Το ανοχύρωτο εθνικό πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς

22 Ιανουαρίου 2019 | By

Η προστατευόμενη από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ περιοχή του εθνικού πάρκου παραμένει θεσμικά και ουσιαστικά ανοχύρωτη τα τρία τελευταία χρόνια καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αργεί να συντάξει και να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τους όρους προστασίας της περιοχής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάκης Νοδάρος 

Εφημερίδα DOCUMENTO – https://www.documentonews.gr/article/to-anoxyrwto-ethniko-parko-kotyxioy-strofylias

Το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας από το 1975, σύμφωνα με τη σύμβαση Ραμσάρ (1971), έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, το 2009 χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο και ένα τμήμα του αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής. Λόγω της εξαιρετικής του σημασίας αποτελεί μια από τις 29 προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες έχει συσταθεί φορέας διαχείρισης με τον νόμο 3044/2002.

Θεσμικά ανοχύρωτο

Οι οικολογικές οργανώσεις και ο φορέας διαχείρισης του εθνικού πάρκου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρουν ότι η μη έκδοση του προεδρικού διατάγματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και αβεβαιότητα σε εκείνους που εποπτεύουν και προστατεύουν την περιοχή.

Οπως αναφέρει στο Documento ο Γιώργος Κανέλλης, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), τον Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέπεσε η μέχρι τότε ισχύουσα ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) μετά την προσφυγή ιδιωτών αλλά και οικολογικών οργανώσεων που διαφωνούσαν με το καθεστώς προστασίας. Στη συνέχεια δόθηκε εξάμηνη προθεσμία στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την οριστικοποίηση των μέτρων προστασίας της περιοχής με την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Κίνδυνος σαλαμοποίησης

«Ομως παρότι πέρασαν από τότε όχι έξι μήνες αλλά τρία ολόκληρα χρόνια, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ακόμη ετοιμάσει το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ, θα οριστικοποιήσει το νομικό καθεστώς του εθνικού πάρκου και θα βάλει φραγμό στα σχέδια των ιδιωτών για τη σαλαμοποίηση της περιοχής. Τα οργανωμένα σχέδια ιδιωτών για ανάπτυξη ασύμβατων με το εθνικό πάρκο χρήσεων γης και η απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα βάζουν σε καθημερινό πλέον κίνδυνο την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής» λέει στο Documento ο κ. Κανέλλης και προσθέτει:

«Κάνουμε έκκληση στο υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει άμεσα το προεδρικό διάταγμα βάσει του οποίου θα προστατευτεί η ακεραιότητα της περιοχής από εκείνους που επιδιώκουν, στο όνομα της δήθεν αξιοποίησης, είτε να την καταπατήσουν είτε να οδηγήσουν με τις πράξεις τους στην απώλεια του δασικού χαρακτήρα εκατοντάδων στρεμμάτων».

Να εκδοθεί άμεσα το ΠΔ

Οικολογικές οργανώσεις Ηλείας και Αχαΐας επισημαίνουν τους κινδύνους από καταπατήσεις, ανεξέλεγκτη λαθροθηρία, αυθαίρετες παρεμβάσεις και δήθεν τουριστική αξιοποίηση

Αμεση και αναγκαία χαρακτηρίζει την έκδοση του προεδρικού διατάγματος και ο Νίκος Καραβάς, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλλιάς.

«Πριν από μερικά χρόνια το αρμόδιο υπουργείο μας ζήτησε να οριοθετήσουμε την περιοχή με βάση συντεταγμένες. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και ολοκληρώσαμε αυτό το δύσκολο έργο. Παραδώσαμε τους χάρτες αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, με συνέπεια να υπάρχει μια αβεβαιότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς όταν καλούνται να αποφασίσουν για ζητήματα που αφορούν δι- εκδικήσεις ιδιωτών. Κάνουμε κι εμείς έκκληση στο αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στη λύση του θέματος» λέει στο Documento ο κ. Καραβάς.

Ανοιχτές πληγές

Οι οικολογικές οργανώσεις της Ηλείας και της Αχαΐας επισημαίνουν ότι η μη έκδοση του προεδρικού διατάγματος αφήνει ουσιαστικά ανοιχτές τις μεγάλες πληγές της περιοχής:

• Η καταπατημένη περιοχή έκτασης 803 στρεμμάτων γνωστή με το όνομα Σαμαραίικα, η οποία βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του τμήματος του δάσους της Στροφυλιάς που ανήκει διοικητικά στην Αχαΐα, παρότι τελεσίδικα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από τη δασική υπηρεσία, τις ειδικές επιτροπές αμφισβητήσεων και αρμόδια δικαστήρια, εντούτοις όλα αυτά τα χρόνια δεν αναδασώνεται, ούτε καν προγραμματίζεται η αναδάσωσή της.

• Τα σχέδια ιδιωτών να εμφανίσουν με απόλυτα άκυρους τίτλους εκατοντάδες στρέμματα γης-φιλέτα στην περιοχή Μαύρα Βουνά (Α΄ ζώνη προστασίας) ως ατομική ιδιοκτησία τους, ακολουθώντας ουσιαστικά την παράνομη κατάτμηση δασικής ιδιοκτησίας (άρθρο 60 Δασικού Κώδικα). Αυτό επιχειρείται παρότι η περιοχή αποτελεί συνολικά κοινή ιδιοκτησία των κατοίκων του χωριού Αραξος με δασικό χαρακτήρα.

• Η παράταση λειτουργίας των Λατομείων Αράξου μέχρι το 2020 με τις δοθείσες τα προηγούμενα χρόνια σκανδαλώδεις τροπολογίες, τα οποία θα έπρεπε ως ευρισκόμενα εντός της Α΄ ζώνης να έχουν παύσει να λειτουργούν από το 2011. Το γεγονός θέτει σε κίνδυνο την προστατευόμενη περιοχή.

• Το ανεξέλεγκτο κυνήγι από λαθροθήρες σε όλες τις υδάτινες επιφάνειες της περιοχής κάθε χρόνο προκαλεί τον θάνατο χιλιάδων υδρόβιων μεταναστευτικών πουλιών, πολλά από τα οποία αποτελούν είδη προς εξαφάνιση.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Κοτύχι, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed