ΜΑΝΩΛΑΔΑ: » ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΨΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΑΝ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ»

25 Ιουνίου 2014 | By

ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΦΡΑΟΥΛΟΧΩΡΑΦΩΝ 

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25/06/2014&id=436991

Οι πρωτοφανείς συνθήκες της βίας και της απάνθρωπης εκμετάλλευσης που βίωσαν οι αλλοδαποί εργάτες φράουλας στην Ηλεία, που πυροβολήθηκαν από τους επιστάτες των εργοδοτών , ξαναζωντανεύουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) της Πάτρας . Εκεί δικάζεται ο επιχειρηματίας  από την Αθήνα και οι τρείς Ηλείοι επιστάτες του , ως υπεύθυνοι  για το  αιματοκύλισμα δεκάδων αλλοδαπών εργατών γης,  στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας Ηλείας τον Απρίλη του 2013. 

Τότε – όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ η «Ε» – οι απλήρωτοι επί μήνες αλλοδαποί εργάτες από το Μπαγκλαντές που απασχολούνταν στην καλλιέργεια φράουλας του επιχειρηματία, δέχθηκαν πυροβολισμούς από κυνηγετικά όπλα που είχαν οι επιστάτες του , με αποτέλεσμα 35 από αυτούς να τραυματιστούν και να μεταφερθούν αιμόφυρτοι αρχικά στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας και μετά στα γειτονικά νοσοκομεία.       

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι βρίσκονται κρατούμενοι καθώς μετά τις απολογίες τους έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, ενώ μετά νομικές διαδικασίες των δικηγόρων τους που έκαναν δεκτές οι δικαστικές Αρχές της Πάτρας , κατάφεραν να αλλάξουν το αρχικό κατηγορητήριο σε βάρος τους που ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας και ηθική αυτουργία σε αυτή και να την μετατρέψουν σε βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.  Σημειώνεται ότι με βάση το κατηγορητήριο και οι 4 κατηγορούμενοι δικάζονται και για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων κατ εξακολούθηση και κατ επάγγελμα.

Εμπορία ανθρώπων 

Στο 71/2014 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που έχει στη διάθεσή της η «Ε» περιγράφονται πρωτοφανείς εικόνες σκληρής βίας και ανθρώπινης εκμετάλλευσης που βίωσαν τα θύματα της επίθεσης από τους δράστες όταν τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. 

Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο , ο επιχειρηματίας στο 42ο χλμ της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου από τον Ιανουάριο 2011 έως και 17 Απριλίου 2013 με σκοπό να εκμεταλλευτεί την εργασία των αλλοδαπών εργατών , απόσπασε την συναίνεσή για την παροχή εργασίας σε 200 και πλέον άτομα. 

Εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση τους : 

Α) Ότι οι περισσότεροι από αυτούς διέμεναν παράνομα στη χώρα και ως εκ τούτου δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα. 

Β) Ειχαν ανάγκη να εργαστούν για βιοπορισμό. 

Γ) Αγνοούσαν την Ελληνική γλώσσα κι έτσι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

 Δουλέψτε τσάμπα αλλιώς θα σας κάψουμε !

 Τους προσέλαβε με την υπόσχεση της καταβολής ημερομισθίου 22 ευρώ ημερησίως παρέχοντάς τους επίσης πρόχειρα καταλύματα που θα ικανοποιούσαν στοιχειωδώς τις στεγαστικές τους ανάγκες.

 Με βάση πάντα το κατηγορητήριο , μετά την εγκατάσταση των αλλοδαπών εργατών στα παραπήγματα και παρότι δεν τους είχα καταβάλει τα δεδουλευμένα που ανέρχονταν στο ποσό των 200.000 ευρώ , οι τρείς επιστάτες του, τους ανάγκαζαν να εργάζονται απειλώντας τους ότι εάν απαιτούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους …θα τους έκαιγαν  μαζί με τις παράγκες στις οποίες διέμεναν…

Καταγγελίες του ΚΕΕΡΦΑ 

Σοβαρές καταγγελίες για την έδρα του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση έκανε  στην «Ε» ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής του ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» . 

Ο κ. Κωνσταντίνου ως μέλος του ΚΕΕΡΦΑ που παρακολουθεί από την πρώτη ημέρα την δίκη των τριών επιστατών και τους εργοδότη τους στα δικαστήρια της Πάτρας , κατήγγειλε στην «Ε» την προκλητική – όπως την χαρακτήρισε – ανοχή των δικαστών σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς παραγόντων της δίκης κατά των μεταναστών εργατών μαρτύρων κατηγορίας. 

Ο κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι υπήρξε απόπειρα εξαγοράς συγκεκριμένου μάρτυρα με  25.000 ευρώ προκειμένου να πάρει τα χρήματα και να φύγει από τη χώρα…

« Δεν προξενεί κατάπληξη  ο κυνισμός των κατηγορουμένων που κάθονταν  χαμογελαστοί στο εδώλιο λες και δεν πυροβόλησαν ποτέ τους διαμαρτυρόμενους εργάτες. Ούτε ο ρατσιστικός λόγος των δικηγόρων τους που έφτασαν σε σημείο να ρωτάνε  «αν τρώνε σκυλιά οι Μπαγκλαντέζοι» και με την έδρα του δικαστηρίου να επιτρέπει τις ερωτήσεις αυτού του επιπέδου.» – ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου .

Αίτημα εξαίρεσης 

Προ ημερών οι δικηγόροι των αλλοδαπών εργατών υπέβαλαν αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η υπόθεση , με το αιτιολογικό ότι αυτή μεροληπτεί υπέρ των κατηγορουμένων.  Όμως το αίτημα απορρίφθηκε και η δίκη συνεχίζεται κανονικά. 

Όπως καταγγέλλει το ΚΕΕΡΦΕ, στη δίκη παραβρέθηκε ομάδα εργατών που κατήγγειλε νέο περιστατικό εργοδοτικής ρατσιστικής βίας. Ο Μοχάμεντ Ισλάμ δήλωσε  ότι όταν ζήτησε τα μεροκάματα του, το αφεντικό, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος , τον  γρονθοκόπησε…

« Είναι σκάνδαλο ότι οι δολοφόνοι δικάζονται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η δίκη θα κρατήσει αρκετό διάστημα. Καλούμε σε μαζική συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων και νέων για να μην πέσει στα μαλακά η εργοδοτική ρατσιστική βία και να καταδικαστούν οι ένοχοι.» – αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΡΦΕ 

Από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων καταγγέλλεται ότι οι αλλοδαποί εργάτες ζήτησαν μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να σταματήσουν να κυνηγούν την υπόθεση στα δικαστήρια .-

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed