Ευθύνες με ονοματεπώνυμο για τη χωματερή στον Αλφειό

19 Νοεμβρίου 2013 | By

ΚΟΛΑΦΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/11/2013&id=399319

Πόρισμα-«φωτιά», που εκθέτει σοβαρά τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες των Δήμων Πύργου – Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, παρέδωσαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας οι τρεις επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ μετά την έκτακτη αυτοψία τους την Πέμπτη 14.11.2013 στη χωματερή της ντροπής δίπλα από τον ποταμό Αλφειό.

Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, μαύρες σακούλες με ορούς, σύριγγες, γάζες με αίμα και σωματικά υγρά, είναι μερικά από τα ευρήματα που περιγράφουν οι ελεγκτές στο πρώτο πόρισμα-χειρόγραφο που έχουν συντάξειΕπικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, μαύρες σακούλες με ορούς, σύριγγες, γάζες με αίμα και σωματικά υγρά, είναι μερικά από τα ευρήματα που περιγράφουν οι ελεγκτές στο πρώτο πόρισμα-χειρόγραφο που έχουν συντάξειΤο πόρισμα, που είναι χειρόγραφο, αποτελεί τις πρώτες διαπιστώσεις των τριών επιθεωρητών Περιβάλλοντος και σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών θα ακολουθήσει η κανονική έκθεση με τα αποτελέσματα των αναλύσεων και τα συμπεράσματα της έρευνας.

Πρώτες διαπιστώσεις

Οι πρώτες γραπτές διαπιστώσεις των επιθεωρητών, που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, εκθέτουν σοβαρά τους τρεις δημάρχους και την Αστυνομία καθώς χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ προκειμένου να απωθήσουν τους κατοίκους, που είχαν κάνει κατάληψη αντιδρώντας στην καταστροφή του περιβάλλοντος, και για να αδειάσουν ουσιαστικά σε μια καθ’ όλα παράνομη χωματερή μέχρι και μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα.

Η έκθεση εκθέτει επίσης και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αναιρώντας τις αποφάσεις άλλων υπηρεσιών κατά το παρελθόν προχώρησαν στην, με συνοπτικές διαδικασίες και κατά παρέκκλιση του νόμου, αδειοδότηση της εγκατάστασης του δεματοποιητή στο χώρο δίπλα από τον ποταμό Αλφειό.

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα που έχει στη διάθεσή της η «Ε»:

«Ο ΧΑΔΑ των Λιμνών βρίσκεται και λειτουργεί εντός δασικής έκτασης μάλλον στο σύνολό της σε όρυγμα παλαιού λατομείου. Δίπλα από τον ΧΑΔΑ εντοπίστηκαν δενδροκαλλιέργειες ελιάς και πορτοκαλιάς. Η είσοδος του ΧΑΔΑ απέχει περίπου 120 μ. από τις λίμνες ηρεμίας – πλημμύρας του Αλφειού ποταμού και περίπου 160 μ. από τη γραμμή πλημμύρας. Η οροφή του απορριμματικού όγκου βρέθηκε ακάλυπτη κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Από τα ακάλυπτα απορρίμματα έρρεαν προς τον Αλφειό στραγγίσματα σχηματίζοντας έντονες γραμμές ροής».

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος, Σωτήρης Στασινός και Βασίλειος Δελεμέγκας επισημαίνουν ότι:

«Εντοπίστηκαν αποθέσεις επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων υγειονομικών μονάδων σε διάφορα σημεία επί της οροφής του απορριμματικού όγκου. Στο άνω άκρο του ΧΑΔΑ εντοπίστηκαν μαύρες σακούλες με ορούς, σύριγγες, πεταλούδες, γάζες εμποτισμένες με αίμα και σωματικά υγρά, σύριγγες με αίμα και έντυπα που παραπέμπουν στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου». Κατόπιν τούτου ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών για τη χρεία διενέργειας διερευνητικών τομών στον απορριμματικό όγκο, ο οποίος προσήλθε επιτόπου συνοδεία αστυνομικών. Πραγματοποιήθηκαν τομές με χωματουργικό μηχάνημα. Στα ανασκαμμένα απορρίμματα εντοπίστηκαν μαύρες σακούλες που περιείχαν έντυπα που παραπέμπουν στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου».

Στην έκθεση επισημαίνεται ο καθ’ όλα παράνομος τρόπος λειτουργίας του ΧΑΔΑ μέσα σε δασική έκταση, καθώς:

«Δεν εντοπίστηκε (στον ΧΑΔΑ) εξοπλισμός -μέσα πυρόσβεσης και λήψης μέτρων πυροπροστασίας. Δεν εντοπίστηκαν έργα περιορισμού των επιπτώσεων στο περιβάλλον (έδαφος, ύδατα, ατμόσφαιρα) και έλεγχοι παρακολούθησης των επιπτώσεων – μετρήσεις κ.λπ.».

Οπως αναφέρουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, η θέση εγκατάστασης και λειτουργίας του ΧΑΔΑ και οι διαπιστωθείσες συνθήκες αποκλίνουν πλήρως από τις προβλέψεις:

Α) Της ΚΥΑ ΗΠ: 2947/ 3508/2002 (ΦΕΚ 1572 Β) (Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων).

Β) Της ΚΥΑ ΗΠ: 50910 /2727/2003 (ΦΕΚ 1909 Β) (Μέτρα και όροι για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης).

Η εκτίμηση των επιθεωρητών είναι ότι η συνέχιση λειτουργίας του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ, όπως και η μη άμεση αποκατάστασή του, προκαλεί ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά την έννοια του άρθρου 2 του Ν 1650/1986 και διαρκή κίνδυνο για την ποιότητα του εδάφους, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση του δεματοποιητή απορριμμάτων στο συγκεκριμένο σημείο τονίζεται ότι:

«Σε σχέση με την προβλεφθείσα και αδειοδοτηθείσα θέση εγκατάστασης του δεματοποιητή και χώρου προσωρινής αποθήκευσης των δεμάτων, επισημαίνουμε την εγγύτητά της με τον ποταμό Αλφειό και παραπέμπουμε στις κατ’ αρχήν διαπιστώσεις και τα ευρήματα του Συνηγόρου του Πολίτη στο 173871/45722/05-11-2013 έγγραφό του».

Μήνυση από τους κατοίκους

Το σύνθημα στο πλακάτ τα λέει όλαΤο σύνθημα στο πλακάτ τα λέει όλα

Χθες, κάτοικοι της περιοχής των Λιμνών του Αλφειού κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά εις βάρος αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών, οι οποίοι με τη στάση τους και τις αποφάσεις τους -όπως καταγγέλλουν- κατέστρεψαν ένα πανέμορφο κομμάτι δάσους δίπλα από το μυθικό ποταμό Αλφειό, καθιστώντας άχρηστες τις περιουσίες και τις καλλιέργειές τους και μολύνοντας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία την ευρύτερη περιοχή.

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed