Προφυλακισμένος από τις αποκαλύψεις του HOT DOC καίει τον πρώην δήμαρχο Πύργου !

24 Νοεμβρίου 2014 | By

ΠΟΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΑ 850.000 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ; 

ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ http://www.koutipandoras.gr/

Κάτω από τόνους σκουπιδιών, η εισαγγελική έρευνα σε Πύργο Ηλείας, Καλαμάτα κι Αρχαία Ολυμπία αναζητά εκατομμύρια ευρώ τα οποία εμφανίζονται να δίνονται για την διαχείριση των σκουπιδιών αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κι ενδείξεις πήγαν σε πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες. 

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2012 από το HOT DOC κι αφορούσαν τον εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα ο οποίος παρότι ήταν υπόδικος και χαρακτηριζόταν ως μέλος εγκληματικής ομάδας, έπαιρνε συστηματικά με απευθείας ανάθεση το έργο της αποκομιδής σκουπιδιών. Σήμερα πλέον μετά από την εισαγγελική έρευνα, αποκαλύπτεται ένα κύκλωμα που δρούσε στους 3 δήμους κι εισέπραττε εκατομμύρια εμφανίζοντας πως διαχειρίζεται σκουπίδια. 

Με μια συμπληρωματική απολογία που έδωσε στις 5 Νοεμβρίου, ο ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση εργολάβος, αποκαλύπτει πως είχε χρησιμοποιηθεί από το Δήμαρχο και στελέχη του Δήμου Ηλείας προκειμένου αυτοί να εισπράξουν πάνω από 700 χιλιάδες ενώ ο ίδιος πληρώθηκε μόλις με 122.000 ευρώ. Η ανάθεση της εργολαβίας στο πρόσωπό του είχε σκοπό να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το ποσό των 850.000 ευρώ γιατί όπως του είχαν πει “είχαν έλλειμα πάνω από 500.000 ευρώ στο Δήμο”. 

Διαβάστε χαρακτηριστικό απόσπασμα της κατάθεσης από το πρωτότυπο έγγραφο:

 

 

 

Μετά την απευθείας ανάθεση, όπως παραδέχεται ο Καράμπελας, εισέπραξε το συνολικό ποσό το οποίο παρέδωσε όμως σε παράγοντες του Δήμου κι άλλους εργολάβους.

Λέει συγκεκριμένα: “ με τη βοήθεια του λογιστή που συννενοούνταν με την Οικονομική Υπηρεσία έκοψα τα τιμολόγια όπως μου είπαν από το Δήμο, αυτοί έφτιαξαν τις ανάλογες επιταγές και στις 28 Δεκεμβρίου πήγα στο Δήμο μετά από συννενόηση, κι εν συνεχεία πήγαμε στη EUROBANK μαζί με τον ταμία του Δήμου τον Κυριάκο Παναγιωτόπουλο. Εμείς οι δύο πήγαμε. Υπέγραψα τις επιταγές, έφερε η Τράπεζα τα χρήματα, τα έβαλε ο ταμίας σε δερμάτινη δική του τσάντα και τα μετέφερε ο ίδιος στο ταμείο του Δήμου. Τα έβαλε πάνω στο τραπέζι,εγώ πήρα τα δικά μου χρήματα,122.000 ευρώ… Εγώ δεν ήξερα πόσα θα έπαιρνα εκείνη τη μέρα, τα είχαν προμελετήσει οι ίδιοι από πιο πριν».

Σε άλλο σημείο της απολογίας ο Καράμπελας λέει: «έλεγε ο Ντέμος (σ.σ. πρόκειται για υπεργολάβο) ότι αυτός πληρωνόταν 45 ευρώ τον τόνο στα χαρτιά αλλά στην πραγματικότητα κράταγε 25 ευρώ και τα υπόλοιπα τα μετέφερε ο Σκανδάλης και τα μετέφερε στο Δήμο». 

Στην κατάθεσή του εμπλέκει επίσης τον πρώην δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο, στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας και τη δικηγόρο Σούλα Τζίνη η οποία ήταν αντιδήμαρχος. 

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΔΟΕ και της Εισαγγελίας, ο Καράμπελας εμφανίζεται να κάνει εικονικές μεταφορές σκουπιδιών σε χωματερές και σε ιδιωτικό χώρο διαχείρισης. Στην πραγματικότητα έθαβε τα σκουπίδια σε διάφορα σημεία ακόμη και στο δάσος της Φολόης και στη συνέχεια εισέπραττε ποσά που είχε προσδιορίσει ο Δήμος το οποίο απ’ ό,τι προκύπτει απ την κατάθεσή του, επέστρεφε κατά ένα μέρος σε αυτούς που του έδιναν το έργο. 

Το ιστορικό της υπόθεσης Καράμπελα: Από τη δημοσιογραφική αποκάλυψη στη χιονοστοιβάδα 

Στις 18/10/2012 το περιοδικό HOT DOCαποκαλύπτει σε ρεπορτάζ παραθέτοντας  στοιχεία φωτιά, την εγκληματική δραστηριότητα και την προκλητική παραβατική συμπεριφορά του εργολάβου μεταφορέα απορριμμάτων Θεόδωρου Καράμπελα και τις σχέσεις του με τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Ηλείας. 

Το HD είχε αποκαλύψει ότι σε βάρος του συγκεκριμένου ιδιώτη – εργολάβου είχαν σχηματιστεί από το Αστυνομικό Τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας δεκάδες δικογραφίες, ενώ είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 11 φορές με την κατηγορία της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Σήμερα εκκρεμούν εις βάρος του ακόμα πάνω από 20 παραπομπές σε δίκες για υποβάθμιση και ρύπανση περιβάλλοντος. 

Το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι, κατά τις διωκτικές Αρχές, το άτομο που είχε αναλάβει έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ να μεταφέρει τα απορρίμματα της Καλαμάτας σε διάφορους νόμιμους χώρους, αλλά αυτός και οι συνεργάτες του αποθέτουν τα απορρίμματα στην παράνομη χωματερή που βρίσκεται στην περιοχή Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας, δίπλα στον Αλφειό και σε άλλες περιοχές. 

 Στις αρχές Ιουλίου 2013  ο Θ.Καράμπελας και οι συνεργάτες του κατηγορούνται από τις διωκτικές Αρχές ότι έθαβαν σκουπίδια μέσα στο προστατευόμενο από το Natura δρυοδάσος της Φολόης! Τότε δασικοί υπάλληλοι περιέγραψαν ένα παντοδύναμο κύκλωμα που δρούσε στο δάσος κυρίως τις νύχτες με τη βοήθεια τσιλιαδόρων οι οποίοι έσβηναν με κλαδιά τα ίχνη από τις ερπύστριες των φορτηγών και των σκαπτικών μηχανημάτων που προσέγγιζαν την περιοχή, ενώ πολλές φορές τοποθετούσαν στους σκεπασμένους λάκκους ποσότητες κοπριάς για να παραπλανήσουν τις αρχές.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι 24 ώρες μετά τη σύλληψη του συγκεκριμένου εργολάβου, εντοπίστηκε από την Αστυνομία ένα από τα φορτηγά του που είχε κατασχεθεί την προηγούμενη ημέρα στη Φολόη να μεταφέρει απορρίμματα από την Καλαμάτα προς την Ηλεία. 

Στις 12/7/2013, ημέρα που βρίσκεται στον ανακριτή ο συγκεκριμένο εργολάβος, ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος δέχεται τηλεφωνικά απειλές για την ζωή του από τον το τηλέφωνο που ανήκει στο Θ.Καράμπελα , παρουσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Μαρινόπουλου και ενημερώνει αμέσως τις δικαστικές Αρχές. 

Την 1/8/2013 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία Εφη Σαλτάρη  καταθέτει ερώτηση στην Βουλή για την εγκληματική και παράνομη δραστηριότητα του Θ. Καράμπελα. 

Στις 8/10/2013 τα αρμόδια υπουργεία απαντούν στην κ. Σαλτάρη και αποκαλύπτουν το μέγεθος της προκλητικής παρανομίας του εργολάβου Θεόδωρου Καράμπελα. 

Του ανέθεταν έργα ενώ ήταν υπόδικος 

Τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Ηλείας, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας και θράσους, αγνοούν επιδεικτικά τις διώξεις εις βάρος του συγκεκριμένου προσώπου και συνάπτουν συμφωνίες μαζί του με απ’ ευθείας αναθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κάλυψης που του παρέχεται είναι η χορήγηση σε αυτόν φορολογικής ενημερότητας από τη ΔΟΥ Πύργου, παρότι το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας του έχει καταλογίσει πρόστιμο που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ για εικονικές συναλλαγές με ανύπαρκτες εταιρείες και τη χρήση πλαστών τιμολογίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές της Ηλείας είχαν ζητήσει έπειτα από καταγγελίες εγγράφως εξηγήσεις πριν από μερικούς μήνες από τους αρμόδιους της ΔΟΥ Πύργου, ωστόσο οι τελευταίοι παραδόξως αρνούνται να απαντήσουν. 

Πηγές από την Περιφερειακή Διοίκηση της Δυτικής Ελλάδας, που θέλησαν για ευνόητους λόγους να τηρήσουν την ανωνυμία τους, κάνουν λόγο για μια «αόρατη ομπρέλα προστασίας» γύρω από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Μάλιστα επισημαίνουν ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε μετά την παραβατική του συμπεριφορά να του έχουν αφαιρεθεί οι άδειες μεταφοράς απορριμμάτων, κάτι που παραδόξως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος εργολάβος τον Δεκέμβρη του 2013 «κατέβασε» με σκαπτικά μηχανήματα από το όρος Λαπίθα στον Καϊάφα, εντός της προστατευόμενης περιοχής, μεγάλα βράχια τα οποία και απόθεσε στην παραλία για να προστατευθούν οι αυθαίρετες κατοικίες επωνύμων. Και σε εκείνη την περίπτωση η Αστυνομία ήταν απλός παρατηρητής της οικολογικής καταστροφής. Το ίδιο πρόσωπο ανέλαβε με απευθείας ανάθεση την απομάκρυνση επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων από το Νοσοκομείο του Πύργου χωρίς να έχει τις ανάλογες άδειες. 

Οι Δικαστικές Αρχές της Ηλείας με βάση τα ρεπορτάζ που κάνουμε ζητούν την βοήθειά μας κι αιτούνται συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και παραχωρούνται τόσο από το το περιοδικό HOT DOC όσο και από την διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού Ιonionfm . 

Η σύλληψη κι οι κατηγορίες 

 Στις 9 /1/2014 ο εργολάβος Θ. Καράμπελας και πέντε ακόμη συνεργάτες του συλλαμβάνονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σε αυτή και με διάταξη των δικαστικών αρχών δίνονται τα ονόματα όλων των συλληφθέντων στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Σε βάρος τους, μεταξύ άλλων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, καθώς σύμφωνα με την κατηγορία που τους αποδίδεται, τουλάχιστον από το 2010, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, προκειμένου να διαπράξουν εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, με σκοπό το οικονομικό όφελος». 

Στις 14/1/2014 οι δικαστικές Αρχές ερευνούν σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης με το Δημο Πύργου και κάνουν αιφνιδιαστικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές ζήτησαν εξηγήσεις από τους αρμοδίους για έγγραφο-συμφωνητικό που σχετίζεται με την εκτέλεση αντιπλημμυρικού έργου από τον φερόμενο ως εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης εργολάβο και μεταφορέα απορριμμάτων Θεόδωρο Καράμπελα. Το έγγραφο βρέθηκε στο υλικό που κατέσχεσε η Αστυνομία έπειτα από έρευνα στο σπίτι του εργολάβου και, σύμφωνα με τους παράγοντες της δημοτικής αρχής του Πύργου, αυτό δεν είχε υπογραφεί. Ομως το αντίγραφο εγγράφου που βρέθηκε στο σπίτι του εργολάβου ήταν υπογεγραμμένο από αιρετό εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποτέλεσμα αυτής της εμπλοκής ήταν η κατάσχεση μέρους του αρχείου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου και η μεταφορά του στο δικαστικό μέγαρο. 

Η δραστηριότητα του Καράμπελα στη Μεσσηνία 

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για το δήμαρχο της Καλαμάτας και τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μεσσηνίας, μετά την αποκάλυψη του Δημήτρη Φαββατά, δημοτικού συμβούλου και μέλους της Οικονομικής Επιτροπής, ότι ο προφυλακισθείς εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας είχε λάβει τα τελευταία χρόνια 7 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά απορριμμάτων τα οποία παράχωνε ως ήδη προφυλακισμένος στο δρυοδάσος της Φολόης. Με τη συγκατάθεση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μεσσηνίας, ο εργολάβος φέρεται να εισέπραξε κανονικά τα χρήματα αυτά, παρότι εκκρεμούσαν εις βάρος του δεκάδες δικογραφίες και παρότι το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας τον κατηγορούσε για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και για σχέσεις με εταιρείες-«μαϊμούδες». 

Ο κ. Φαββατάς εκλήθη και κατέθεσε σχετικά στην ανακρίτρια του Πύργου που χειρίζεται την υπόθεση, ως δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή. Μιλώντας στον ενημερωτικό περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό Ionion FΜ αποκάλυψε πολύ σοβαρές παραμέτρους της υπόθεσης, καταγγέλλοντας ότι ουδέποτε προσκομίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας έγγραφα για την κατάληξη των απορριμμάτων που μετέφερε ο προφυλακισθείς εργολάβος. Ο δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι ανήμερα το Πάσχα το 2011, κάηκαν από ανεξήγητη αιτία τα μηχανήματα κομποστοποίησης απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στην τοποθεσία Μαραθόλακκα. Αμέσως -όπως είπε- εμφανίσθηκε ο προφυλακισθείς εργολάβος κι ο δήμος υπέγραψε μαζί του σύμβαση για τη μεταφορά των σκουπιδιών σε νόμιμο χώρο. Το κόστος ανήλθε σε 7 εκατ. ευρώ για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2013. 

Ο κ. Φαββατάς κατήγγειλε ότι παρότι ζητήθηκαν επανειλημμένα τα παραστατικά για το χώρο μεταφοράς κι εναπόθεσης των απορριμμάτων, ουδέποτε προσκομίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας ή στην Οικονομική Επιτροπή. 

Αλλά και στη Ζαχάρω Ηλείας… 

Στις 15/5/2014 η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αποκαλύπτει ότι ο δήμαρχος Ζαχάρως, και τότε υποψήφιος σύμβουλος, υπέγραψε δύο συμφωνητικά με τον προφυλακισμένο Θ. Καράμπελα, φερόμενο ως εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης της Ηλείας.

 

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed