ΜΝΗΜΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

17 Νοεμβρίου 2009 | By


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΤΡΑ: προέδρου της ΜΚΟ «Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα»

«Διά ταύτα Κηρύσσει ένοχο τον Νικόλαο Ντερτιλή του Βασιλείου, ετών 54, ταξίαρχο, γιατί σκότωσε από πρόθεση τον Μιχαήλ Μυρογιάννη, φοιτητή, ετών 20. Κηρύσσει ενόχους τους Γεώργιο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Ιωαννίδη, για 9 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 42 απόπειρες ανθρωποκτονιών». (Απόσπασμα από το διατακτικό της απόφασης της «Δίκης Πολυτεχνείου»).

Τρίτη, 17 Νοέμβρη 2009. Τριάντα έξι χρόνια μετά. Από τους δεκάδες κατηγορουμένους που είχαν παραπεμφθεί με το με αριθ. 677/1975 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (μεταξύ των οποίων και οι Χαρ. Παπαδόπουλος, Βαρνάβας, Καραγιάννης, Νηστικάκης, Χριστολουκάς, Δασκαλόπουλος, Εφέσιος, Ζαγοριαννάκος, Μαυροειδής, Ρουφογάλης, Λυμπέρης, Πίμπας και ο τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Θεράπος), λίγοι μόνο δικάστηκαν στις δίκες 1975-1976. Πολλοί δεν παραπέμφθηκαν καθόλου (Ζουρνατζής, Αγγελής, Λαδάς, Παττακός, Ζωιτάκης, Μακαρέζος, Σπύρος Μαρκεζίνης κ.ά.). Ελάχιστοι εξέτισαν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν. Ελαχιστότατοι είναι ακόμη στη φυλακή (Ιωαννίδης, Ντερτιλής). Η πολιτεία δεν ενεργοποιήθηκε στη μεταπολίτευση, ώστε να διωχθούν άμεσα οι σφαγείς του Πολυτεχνείου.

Η Δικαιοσύνη δεν ευαισθητοποιήθηκε. Το δικαστήριο της «Δίκης του Πολυτεχνείου» είναι αμφίβολο αν επιτέλεσε «εν συνειδήσει» και «στο όνομα του ελληνικού λαού» το καθήκον του(;). Ο ΔΣΑ έδωσε τους δικούς του πρώτους νεκρούς αγωνιστές, τους δικηγόρους Σπ. Κοντομάρη και Κυρ. Παντελεάκη (17/11/1973). Ο δικαστικός κόσμος έδωσε τους δικούς του «ανθρώπους», ως συνεργάτες της χούντας (πρωθυπουργό τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κόλλια και 5 υπουργούς Αρεοπαγίτες).

Και οι ΗΠΑ, της CIA και του Κίσινγκερ, έδωσαν το «πράσινο φως» στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών, να τοποθετήσει στον γύψο, επί μια επταετία, τις Ατομικές Ελευθερίες και τα Συνταγματικά Δικαιώματα των Ελλήνων Πολιτών.

Διά ταύτα

Ετσι, για να μην ξεχνάμε.

Η ιστορική μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Για να βροντοφωνάζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι, στην αυριανή πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία, τα ίδια με τότε συνθήματα:

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», αφού τριάντα έξι χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα συνθήματά του παραμένουν και τώρα επίκαιρα.

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed