«Να γίνει η καταστροφή, ελπίδα»

13 Οκτωβρίου 2009 | By

ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 12.10.2009

Με ικανοποίηση και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της πυρόπληκτης Ηλείας τον νέο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μόλις μια εβδομάδα μετά τη νίκη του στις εκλογές.
Από την επίσκεψη Παπανδρέου στην Αρχαία Ολυμπία Ελάχιστα λεπτά μετά την άφιξή του στην Αρχαία Ολυμπία, ένας πολίτης από τη μαρτυρική Αρτέμιδα, ο Σπήλιος Κάρτας, κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, να φτάσει στον πρωθυπουργό και να του δώσει φωτογραφία της μητέρας με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά, της οικογένειας του Γιώργου Παρασκευόπουλου, που χάθηκαν μέσα στις φλόγες λίγο έξω από την Αρτέμιδα.
«Κύριε πρωθυπουργέ, δεν θέλουμε να μας αποζημιώσετε οικονομικά. Η ανθρώπινη ζωή δεν εκτιμάται με χρήματα. Θέλουμε να βοηθήσετε ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σ’ εκείνους που προκάλεσαν τόσο πόνο στις οικογένειές μας», του είπε με τρεμάμενη φωνή ο κ. Κάρτας.
Μπιρμπίλη: Νόμος-πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης «Δεσμευόμαστε γι’ αυτό κι εγώ προσωπικά ότι θα λάμψει η αλήθεια», απάντησε συγκινημένος ο κ. Παπανδρέου.
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τους τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης από τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Αηδόνη, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ηλεία «ως χρέος της πολιτείας».
Γερουλάνος: Να γίνουν πηγή ελπίδας ο θυμός και η απελπισία Εξήγγειλε τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης, που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ψηφίσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.
Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Ισπανός αρχιτέκτονας-χωροτάκτης και αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, Γιόζεφ Ασεμπίγιο, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα συμβάλει μαζί με τους υπουργούς και τους Ελληνες επιστήμονες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής. Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η παρουσία του κ. Ασεμπίγιο όσο και η συμβολή του αποτελούν «μικρό δείγμα της προσπάθειάς μας να κινητοποιήσουμε ξανά τη διεθνή κοινή γνώμη».
Μπατζελή: Αναγέννηση της γεωργίας χωρίς σπατάλες Πρωτοβουλίες από το 2007
«Θυμάμαι καλά ότι η ανησυχία σας ήταν ότι θα σας ξεχάσει η πολιτεία μόλις φύγουν οι κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας. Δυστυχώς, ο φόβος σας ήταν δικαιολογημένος», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που πήρε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
«Καταθέσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, νομοσχέδιο στη Βουλή, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Είμαι εδώ για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μία συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας. Οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις».
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι πρόθεση του ΠΑΣΟΚ είναι η Αρχαία Ολυμπία να γίνει πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης και τόνισε ότι γι’ αυτό προβλέπεται η ίδρυση σχολής αθλητισμού, ολυμπισμού και πρότυπης ανάπτυξης, η δημιουργία διεθνούς πρότυπου ολυμπιακού αθλητικού κέντρου και η ανάπτυξη του διεθνούς ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Χρυσοχοΐδης: Δεν θα υποστού-με ποτέ τέτοια καταστροφή Λίγο αργότερα σε ανοιχτή ομιλία του ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τους θανάτους, τις φυσικές καταστροφές και τις καταστροφές των κατοικιών το 2007, ως πραγματική τραγωδία και υπογράμμισε ότι «ξεκινάμε επίπονη και κοπιαστική δουλειά, γιατί οφείλουμε να κάνουμε την καταστροφή ελπίδα».
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει από την καταστροφή αυτή να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για να οργανωθεί το κράτος έτσι ώστε να υπάρχει πρόληψη και η αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών να είναι άμεση και επαρκής.
Επισήμανε επίσης ότι «πρέπει να δώσουμε νέο περιεχόμενο στη ζωή των πολιτών με όραμα και όχι πελατειακά» και τόνισε ότι: «Η ανασυγκρότηση της Ηλείας οφείλει να είναι το πρόκριμα για την ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας».
Το κυβερνητικό κλιμάκιο
Ρέππας: Μικρή επανάσταση οι διαρθρωτικές αλλαγές Τοποθετήθηκαν όμως και οι υπουργοί που συνόδευσαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην Ηλεία, ενώ ανάμεσά τους ήταν και ο Κώστας Λαλιώτης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη σύντομη ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στον θάνατο της τραγικής μητέρας με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της στην Αρτέμιδα, κατήγγειλε ότι για την πρωτοφανή καταστροφή του 2007 στην Ηλεία δεν υπάρχει ούτε ένα πόρισμα των υπηρεσιών του κράτους και τόνισε: «Οχι να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα, αλλά για ν’ αποδώσει υπηρεσιακές ευθύνες».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και ότι «δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή».
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ανέφερε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι κεντρικός στόχος για την Ηλεία και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, η περιοχή να γίνει πράσινος νομός-πρότυπο στον τομέα της ενέργειας, στη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Για «αναγέννηση» της ελληνικής γεωργίας, που θα αξιοποιεί και δεν θα καταστρέφει το περιβάλλον, που δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη διαχείρισή τους, έκανε λόγο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
«Ο θυμός και η απελπισία που ένιωθε κάθε πολίτης πριν από δύο χρόνια πρέπει να γίνουν πηγή ελπίδας», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι έγινε μια «μικρή επανάσταση» με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και είπε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, αλλά και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

**ΚΚΕ
Διασφαλίζει τα μονοπώλια
«Το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης αποκάλυψε για άλλη μια φορά σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, με την ομιλία του στον νομό Ηλείας», αναφέρει το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ η πρότασή του για την ανασυγκρότηση της περιοχής της Ηλείας «μεταβιβάζεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα διασφαλίζει την κερδοφόρα συμμετοχή των μονοπωλιακών ομίλων».

**ΣΥΝ
Επικοινωνιακού χαρακτήρα
«Σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα επίσκεψή του στην Ηλεία ο κ. πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά τις αορίστου περιεχομένου προτάσεις αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών που είχε καταθέσει ως σχέδιο νόμου το 2008 το ΠΑΣΟΚ», σχολίασε ο ΣΥΝ.
Σύμφωνα με το κόμμα της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός «δεν απάντησε τι θα κάνει ως κυβέρνηση με την αντιμετώπιση των αιτίων που προξενούν τέτοιου μεγέθους καταστροφές και είναι το ισχύον μοντέλο δασοπυρόσβεσης που το ΠΑΣΟΚ θέσπισε το 1998, αλλά και ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ».

Category: Αποκαλύψεις

About the Author ()

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η ΗΛΕΚΤΡΑ λέει:

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάζω τα περί ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τον αγαπημένο μου νομό Ηλείας (ό,τι και ανα σημαίνει αυτή η ανάπτυξη βέβαια)

    Με εξαιρετικό ενδιαφέρον διαβάζω τα περί συμμετοχής στην ΠΡΑΣΙΝΗ αυτή ΑΝΑΠΤΥΞΗ του κου Αθεμπίγιο .

    Και τρέμω για τις αποδοχές του -που σίγουρα δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητες- οι οποίες θα μπορούσαν να πάνε εννοείται στα παιδάκια που δεν εχουν παπούτσια ή βιβλία, στους γέροντες που τρέμουν όταν μένει χωρίς χρηματοδότηση το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, στα σχολεία που χρειάζονται γκρέμισμα & χτίσιμο από την αρχή.

    Και ιδίως σε ό,τι αφορά στην Αρχαία Ολυμπία δεν χρειάζεται βέβαια «διακοσμητής» αλλά μερικές ΚΛΕΙΔΩΝΙΕΣ & ένας φύλακας καθώς με πρόσφατο ρεπορτάζ του Μ.Νοδάρου αποκαλύφτηκε ότι η Αρχαία Ολυμπία μένει χωρίς φύλαξη μετά τις 7 το απόγευμα & βρίσκεται στο έλεος αρχαιοκάπηλων αλλά και των ίδιων των εργαζομένων του (καθώς αρχαιολόγος βρέθηκε με δεκάδες αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας στο σπίτι της & μετά επικαλέσθηκε παραφροσύνη!!!)

    Και θα συμμεριστώ τις αντιρρήσεις των συμπολιτών: «Ή εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε αρχιτέκτονες ή στερέψαμε από ιδέες»… Και να γινόταν ένας διεθνής διαγωνισμός να το δεχθούμε τον Αθεμπίγιο αλλά με το έτσι θέλω επειδή είναι φίλος του Πρωθυπουργού; ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ…http://pyrgos-news.blogspot.com/2009/10/blog-post_7730.html

    Βέβαια για να μην είμαστε πάντοτε άδικοι & σκληροί, ο συγκεκριμένος φημισμένος & βραβευμένος αρχιτέκτονας προωθεί ένα ΚΥΜΑ ΣΚΕΨΕΩΝ που μάλλον πρωτοφανές είναι για την Ελλάδα (και για αυτό ίσως ποτέ δεν θα το αποδεχτούμε). Συγκεκριμένα οι αντιλήψεις του περί νέων πόλεων είναι: «δεν χρειάζεται και δεν ωφελεί να φτιάξουμε μια νέα πόλη», αντίθετα, όπως εξήγησε «πρέπει απλά να μεταμορφώσουμε την ήδη υπάρχουσa».

    Αλλά μέσα σε όλα τα άλλα βλέπω ξανά το κο Λαλιώτη…
    Χωρίς να τον έχουμε ψηφίσει θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της Ηλείας?
    Νέα πρόσωπα που δεν έχουν παρελθόν βεβαρημένο δεν μπορούσε να παρουσιάσει ο κος Παπανδρέου? Που βρίσκεται το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ που μας υποσχέθηκαν?
    Σε τέτοια πρόσωπα δεν βλέπουμε κάτι νέο ούτε φρέσκο ούτε άσπιλο!

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ !
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΟΤΙ Ο ΚΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ (!!!!!!) ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» (ήξερε κάτι για τα αποτελέσματα των εκλογών που εμείς δεν ξέραμε?)…Πόσο καιρό πρίν ετοιμαζόταν ο κος Λαλιώτης & γιατί?

    Παραθέτω μόνο τα λεγόμενα από WIKEPEDIA>

    «Εν όψει των εκλογών του 2004, με φθίνουσα δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος, και αιτιάσεις ότι, ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο Κ. Λαλιώτης είχε διασυνδέσεις με τοπικούς επιχειρηματίες δημοσίων έργων, η απομάκρυνσή του, 2 Ιουλίου 2003, ερμηνεύθηκε από τον διεθνή Τύπο ως απόφαση του Κ. Σημίτη να πατάξει την διαφθορά και να αντικαταστήσει παρωχημένες λαϊκιστικές μεθόδους με σύγχρονη και «ευρωπαϊκή» φυσιογνωμία, και modus operandi. Την επομένη, 3 Ιουλίου 2003, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε για την εκλογή νέου Γραμματέα, ο Κ. Λαλιώτης απέδωσε την αποκαθήλωσή του σε παρέμβαση του Πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Thomas J. Miller και την παρομοίωσε με την θυσία της Ιφιγένειας εν Αυλίδι. Οι δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που βρισκόταν στα Γρεβενά, δήλωσε, «Η Ελλάδα ασκεί περήφανη εξωτερική πολιτική», ο δε πρέσβυς των ΗΠΑ είπε, «Αυτό είναι γελοίο». «

    Εγώ ένα ξέρω.
    Οτι ανατριχιάζω στη σκέψη του τσιμέντου που θα πνίξει την Ηλεία
    & ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΙΤΣΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ: «ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΡΟΠΕΛΙΤΣΕΣ ΜΟΥ!!!»

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed