ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΛ.ΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ (βίντεο)

9 Ιανουαρίου 2016 | By

manoladaΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 

Ο περίεργος τρόπος χειρισμού της υπόθεσης από τις δικαστικές Αρχές της Αμαλιάδας και της Πάτρας και η προκλητική σιωπή των τοπικών παραγόντων της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ : http://apokalypseis.com/?p=4684)  κρύβονται πίσω από την προσφυγή στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) των 42 μεταναστών εργατών γης από το Μπαγκλαντές , με αφορμή την αιματηρή επίθεση που υπέστησαν από «μπράβους» επιχειρηματία φράουλας στην Νέα Μανωλάδα, τον Απρίλη του 2013, όταν τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: http://apokalypseis.com/?p=4659)

Μετά τις 20 Ιανουαρίου 2016, το (ΕΔΔΑ) αναμένεται να εξετάσει την προσφυγή των  μεταναστών από το Μπαγκλαντές κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας), ανακοίνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται ελληνική υπόθεση για το συγκεκριμένο άρθρο και η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναφέρεται σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας φαινόμενο καταναγκαστικής εργασίας. Παράλληλα, τέσσερις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα έκαναν παρέμβαση τρίτου στη δίκη, αναφέρει το ΕΣΠ.

Τον Ιούλιο του 2014 το ΜΟΔ Πατρών  με ομόφωνη απόφασή του, έριξε ουσιαστικά στα «μαλακά» τους υπεύθυνους τους αιματοκυλίσματος καθώς εξαφάνισε την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων , αθώωσε από όλες τις κατηγορίες τον επιχειρηματία κι έναν συνεργάτη του και τιμώρησε με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης 14 ετών και 7 μηνών και 8 χρόνια και 7 μήνες αντίστοιχα τους δύο επιστάτες του με την έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα !

Μια ημέρα πριν την απόφαση του δικαστηρίου η εισαγγελέας της έδρας Διονυσία Παπαδοπούλου με αγόρευσή της «καταπέλτη»,  ζήτησε την καταδίκη τόσο του φραουλοπαραγωγού της Μανωλάδας, όσο και των επιστατών του. Επί 45 λεπτά η κ. Παπαδοπούλου  περιέγραφε στο δικαστήριο τα όσα συνέβησαν εκείνο το πρωί του Απριλίου του 2013, τονίζοντας πως οι κρατικές υπηρεσίες με την στάση τους είναι συνένοχες για το περιστατικό. Η εισαγγελέας για τον φραουλοπαραγωγό,  ζήτησε να καταδικαστεί για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, για τους άλλους δύο εισηγήθηκε την καταδίκης τους για τις βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος των μεταναστών και για τον τέταρτο, τη συνέργειά του σε διάφορα αδικήματα.

Όπως αποκαλύφθηκε αμέσως μετά , η δίκη διεξήχθη με το 1/5 των μαρτύρων καθώς η δικογραφία που οδήγησε στη δίκη περιελάμβανε τις καταθέσεις μόνο των 35 θυμάτων εργατών-μεταναστών που χρειάστηκε να πάνε μέχρι το Κέντρο Υγείας εξαιτίας των τραυμάτων τους και δεν περιελάμβανε την κατάθεση κανενός άλλου από τους παρόντες εργάτες μετανάστες, που μόνο από τύχη δεν τραυματίστηκαν από τα σκάγια.

Τα παραλίγο θύματα των πυροβολισμών δεν θεωρήθηκαν τότε, από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της Ηλείας ως  θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, παρά το γεγονός ότι και αυτοί ζούσαν και εργάζονταν υπό ακριβώς τις ίδιες συνθήκες με τους 35 τραυματίες, ότι ήταν εξίσου απλήρωτοι με τους 35 και ότι η μόνη ουσιαστική διαφορά τους με τους 35 που αναγνωρίστηκαν ως θύματα trafficking, και γι” αυτό δεν ήταν απελάσιμοι μέχρι τη δίκη, είναι ότι αναζήτησαν ιατρική φροντίδα και έτσι κατεγράφησαν στα βιβλία του Κέντρου Υγείας, τα οποία προφανώς συμβουλεύτηκαν οι αστυνομικοί για να ψάξουν τους τραυματίες και να τους πάρουν κατάθεση.

Στις αρχές Μαΐου του 2013, δηλαδή λίγες ημέρες μετά το αιματηρό περιστατικό στην Μανωλάδα , οι  δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατέθεσαν μήνυση που περιελάμβανε και τους υπόλοιπους -τους 120- που η αστυνομία δεν είχε καταγράψει ούτε ως αυτόπτες μάρτυρες. Το καλοκαίρι του 2013 πάρθηκαν καταθέσεις από τους υπόλοιπους παρόντες και μηνυτές. Περιέργως η μήνυση δεν συσχετίστηκε με τη δικογραφία, που κατέληξε στη γνωστή δίκη , ενώ η μήνυση των εργατών κατέληξε στο αρχείο !

Για όλα τα ανωτέρω ερωτηματικά που αφορούν τις δικαστικές Αρχές της Ηλείας και της Πάτρας καθώς και τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ το Ελληνικό Συμβούλιο για του Πρόσφυγες έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομερέστατη περιγραφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  http://apokalypseis.com/?p=4845

Tags:

Category: Αμακιγιάριστα, Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed