Συγκαλύπτουν ένα ακόμη σκάνδαλο της ΕΥΠ…

10 Ιουνίου 2014 | By

Το http://www.koutipandoras.gr/ αποκαλύπτει :

Μείζον θέμα συγκάλυψης οικονομικού σκανδάλου στους κόλπους της ΕΥΠ το οποίο έχει αποκαλύψει το Hot Doc από τον Σεπτέμβριο του 2012, ανακύπτει από το γεγονός ότι ως ελεγκτές της υπόθεσης χρήστηκαν μεταξύ άλλων, τεχνικοί της εταιρίας η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση και φέρεται να συνέβαλε στην τεράστια ζημία του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του koutipandoras.gr υπάρχει ήδη πόρισμα, το οποίο απαλλάσσει από τις όποιες ευθύνες την εταιρία και κατ’ επέκταση, όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Πρόκειται για το περιβόητο «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών», το οποίο αγόρασε η ΕΥΠ παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και όπως αποδείχθηκε, ήταν άχρηστο.  Για την υπόθεση αυτή, διώκονται από τη Δικαιοσύνη με βαρύτατες κατηγορίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, 13 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και ο καταδικασμένος για κατασκοπεία, πρώην διευθυντής της ΕΥΠ, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί και δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την ανθρωποκτονία.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη έπειτα από έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος είχε εντοπίσει απίστευτες παρανομίες στη σύμβαση που είχε υπογράψει η ΕΥΠ, αλλά και τεράστια προβλήματα στο ίδιο το σύστημα. Το δικαστήριο με τη σειρά του, όρισε ειδικό πραγματογνώμονα, προκειμένου να εξετάσει εκ νέου στο «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών» και να αποφανθεί αν οι διαπιστώσεις του ΓΕΔΔ έχουν βάση, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση και να δικαστούν εκείνοι που φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως όμως αποκαλύπτει το koutipandoras.gr, ζητήθηκε, προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα, η συνδρομή του τεχνικού προσωπικού της αναδόχου εταιρίας. Ζητήθηκε εν ολίγοις να καταστεί ο ελεγχόμενος, ελεγκτής για να αποφανθεί αν το σύστημα της εταιρίας για λογαριασμό της οποίας εργάζεται, είναι χρήσιμο. Τελικά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, το πόρισμα που εξεδόθη, απαλλάσσει την εταιρία από τις ευθύνες και ουσιαστικά προσφέρει άλλοθι στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. 

Το αίτημα το πραγματογνώμονα και η αποδοχή της ΕΥΠ

Όπως προκύπτει από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και δημοσιοποιεί το koutipandoras.gr, ο πραγματογνώμονας είχε αιτηθεί από τον Απρίλιο τη συνδρομή τεχνικού της εταιρίας. Στο έγγραφό του προς τη διοίκηση της Υπηρεσίας ανέφερε: «Παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε το username-passwords, καθώς να επιτρέψετε την πρόσβαση σε εμένα, τους τεχνικούς συμβούλους των αντιδίκων καθώς και του τεχνικού προσωπικού του αναδόχου στο χώρο που ευρίσκεται το πληροφοριακό σύστημα GIS προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαταχθείσα τεχνική πραγματογνωμοσύνη» και συμπλήρωνε ότι: «σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να αποκτηθεί πρόσβαση στα συστήματα μέσω ενεργών λογαριασμών διαχειριστή, σε συνεργασία με το τεχνικό προσωπικό της αναδόχου, σας ζητώ να επιτρέψετε να αναλάβω ενέργειες ανάκτηση πρόσβασης στα συγκεκριμένα συστήματα».

Αυτό το αίτημα του πραγματογνώμονα, έγινε δεκτό σε χρόνο ρεκόρ, με την ΕΥΠ, σε ενημερωτικό της σημείωμα να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «γνωστοποιήθηκε στον πραγματογνώμονα ότι τεχνικά στελέχη του αναδόχου μπορούν να επισκεφθούν το χώρο εγκατάστασης των συστημάτων του έργου στην Υπηρεσία με δυνατότητα πρόσβασης και εγκατάστασης σταθμών εργασίας σε πρόσφορο χώρο, εφόσον υπάρξει προηγούμενη έγκαιρη ενημέρωσή μας γι’ αυτό και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι παρόντες στην επίσκεψη τόσο εσείς όσο και οι διορισθέντες τεχνικοί σύμβουλοι καθώς και αρμόδιο προσωπικό της Υπηρεσίας». 

Τι είχε αποκαλύψει το Hot Doc

Το Hot Doc στο 10ο τεύχος είχε αποκαλύψει την έκθεση-κόλαφο του ΓΕΕΔ η οποία έκρινε ότι η σύμβαση «δεν συνάδει με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ, επομένως η υπηρεσία δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί στην υλοποίησή της».

Αυτό που ουσιαστικά κρυβόταν πίσω από τον πολυσύνθετο τίτλο του έργου  «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» ήταν ένα άχρηστο πρόγραμμα παρακολούθησης, το οποίο μάλιστα, παραδόθηκε στην ΕΥΠ ημιτελές. Για μία ακόμη φορά, μια εταιρία εξασφάλισε την ανάληψη ενός διαγωνισμού του Δημοσίου και παρέδωσε ένα σύστημα που δεν θα δεχόταν να αγοράσει ούτε ο αείμνηστος Θου-Βου.

Το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται ότι θα έμπαινε σε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία θα μπορούσε ο κάθε πολίτης να μπει και να ενημερωθεί μέσω ενός ηλεκτρονικού χάρτη για τυχόν ατυχήματα ή προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε οποιοδήποτε σημείο της συνοριακής γραμμής της χώρας. Η πρώτη παράβλεψη στο έργο έγκειται στο ότι, για να ενημερωθεί ο ηλεκτρονικός χάρτης, ο οποίος θα βασιζόταν σε φωτογραφίες, θα έπρεπε κάποιος να καταχωρεί οτιδήποτε συμβαίνει. Δηλαδή, κάποιος που θα περνούσε από το σημείο, θα έπρεπε να μπει και να ενημερώσει τον χάρτη ότι στο συγκεκριμένο χιλιόμετρο του δρόμου έχει σημειωθεί δυστύχημα. Παράλληλα, οι χάρτες αυτοί θα δημιουργούνταν από ένα σύνολο φωτογραφιών, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να ζουμάρει στο σημείο που επιθυμεί για να μπορεί να δει αν υπάρχει κάποιο ατύχημα ή αν είναι κλειστός ο δρόμος λόγω κακοκαιρίας.

Για την ΕΥΠ, το εν λόγω σύστημα υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως «μάτι» στη συνοριακή γραμμή, ώστε να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω παράδειγμα, για να εντοπίσει την παραβίαση των συνόρων η ΕΥΠ, βασιζόμενη στο «υπερόπλο-γεωγραφικό σύστημα», θα έπρεπε οι λαθροδιακινητές ή οι έμποροι που θα εισήγαγαν στη χώρα ποσότητες ναρκωτικών να μπουν στη σχετική ιστοσελίδα και να υποδείξουν από ποιο σημείο πέρασαν τα σύνορα ώστε στο μέλλον να ελέγχεται.

Ένα επιπλέον πρόβλημα του συστήματος αυτού, το οποίο δεν πρόσεξαν όταν υπέγραφαν τη σχετική σύμβαση στην ΕΥΠ, είναι ότι οι φωτογραφίες αποτελούν κάτι στατικό. Αν μια φωτογραφία, στο Ρίο-Αντίρριο για παράδειγμα, είχε τραβηχτεί πριν από την κατασκευή της γέφυρας, μέσα στο πρόγραμμα της ΕΥΠ δεν θα μπορούσε πλέον να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς θα έδειχνε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από το σημερινό. Κατ’ αντιστοιχία, για να μπορεί η ΕΥΠ να δει τι συμβαίνει στα σύνορα ανά πάσα στιγμή, χρειάζεται βίντεο, να γεμίσει δηλαδή τη συνοριακή γραμμή με κάμερες, και όχι μια παλιά φωτογραφία.

Παράλληλα, η δημοσιοποίηση των χαρτών αυτών στο ίντερνετ, ακόμα και αν το σύστημα λειτουργούσε, όπως ισχυρίζονταν, θα αποτελούσε τεράστια απειλή για τη χώρα και μασημένη τροφή για κάθε ενδιαφερόμενο, πέραν των πολιτών, καθώς οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες για τα τρωτά σημεία της συνοριακής γραμμής.

Δεν είναι όμως αυτές οι μοναδικές παραλήψεις στο επίμαχο έργο. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΕΔΔ, έχει διαπιστωθεί σωρεία κενών που καθιστούν πιθανότατα τον διαγωνισμό διαβλητό. Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, άνιση μεταχείριση των δικαιούχων στην υποβολή των προτάσεων κατά την πρόσκληση στον διαγωνισμό, μη τήρηση του πρωτοκόλλου, υποκειμενικότητα και μη τήρηση της αρχής της διαφάνειας κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και παραποίηση της βαθμολογίας στην ίδια διαδικασία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως επιτυχούσα μια πρόταση που ήταν εξαρχής απορριπτέα, την ώρα που άλλη πρόταση αποκλείστηκε χωρίς κανένα λόγο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση, γίνεται λόγος για παραβίαση της αρχής της νομιμότητας στη συγκρότηση της επιτροπής αξιολόγησης, την εξέταση διοικητικών προσφυγών, την εξέταση των ενστάσεων και την εσωτερική διαχείριση και διακίνηση των εγγράφων του διαγωνισμού, ενώ η απόφαση κατακύρωσης, αλλά και η παραλαβή, η αποσφράγιση και η αξιολόγηση των προσφορών έγιναν από αναρμόδιο όργανο. Εκτός αυτών, οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου δεν καταρτίστηκαν εξαρχής, αλλά εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΕΔΔ, για την αποπεράτωση του έργου συνάφθηκε παράνομα τροποποιητική σύμβαση παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης του έργου, πέντε ολόκληρους μήνες μετά την εκπνοή αυτού, ενώ η Ομάδα Διοίκησης Έργου της ΕΥΠ παρέλαβε παράνομα προσωρινά το έργο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, καθώς η προσωρινή παραλαβή αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή της δεύτερης δόσης.

Εντύπωση παράλληλα προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, σε προσφυγή που είχε καταθέσει εταιρία που συμμετείχε στον διαγωνισμό, την απένταξη του έργου έπρεπε να είχε κάνει η ίδια επιτροπή που αποφάσισε τη σύναψη της σύμβασης και όχι διαφορετική. Κοντολογίς, έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα…

Υποψίες τέλος, προκαλεί και το γεγονός ότι ορισμένα μέλη της επιτροπής για το γεωγραφικό σύστημα-τραγέλαφο συμμετείχαν και στην αντίστοιχη επιτροπή για την προμήθεια των νόμιμων επισυνδέσεων, των υπερκοριών δηλαδή, που αγοράστηκαν με καπέλο 5 εκατομμυρίων.

Δείτε τα ντοκουμέντα

eggrafo_1_0.jpg

eggrafo_2_1.jpg

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed