ΑΙΓΙΟ : ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΣΕΙΣΜΟΙ – ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΙΚΗΣ !
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ ΞΥΠΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ
Φοβίζουν το Αίγιο οι σεισμοί
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03/06/2013&id=367504
Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους κατοίκους του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής οι συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις που εκδηλώνονται από τις 21 Μαΐου μέχρι σήμερα.
Η γενικότερη κατάσταση θυμίζει στους κατοίκους το καταστροφικό και φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου πριν από μερικά χρόνια (το 1995), με αποτέλεσμα να ζητούν πληροφορίες και εξηγήσεις από τους αρμοδίους και τους επιστήμονες. Οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών έχουν καταγράψει τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες πάνω από 400 ασθενείς σεισμικές δονήσεις με μέγεθος που κυμαίνεται από 0,8 έως 3,6 Ρίχτερ.
Σεισμικότητα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σεισμικότητα της περιοχής ελέγχεται προσεκτικά και καταγράφεται από το πυκνό δίκτυο σεισμογράφων που είναι εγκατεστημένο στην περιοχή του Κορινθιακού και του Πατραϊκού.
Οπως αποκάλυψε στην «Ε» ο σεισμολόγος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από την ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος που βρίσκεται πλησίον του ενεργού ρήγματος της Αρχαίας Ελίκης. Δηλαδή της πόλης που, σύμφωνα με τους ιστορικούς, το 373 π.Χ. βυθίστηκε στη θάλασσα εξαιτίας σεισμικής δόνησης που άγγιξε τα 9 Ρίχτερ!
«Το ρήγμα της Αρχαίας Ελίκης είναι ενεργό και δίνει μεγάλα σεισμικά γεγονότα. Αποτελείται ουσιαστικά από δύο κλάδους, τον Ανατολικό και το Δυτικό. Το 1861 στο ανατολικό κομμάτι είχε εκδηλωθεί σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με επιφανειακή διάρρηξη 13 χιλιομέτρων και από τότε επικρατεί σιωπή.
Το ρήγμα
»Σήμερα έχουμε μια σεισμική ακολουθία που τη χαρακτηρίζω ως σμηνοσειρά σεισμών και προέρχεται από ένα ρήγμα που βρίσκεται πολύ κοντά στο δυτικό κλάδο του ρήγματος της Ελίκης. Οντως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ενεργοποίησης αυτού του ρήγματος που δίνει και αυτό μεγάλα μεγέθη σεισμών και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Γκανάς και πρόσθεσε:
«Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή και δίνει από τις 21 Μαΐου σεισμούς, έχει μήκος 3 χιλιόμετρα και οι σεισμοί εκεί γίνονται σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Η περιοχή εντοπίζεται στην κοίτη του ποταμού Σελινούντα και σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το Αίγιο με διεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς. Πάντως εκτιμώ ότι το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί αυτή η σμηνοσειρά σεισμών χωρίς την εκδήλωση μεγάλου σεισμικού γεγονότος».
Category: Αποκαλύψεις, Καταστροφές, Χωρίς κατηγορία