Ψυχραιμία, παρά το βεβαρημένο παρελθόν

28 Ιανουαρίου 2014 | By

«Καμία σχέση με τους σεισμούς του 1953»

Των ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ – ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑhttp://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/01/2014&id=412111

«Αν δεν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός αλλά ετοιμότητα», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος

Κι ενώ τα Ρίχτερ χορεύουν στην Κεφαλονιά, οι κάτοικοι, οι Αρχές και τα όργανα της πολιτείας προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ και τα προβλήματα, ώστε η ζωή να ξαναβρεί τον κανονικό της ρυθμό.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και εξηγούν ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει σχέση με τους σεισμούς του Αυγούστου 1953 οι οποίοι έγιναν πάνω σε άλλο ρήγμα, χαμηλότερης γωνίας και διαφορετικής κινηματικής, το οποίο υπάρχει στην περιοχή μεταξύ Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Ολόκληρο το νησί, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, σείεται σχεδόν κάθε πέντε λεπτά από το σεισμό. «Μοιάζει να επιπλέει το νησί μας πάνω στη θάλασσα», ανέφεραν χθες στην «Ε» οι κάτοικοι και τόνισαν ότι οι μετασεισμοί προκαλούν επιπλέον ζημιές στις οικοσκευές και στα κτήρια.

Οι περισσότεροι από τους επιστήμονες εκτιμούν ότι ο προχθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός και ότι όλα εξελίσσονται ομαλά. «Η περιοχή έχει ένα σημαντικά βεβαρημένο σεισμικό παρελθόν που μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί. Αν δεν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός αλλά ετοιμότητα», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

* Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης τόνισε ότι «με αφορμή το σεισμό στην Κεφαλονιά η πολιτεία θα πρέπει να κάνει πιο έντονη την αντισεισμική πολιτική της και να μην την εντάσσει και αυτή στις μνημονιακές περικοπές».

* Κατά τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς μικρού μεγέθους μετά τον χθεσινό μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά. Οταν γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί, το αυτονόητο είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού».

* Ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Βασίλης Καρακώστας, υπογράμμισε ότι «το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι ένας τόσο μικρός χώρος απελευθερώνει τόσο μεγάλη σεισμική ενέργεια» προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα χώρο που ενώνει δύο περιοχές. «Δηλαδή, σ’ εκείνο το σημείο βρίσκεται η περιοχή κατάδυσης της Αφρικής κάτω από το Αιγαίο και η περιοχή σύγκρουσης της Αδριατικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Κεφαλονιά να «ενώνει» περιοχές με διαφορετικές γεωδυναμικές ιδιότητες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμικότητα σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Γιβραλτάρ και καταλήγει στην Ινδονησία».

* «Ο σεισμός», σημειώνει ο Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος – σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ, «έσπασε ένα κομμάτι μήκους 12-15 χιλιομέτρων από το μεγάλο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που βρίσκεται στην επαφή των δύο πλακών, Αφρικής και Ευρασίας. Το ρήγμα κλίνει προς ανατολάς (δηλ. προς ηπειρωτική Ελλάδα) με γωνία περίπου 70 μοιρών. Ο σεισμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος μετά τις 25 Μαρτίου 2007 (Μ=5.7) και έρχεται να προστεθεί στη σειρά μεγάλων σεισμών πάνω σε αυτό το γνωστό σεισμικό ρήγμα, το οποίο έχει δυναμικό για μεγαλύτερους σεισμούς (έως Μ=7). Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά. Αυτός ο σεισμός δεν έχει σχέση με τους σεισμούς του Αυγούστου 1953 οι οποίοι έγιναν πάνω σε άλλο ρήγμα, χαμηλότερης γωνίας και διαφορετικής κινηματικής, το οποίο υπάρχει στην περιοχή μεταξύ Κεφαλληνίας και Ζακύνθου».

* Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής, εξήγησε γιατί η αρχική εκτίμηση του μεγέθους ήταν 5,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι ήταν της τάξης των 6,1 Ρίχτερ. «Στο πρώτο ανακοινωθέν για μία σεισμική δόνηση συνήθως υποεκτιμάται το μέγεθος και μία- δύο ώρες μετά δίνεται με ακρίβεια, χωρίς φυσικά να υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, το νησί κινήθηκε προς τα ΝΔ και το Ιόνιο προς τα ΒΑ καθώς ενεργοποιήθηκε ρήγμα 20 χιλιομέτρων που είναι παράλληλα με τις δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς. Στην ουσία, δηλαδή, το ρήγμα είναι συμβατό με το μέγεθος του σεισμού και δεν βλέπουμε να έχει διεγερθεί μεγαλύτερο κομμάτι του ρήγματος της Κεφαλονιάς, που είναι περίπου 60 χιλιόμετρα».

«Η περιοχή έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό και παρελθόν, γι’ αυτό πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», ανέφερε ο σεισμολόγος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μάκης Χουλιάρας που μετέβη χθες στην Κεφαλονιά προκειμένου να εγκαταστήσει δίκτυο σεισμογράφων.

* Η σεισμολόγος Αννα Σερπετσιδάκη από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε ότι ο όγκος προς επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνονται από τη συγκεκριμένη περιοχή είναι τεράστιος και γι’ αυτό δεν μπορούν να γίνουν προς το παρόν εκτιμήσεις. 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησί 

Από χθες με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλου Γεωργιάδη, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας – Ιθάκης.

Την αναστολή της καταβολής των τρεχουσών εισφορών στο ΙΚΑ, των σεισμοπλήκτων στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, για ένα μήνα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. Πρόσθεσε, ακόμα, πως η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την αναβολή για ένα μήνα των τρεχουσών υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού.

Από το υπουργείο Εργασίας θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες, ενώ αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τέλος, αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Και χθες διασωστικά συνεργεία βρίσκονταν προληπτικά στους δρόμους και πραγματοποιούσαν έρευνες για ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια, ενώ κλιμάκια μηχανικών από την Αθήνα μετέβησαν στο νησί για τη διενέργεια αυτοψίας στα κτήρια και στις υποδομές του νησιού.

Χθες ανακοινώθηκε επίσης ότι πάνω από 700 σεισμόπληκτες οικογένειες θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε δύο πλοία που έδεσαν χθες στο λιμάνι του Αργοστολίου.

Τις περισσότερες ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου φαίνεται ότι έχει η περιοχή του Ληξουρίου που βρέθηκε πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Χθες το απόγευμα με εντολή του δημάρχου Κεφαλονιάς, εκκενώθηκαν υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους δέκα σπίτια στο χωριό Αθέρας, καθώς υπάρχουν μετέωροι βράχοι οι οποίοι κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Ολα τα σπίτια εξετάζονται από χθες το πρωί από μηχανικούς και όπως έγινε γνωστό, πολλά από αυτά είναι μη κατοικήσιμα ενώ αρκετά έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Ενδεικτικό της «μανίας» του Εγκέλαδου είναι η εμφάνιση μεγάλων ρωγμών σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και η καθίζηση της προβλήτας του λιμανιού στο Ληξούρι.

Στο πλαίσιο προληπτικών ενεργειών για την προστασία της δημόσιας υγείας και λόγω των συχνών διακοπών στην υδροδότηση σε διάφορες περιοχές του νησιού, εξαιτίας του σεισμού, οι Αρχές του νησιού κάλεσαν χθες τους πολίτες να μη χρησιμοποιείται το νερό του δικτύου ύδρευσης ως πόσιμο, εάν παρατηρηθεί παρέκκλιση από τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του, όπως η οσμή και η διαύγεια. Μεγάλες κατολισθήσεις έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή του Κουτάβου, στο Αργοστόλι και στο δρόμο για το Πυργί ενώ κλειστός λόγω κατολισθήσεων παραμένει ο δρόμος από το Βουνί στα Χαβριάτα.

Ρωγμές έχουν εντοπιστεί και στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλονιάς. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε άλλο ασφαλές σημείο. Σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν στα δύο γηροκομεία της Κεφαλονιάς. Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Ληξουρίου έχουν μεταφερθεί σε διπλανή εκκλησία ενώ αυτοί του Γηροκομείου Αργοστολίου μεταφέρθηκαν στους κοιτώνες του Αγίου Γερασίμου. Λίγες ώρες μετά το σεισμό επέστρεψαν στο νοσοκομείο Αργοστολίου οι νοσηλευόμενοι αφού ύστερα από διπλό έλεγχο στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κτήριο.

Το κτήριο του ΚΑΠΗ Αργοστολίου λειτουργεί από χθες σαν προσωρινός ξενώνας στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και είναι ανοικτό στους πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. Μοναδική, ως γεωφυσικό φαινόμενο, σε ολόκληρη την Ευρασία, είναι η περιοχή που έδωσε πρόσφατα το σεισμό της Κεφαλονιάς, καθώς το ρήγμα που εκτείνεται βόρεια της Λευκάδας μέχρι δυτικά της Ζακύνθου, έχει την υψηλότερη σεισμικότητα.

Ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός

Ο κανονισμός συντάχθηκε λίγα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του Αυγούστου του 1953, από τον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 450 άνθρωποι. Οπως καταγράφεται στο βιβλίο «Σεισμοί της Ελλάδας» (Παπαζάχος και Παπαζάχου, 2003), ο σεισμός έγινε στις 12 Αυγούστου του 1953 και είχε επιφανειακό μέγεθος 7,2 Ρίχτερ. Προηγήθηκαν πολλοί σεισμοί, από τους οποίους δύο ήταν οι καταστρεπτικοί.

Ο πρώτος απ’ αυτούς έγινε στις 9 Αυγούστου και ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ και ο δεύτερος στις 11 Αυγούστου και ήταν 6,8 Ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στα Ιόνια νησιά και κυρίως στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη, που έπαθαν σχεδόν ολική καταστροφή, ενώ σκοτώθηκαν 455 άνθρωποι, εξαφανίστηκαν 21 και 2.412 τραυματίστηκαν. Από τα 33.300 σπίτια των νησιών αυτών καταστράφηκαν εντελώς τα 27.659, 2.780 είχαν σοβαρές βλάβες, 2.394 ελαφρές και μόνο 467 διασώθηκαν.

Οι βλάβες επεκτάθηκαν και στην Αιτωλία, όπου καταστράφηκαν 18 οικισμοί και στην Ηλεία όπου υπέστησαν βλάβες 46 οικισμοί. Σε πολλά σημεία της ανατολικής και της νότιας ακτής της Κεφαλονιάς παρατηρήθηκαν σαφή ίχνη έξαρσης της ακτής. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κάτω Ιταλία.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed