν μεγάλο εργολαβικό και μελετητικό όφελος. Δική μας άποψη είναι ότι κάθε αναδάσωση πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά. Συχνά δεν χρειάζεται ούτε στις καμένες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι καμένες περιοχές στην Ολυμπία μετά την πυρκαγιά του 2007, όπου κατασπαταλήθηκαν μεγάλα ποσά για αναδασώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν χρειάζονταν αλλά παρεμπόδισαν και τη φυσική αναγέννηση. Για το εν λόγω έργο δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Σίγουρα δείχνει αμφίβολης σκοπιμότητας σε σχέση με τον προϋπολογισμό του και αποτελεί απόδειξη έλλειψης κοινωνικού ελέγχου στα έργα του ΕΣΠΑ που δεν σχεδιάζονται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις».

Διαφάνεια

Την πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση ζήτησαν χθες με ανακοίνωσή τους και τα μέλη της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ) και κάλεσαν τον εισαγγελέα Πύργου να ερευνήσει σε βάθος το θέμα.

Σημειώνεται ότι ως επιβλέπων του συγκεκριμένου έργου της αναδάσωσης και της αποκατάστασης του ελατοδάσους με βάση την υπ’ αριθμ. πρωτ. 94-14/1/2013 απόφαση του Δασαρχείου Πύργου, ορίστηκε δασολόγος, ο οποίος με βάση το πόρισμα-«βόμβα» των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που αποκάλυψε πριν από μερικές εβδομάδες η «Κ.Ε.» ( ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη) και εστάλη πρόσφατα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, φέρεται μαζί με ακόμη έναν δασικό υπάλληλο να αποχαρακτηρίζουν υπέρ ιδιώτη δημόσιες δασικές εκτάσεις, που κάηκαν από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/03/2013&id=348164

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Κομπίνες, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed